Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gepensioneerden vooral bezorgd over hoge zorgkosten
Categories: Sociaal

 

anbo

1 juni 2016.

Jetta Klijnsma mee met ANBO op huisbezoek

Vanmiddag ging staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in Zoetermeer  in gesprek met zes gepensioneerden die meededen aan het huiskamergesprek dat seniorenorganisatie ANBO had georganiseerd. Klijnsma: “Eigenlijk zeggen jullie allemaal dat jullie zorgkosten jullie grootste zorgpunt is. Dat heb ik goed gehoord. Ik zal dat aankaarten binnen het kabinet. In augustus kijkt het kabinet naar de koopkrachtsituatie van alle Nederlanders.”

Na aftrek van alle lasten maar 200,- euro netto per maand

De zes gepensioneerden illustreren een diverse groep met een klein of aanvullend pensioen variërend van 300,- euro tot 1400,- euro netto per maand. Allemaal uitten ze hun zorgen over de toekomst en hun pensioen, het al jaren niet indexeren en mogelijk –nog meer-  korten van hun pensioen. De opeenstapeling van verschillende maatregelen, oplopende zorgkosten en eigen bijdragen, betekent voor veel mensen dat zij drastisch moeten snoeien op hun uitgaven. In een enkel geval moet men na aftrek van vaste lasten zelfs rondkomen van netto 200,- euro per maand.

Niet alleen woorden

ANBO waardeert het bezoek van de staatssecretaris heel erg en is blij met de toezegging, maar vindt dat het niet bij woorden moet blijven. Directeur-bestuurder Liane den Haan: “Al acht jaar op een rij staat de positie van gepensioneerden onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Vooral gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten zijn het meest kwetsbaar. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg, fiscale maatregelen en het afschaffen van zorgvergoedingen.”

Campagne om koopkrachtverlies te stoppen

ANBO is sinds april begonnen met de campagne ‘Stop het koopkrachtverlies van gepensioneerden.’ Den Haan: “Heel 2016 vragen wij hier aandacht voor. We zijn een e-cardactie gestart, mevrouw Klijnsma heeft Pensioenspreekuur bij ons gehouden en nu heeft ze persoonlijk de verhalen van gepensioneerden aangehoord. Door de persoonlijke verhalen en ook ons eigen koopkrachtonderzoek laten we keer op keer zien dat bij bepaalde groepen gepensioneerden de financiële rek eruit is. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.
Manon Huisman
Persvoorlichting
0348-466658
06-23481568
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply