Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wel of geen (tweede) wethouder afkomstig van buiten de stad?

 

10

Foto PVA

 

Zoals het er nu naar uitziet gaat Almelo weer een wethouder leveren van buiten de stad. Sommige raadsleden interesseert het blijkbaar niet, of bestuurders ook nog een band hebben met de bewoners, of helemaal niet. Het gaat erom door wie Almelo, in meerderheid, wordt bestuurd. Zijn dat mensen die de stad door en door kennen en ook echt bij stad en regio betrokken zijn, of is het een bij elkaar geraapte groep uit andere delen van het land aan het worden, die geen enkele binding hebben met deze regio en de bewoners? Veelal zijn het ook nog baantjesjagers die hier tijdelijk wethouder zijn, om daarna zo snel mogelijk elders burgemeester te worden. Tevens is gebleken dat bij alles wat in Almelo al dan niet wordt aangepakt, iedere keer weer enorm veel verkeerd gaat. Ik hoef alle missers hier niet opnieuw te noemen, ze staan geregeld in de krant. 

Volgens de in Nederland nog steeds geldende regels dient een wethouder te wonen in de gemeente waarin hij of zij werkzaam is. De wet spreekt over “bijzondere gevallen” om daar van af te mogen wijken. Vooral in crisissituaties (zoals in Almelo nu het geval is) kunnen ‘wethouders van buiten’ heilzaam werken. Er kan gezocht worden naar bestuurders met ervaring, die niet betrokken zijn, geen banden hebben met de ruziënde partijen in de gemeenteraad en dus ook (lokaal) geen vuile handen hebben gemaakt. Onder normale omstandigheden ligt dat echter anders. Dan horen wethouders juist betrokken bestuurders te zijn die een zekere verwantschap hebben met een politieke partij, waarop burgers hun stem hebben uitgebracht. Onder normale omstandigheden is het een zwaktebod als partijen niet in staat zijn om uit eigen kring goede wethouders naar voren te schuiven. Het valt ook moeilijk te rijmen met de aanhoudende roep om een gekozen burgemeester en de kritiek op burgemeesters die te lang dralen met verhuizen naar de gemeente waarin ze werken. 

Ook wat betreft de uitvoering van gemeentelijk beleid, gaat het ‘weleens mis want sommige gemeentelijke ambtenaren blijken nog nooit in de wijken te zijn geweest waarvoor zij het beleid maken. Voor mij was toen de maat vol toen ik merkte dat een ambtenaar achter me aan moest rijden om de weg  te vinden. Uit nader onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van onze ambtenaren elders woonde. Door moties in te dienen en schriftelijke vragen te stellen kwamen wij landelijk in het nieuws. Er was geen steun voor de motie van de Partij Vrij Almelo (PVA): dat het wenselijk zou zijn als ambtenaren zich zouden vestigen in de gemeente waarvoor ze werken. De discussie doofde daarna snel, omdat het ambtenaren niet kan worden opgelegd zich te vestigen in de gemeente waar ze werken.

Het gevolg is dat de afstand tussen burger en bestuurder alleen maar groter wordt. En dat kan nooit de bedoeling zijn van de lokale democratie.

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply