Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Tot de vakantie ons scheidt?

 

?????????????????????????????????????????????????????????

 

De grote vakantie is begonnen. Dit is traditioneel de periode waarin baasjes hun huisdier in de steek laten om zo zonder zorgen met vakantie te kunnen vertrekken. Veel huisdieren worden gedumpt in de natuur, naar het asiel gebracht of ergens dood gevonden. Ja, “ze” moeten nodig op vakantie en een goede opvang voor hun huisdieren zoeken is voor veel mensen te veel gevraagd. Dat mag namelijk geen geld kosten en een hond aan een boom binden kost niets. Na de vakantie wordt weer een nieuw huisdier aangeschaft.

Een sluitende verklaring waarom mensen hun huisdieren zo verwaarlozen in de zomermaanden is er niet. ,,Waarom dumpen mensen hun huisdier bij het asiel of in de natuur? Waarom laten vakantiegangers hun beestjes in hun uppie achter?! Ik heb er geen antwoord op. Ik vraag me echt af wat mensen drijft om dit te doen.”

Eigenlijk zou iedereen die het bezit van een huisdier overweegt, zich er van bewust moeten zijn dat hierdoor een beslissing wordt genomen die vijftien jaar van het leven beïnvloedt. Doordrongen van die gedachte dient dan eerlijk onderzocht te worden of de mogelijkheid bestaat het dier al die tijd de aandacht en de zorgen te bieden waar het recht op heeft.”

Eigenlijk zouden mensen, vooraleer ze een dier nemen, een speciale vergunning moeten aanvragen. Een vergunning, die ze bij het gemeente- of stadsbestuur kunnen aanvragen en aldaar invullen. Een soort van ‘honden-of kattenadoptieformulier’. Of, noem het zoals je wil.

Wat er precies ingevuld moet worden, daar kan nog over nagedacht worden, maar in elk geval zullen er minder impulsieve dingen worden gedaan. Eenmaal de officiële toelating verkregen, mag men het dier gaan afhalen. Tot zolang blijft het dier ‘gereserveerd’. Elk jaar zou die licentie vernieuwd kunnen worden, waarbij men het vaccinatieboekje zou moeten tonen, et cetera… Wedden dat mensen méér zullen gaan na-denken, vooral omdat ze er een extra inspanning voor moeten doen?

Mocht het zover niet komen, denk dan goed na over de aanschaf van een huisdier. Het is misschien oubollig om dit te zeggen, maar het is de beste raad die we mensen kunnen geven.”

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply