Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Van Rijn stuurt Wmo-spelregels van ANBO naar gemeenten
Categories: Sociaal

 

Geachte redactie,

Hierbij treft u een persbericht van seniorenorganisatie ANBO. Wij hopen dat u kans ziet hier aandacht aan te besteden.

Mocht u hier nog vragen over hebben, of interesse hebben in een quote, kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter/woordvoerder Zorg & Wonen ANBO
j.veen@anbo.nl | 06-13342127

 anbo

 

Juridisch kader over onafhankelijk onderzoek

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) stuurt alle gemeenten en de Tweede Kamer een brief over de gevolgen van de uitspraak van de hoogste bestuursrechter over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daaraan voegt hij de juridisch onderbouwde spelregels van seniorenorganisatie ANBO toe, die aanwijzingen geeft voor hoe het Wmo onderzoek moet worden verricht. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wanneer gemeenten zich houden aan de spelregels, hoeven hulpbehoevende burgers een stuk minder vaak naar de rechter te stappen. Van Rijn geeft in zijn brief duidelijk aan dat gemeenten zich aan de spelregels moeten houden.”

De spelregels van ANBO bestaan uit 30 normen en zijn opgesteld in samenwerking met Wmo-advocaat Matthijs Vermaat. Er is ook een versie beschikbaar zonder juridisch jargon.

“Wij moeten bezuinigen”

Door de spelregels mee te sturen onderschrijft de staatssecretaris dat gemeenten zich aan bestuursrecht en ongeschreven recht moeten houden,” licht Den Haan toe. Een voorbeeld uit de praktijk: veel keukentafelgesprekken die gemeenten met burgers voeren beginnen met ‘wij moeten bezuinigen’ waarna wordt uitgelegd dat het aantal uren huishoudelijke hulp wordt gekort. “Dat mag simpelweg niet. Het Wmo-onderzoek mag niet vooringenomen zijn, de uitslag kan niet vooraf al vast staan. Een gemeente mag zich dus niet verschuilen achter bezuinigingen, maar moet onderbouwen hoeveel zorg iemand nodig heeft.”

Kennis van aandoeningen

Gemeenten moeten waar nodig maatwerk leveren om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Dat betekent dus juist dat de hoeveelheid ondersteuning per persoon verschillend kan zijn, afhankelijk van iemands beperkingen en sociale netwerk bijvoorbeeld. Den Haan: “Daarom is het cruciaal dat het onderzoek moet worden uitgevoerd door iemand die verstand heeft van aandoeningen en de consequenties ervan, of deskundigheid kan laten invliegen. Als twee personen met eenzelfde woonoppervlak allebei slecht ter been zijn, kan het toch zijn dat de een meer ondersteuning behoeft dan de ander, bijvoorbeeld omdat die persoon ook nog een longaandoening heeft.” De hoogste bestuursrechter heeft nu klip en klaar aangegeven dat gemeenten zo nodig maatwerk moeten bieden.

Bijlage 1: Spelregels onderzoek Wmo van ANBO
Bijlage 2: Spelregels ANBO zonder juridisch jargon (burgers)

 

Spelregels_Wmo_2015_Burgers.pdf
224kBs

spelregels_wmo_2015.pdf

516kBs

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply