Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO: trek aan de noodrem voor bekostiging wijkverpleging
Categories: Sociaal

 

Geachte redactie,

Hierbij treft u een persbericht van seniorenorganisatie ANBO inzake de bekostiging van wijkverpleging en verzorging.

Voor nader commentaar, interviewverzoeken richting Liane den Haan of qoutes kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter \ woordvoerder Zorg en Wonen ANBO
j.veen@anbo.nl | 06-13342127

 

14 juni 2016

anbo

 

Seniorenorganisatie waarschuwt staatssecretaris Van Rijn

Seniorenorganisatie ANBO waarschuwt voor een verkeerde beslissing van staatssecretaris Van Rijn (VWS). Hij is van plan om de bekostiging -de manier waarop de verpleging en verzorging wordt betaald- anders in te richten. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De staatssecretaris wil ‘integrale bekostiging’ invoeren, dat betekent dat zorgorganisaties per uur een gemiddeld tarief krijgen, ongeacht of er een verzorgende of verpleegkundige wordt ingezet. Wij zijn daar fel op tegen, omdat het er voor zorgt dat zorgorganisaties dan voordeel hebben aan het inzetten van zo goedkoop mogelijke menskracht bij cliënten.” ANBO vreest dat cliënten die kwalitatief goede, maar duurdere wijkverpleegkundige zorg nodig hebben, bij een integrale bekostiging lager opgeleide verzorgenden krijgen.

De hoofdprijs betalen

Als Van Rijn de nieuwe bekostiging in de wijkverpleging wel doordrukt, voorziet ANBO een enorme kostenpost bij zorgorganisaties. Den Haan: “Van Rijn zegt dat het invoeren van integrale bekostiging de bureaucratische rompslomp zal verminderen, maar het tegenovergestelde is waar. Daarnaast verandert er voor het personeel op de werkvloer niets. Nog steeds geldt de minutenzorg, waarbij ze moeten in en uitklokken.”

Bekostigingsmodellen

Den Haan: “Eerder heeft de staatssecretaris afgesproken pas in 2019 de bekostiging aan te passen. Er lopen in de tussentijd diverse experimenten van zorgorganisaties en zorgverzekeraars. Laten we nu eerst de uitkomsten daarvan afwachten en op basis van de resultaten in 2019 een beslissing maken over de bekostiging. Ik roep de staatssecretaris op: die tijd is echt nodig om de beste oplossingen te verkennen. Gun de sector die tijd.”

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply