Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Vervolg schriftelijke vragen PVA aan B&W over brandpreventie

 

pva_1466085a

Deze vragen betreft een nadere toelichting op eerder gestelde vragen aan het college van B&W

 

Geachte fractie,

Op 10 mei 2016 hebben wij uw brief d.d. 4 april 2016 betreffende raadsvragen brandpreventie stadhuis beantwoord. Naar aanleiding van deze beantwoording heeft u hierop vervolgvragen gesteld, d.d. 27 mei 2016. Middels deze brief willen wij uw opmerkingen en vragen beantwoorden.

 

Vraag 1.

Is het niet verstandig gezien de omvang van het parkeerdek en het aantal voertuigen dat hier kan parkeren met een zeer brandbare vloeistof die in grote getale aanwezig kan zijn, om al de bovenliggende etages te ontruimen bij welke melding dan ook op deze etage?

Antwoord:

Bij beginnende brand zal niet direct opgeschaald worden naar overige verdiepingen. Het parkeerdek is net als alle overige etages voorzien van sprinklers. Daarnaast zijn op het parkeerdek ook extra handblussers aanwezig. Bij een grote brand en/of veel rookontwikkeling zal altijd het gehele pand ontruimd worden.

 

Vraag 2.

Er moet een gebruikersverklaring aanwezig zijn waarin alle vergunningen en certificaten moeten zijn opgenomen in verband met brandpreventie. Is het mogelijk dat wij deze gaan krijgen of dat wij deze kunnen gaan inzien.

Antwoord:

Deze is aanwezig en in beheer bij team Vastgoed. U kunt hiervoor een afspraak maken met de betreffende teammanager (J. Haarhuis).

 

Vraag 3.

Hoe vaak is er binnen de periode dat het nieuwe gemeentehuis nu in gebruik is genomen een ontruimingsoefening geweest zoals u die heeft beschreven in uw beantwoording op vraag 4 van ons vorige schrijven.

Antwoord:

Een algehele ontruimingsoefening is gehouden eind 2015 conform het protocol. Jaarlijks wordt een algehele ontruimingsoefening gehouden. Ook dit jaar wordt er een oefening ingepland.

 

Vraag 4.

Bij uw beantwoording van vraag 5 & 6 geeft u aan dat: Antwoord: indien er brand uitbreekt treden alle liften incl. de parkeerliften, buiten werking. De liften zullen direct naar beneden en er is geen mogelijkheid om de liften daarna te gebruiken. Na resetten van het alarm (brandmeldinstallatie) worden alle liften weer in werking gesteld. U geeft hier aan dat bij “brand” de liften buiten werking treden. Hoe is dit geregeld bij een ontruimingsprocedure. Als het zo is dat daar de zelfde normen voor gelden, hoe kan het dan dat ik met mijn auto wel kon uitrijden, terwijl het ontruimingsalarm nog af ging en er op het zelfde tijdstip dan ook nog via de andere lift een auto kwam binnen rijden?

Antwoord:

Bij een brandalarm gaan alle liften naar beneden. Tijdens het brandalarm is het gesproken woord incl. slow whoop te horen. Het zogenoemde ontruimingsalarm. Het ontruimingsalarm is ook afzonderlijk van het brandalarm te bedienen. Hierdoor blijven alle liften e.d. wel werken. Indien men tijdens het afgaan van het brandalarm in de lift staat, dan gaat deze naar de begane grond en zal hier de deuren openen. Dus uitrijden kan altijd.

 

Vraag 5.

Als het ontruimingsalarm nog in werking is, hoe kan het dan dat mensen via de lift naar de parkeergarage wel in deze ruimte kunnen komen zonder een strobreed in de weg te worden gelegd?

Antwoord:

Het was direct duidelijk dat dit een vals alarm betrof want de dame had zich netje gemeld bij de receptie. Hierdoor konden de bhv-ers op het parkeerdek staken met de ontruiming en kon het brandmeldsysteem gereset worden.

 

Vraag 6.

Bij beantwoording van vraag 7 uit mijn vorige brief geeft u niet aan of het college aanwezig was. Zou u hiervoor nog antwoord op geven. Specifiek voor de vraag of het verantwoordelijke collegelid aanwezig was tijdens het in werking zijn van dit ontruimingsalarm?

Antwoord:

Tijdens een ontruiming is niet aan de orde of het college wel of niet aanwezig is. De ploegleider BHV heeft op dat moment de leiding en neemt de verantwoordelijkheid om wel of niet het gehele pand te ontruimen. Het college heeft op dat moment geen rol en zal net als de overige medewerkers en bezoekers het pand verlaten.

 

Vraag 7.

Waarom worden er nog extra ploegleiders geworven binnen de organisatie voor BHV als de organisatie van voldoende omvang is? Veiligheid staat bij ons voorop.

Antwoord:

Hoewel de BHV organisatie qua omvang goed is opgetuigd, willen wij nog extra ploegleiders aanwijzen c.q. opleiden om een nog bredere groep te hebben die elkaar kan vervangen.

 

Vraag 8.

Zou u mij gegevens kunnen verschaffen van de omvang van de BHV ploeg en of deze ploeg ook zo over het gebouw verdeeld is als er mensen aanwezig zijn binnen de zones die u in eerdere beantwoording heeft aangegeven bij bezetting van het gebouw?

Antwoord:

In totaal omvat de bhv-organisatie op dit moment 53 bhv-ers verdeeld over de verschillende domeinen/zones. De verantwoording voor de ontruiming van het restaurant en het parkeerdek is ook specifiek belegd bij enkele de bhv-ers.

 

Vraag 9.

Hoe zit het met de BHV-ers als er vergaderingen zijn op maandagavond? Dit met name omdat de beveiliging per heden niet meer aanwezig zal zijn op de maandagavonden.

Antwoord:

De beveiliging is aanwezig tot 20.30 uur. Rond 23.00 uur wordt het pand afgesloten door de beveiliging. De beveiligers zijn in het bezit van een bhv-diploma. Mocht er een brandmelding ontstaat, gaat deze naar de particuliere alarmcentrale. Zij zorgen dat het beveiligingsbedrijf direct naar het stadhuis komt en zorgt voor de ontruiming van het pand.

 

Wij hopen u hiermee voldoende antwoord te hebben gegeven op de door u gestelde vragen.

 

Hoogachtend, Burgemeester en wethouders van Almelo, de secretaris, de burgemeester.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply