Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Beantwoording schriftelijke vragen PVA aan B&W van Almelo betreft: speelplekken

 

pva_1466085a

Raadsfractie PVA Postbus 5100 7600 GC ALMELO

 

Geachte raadsfractie,

Onderstaand treft u de beantwoording aan van de door uw fractie op 2 mei jl. gestelde vragen:

Vraag 1

De gemeente heeft alle speelplekken in de Almelose wijken voorzien van een laag houtsnippers Waarom is voor houtsnippers gekozen?

Antwoord:

Sommige speelplekken in Almelo zijn voorzien van een laag houtsnippers. Dit is een wettelijk goedgekeurde voorziening, die duurzaam is en in sommige gevallen voordelen oplevert. Verder is het een kostenbewuste overweging.

 

Vraag 2

Bodemmaterialen moeten voldoende valdemping hebben. Op speelterreinen in Almelo worden houtsnippers als valondergrond gebruikt. Bent u er van op de hoogte dat houtsnippers die soms hard en scherp zijn bij kinderen voor de nodige splinters kunnen zorgen?

Antwoord:

Wat wij in Almelo verstaan onder “houtsnippers” is een gecertificeerde valondergrond, genaamd Decowood. Het is de enige houtsnipper die voor verschillende valhoogten gecertificeerd is. Zowel in samenstelling als in gebruik is het een milieubewuste oplossing die onschadelijk is voor mens en dier. Er zijn ons geen gevaarlijke situaties, omtrent toepassing van deze houtsnippers, bekend

 

Vraag 3

Het is bekend dat speelplekken met houtsnippers veelvuldig als kattenbak en hondentoilet gebruikt worden. Antwoord Decowood (houtsnippers) wordt juist toegepast omdat de valondergrond van valzand niet meer te onderhouden is vanwege uitwerpselen van katten. Het aanbrengen hiervan verminderd het aantal uitwerpselen van katten enorm. Het overige aan uitwerpselen is veel makkelijker te verwijderen op de onderhoudsrondes van de speelvoorzieningen. Is het u bekend dat jonge kinderen een grote fantasie hebben en van alles in hun mond steken en overal op willen bijten?

Antwoord:

De toegepaste houtsnippers zijn een milieubewuste oplossing die onschadelijk is voor mens en dier. Dat kinderen van alles in de mond steken, is een gegeven. Er hebben zich nog nooit incidenten voorgedaan.

 

Vraag 4

Houtsnippers hebben een korte levensduur. Bent u er van op de hoogte (om onhygiënische toestanden te voorkomen) dat houtsnippers op speelplekken minimaal eens per jaar moeten worden aangevuld of vervangen?

Antwoord:

De toegepaste houtsnippers hebben een levensduur van 2 jaar op kleurvast en 5 jaar structuurbehoud. Voldoet aan alle wettelijke eisen en wordt, indien nodig, door ons aangevuld. Juist deze oplossing is gekozen om onhygiënische toestanden te voorkomen.

 

Vraag 5

In steeds meer gemeenten worden houtsnippers vervangen door rubberen tegels of speelgras (kunstgras). Het is de beste speelondergrond voor kindervoeten en vergt weinig onderhoud . Bent u het met ons eens dat (ook in Almelo)spelende kinderen in een veilige omgeving moeten opgroeien?

Antwoord:

Speelplekken met speeltoestellen en speelplekken met recreatiesport worden regelmatig onderhouden en voldoen aan de eisen van veiligheidsinspecties, dus zijn per definitie veilig uitgerust. Rubberen tegels of kunstgras zijn wellicht goedkoper in onderhoud, het is echter duur in aanschaf en vervanging.

Onze budgetten zijn hiervoor ontoereikend.

 

Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Almelo, de secretaris, de burgemeester.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply