Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Zomerreces

 

ambt

Politiek op vakantie

 

De politiek is op vakantie en zij gaan in deze periode alle kanten op om ontspanning te zoeken, meestal naar het buitenland. Een mooi woord voor een heel lange zomervakantie is zomerreces.

Je kunt je afvragen of politici zo’n lange vakantieperiode nodig hebben. Of het wel rechtvaardig is zo’n lange zomervakantie nadat je het hele jaar geplaagd wordt door critici, Facebookers, Twitteraars en andere media. Misschien is een lange rustpauze dan toch wel nodig voor de politieke ambtsdragers. Al weet ik het niet zeker natuurlijk. Het grote voordeel is wel dat zij de komende twee maanden ons belastinggeld niet kunnen verspillen en of onnodige geldverslindende projecten kunnen opstarten. Ach, het zwaarste werk zit er immers al weer op. 1400 miljard aan pensioengeld weggegeven aan Brussel.

Lokaal zit het natuurlijk iets anders al zijn de kopzorgen van deze politici er vaak niet minder om. Ik ga tijdens dit zomerreces mijn tijd besteden over wat er onlangs in de pers verscheen en nog gaat verschijnen ondanks dat ik mijn huisarts heb belooft het tijdens de reces wat rustiger aan te doen. En omdat ik dagelijks toch achter het internet zit om een wat breder beeld te krijgen van de situatie in de wereld heb ik online een paar t-shirtjes besteld. En dan betrap ik mezelf want een leeglopend stadscentrum vormt het schrikbeeld voor de achterblijvende winkeliers. Maar hoe houdt je het als winkel vol als de helft van je klanten het artikel online te bestellen?

Je zult het oude winkelen terug moeten brengen. Aardig zijn, goede producten verkopen. Klanten met een glimlach naar huis sturen. Daarnaast zal het stadscentrum plaats moeten bieden aan winkels waar je al die leuke producten kunt kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. De binnenstad van Amsterdam, Groningen, waar veel trends als eerste zichtbaar worden, kent de laatste jaren een opvallende opkomst van winkels waar het heerlijk doelloos shoppen is: speciaalzaken voor alles van olijfolie tot badzout en van bier tot yoghurt. Dalende vastgoedprijzen en leegstand moeten ervoor zorgen dat een groeiend leger aan zzp’ers in de stad werkwinkels, ateliers of tijdelijke pop-up stores kunnen inrichten.

MOTIE PVA INZAKE LEEGSTAND BINNENSTAD

Toen ik vanochtend tijdens het ontbijt de krant las viel me het artikel “Toeristen laten Almelo links liggen” direct op. Tot vervelends toe hebben wij het college via beraps, najaars- voorjaarsnota’s, jaarrekeningen, moties en amendementen er jaren geleden al (met klem) op gewezen wat te doen aan de leegstand van de binnenstad want Almelo wordt er zo niet gezelliger op. Het aantal toeristen dat jaarlijks Almelo bezoekt is in de afgelopen vier jaar meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van het NBTC/NIPO. Tot overmate van ramp gaat men ook nog eens de toeristenbelasting verhogen. Inkomsten uit toerisme komen ten goede aan de gehele lokale economie. Onze gemeente profiteert dus al van het toerisme. Met een extra belasting buit de gemeente de weinige toeristen die al komen dubbel uit.

Toeristenbelasting in Almelo

Deze belasting is geen toonbeeld van onze gastvrijheid. Afschaffing van de belasting kan leiden, mits in de marketing goed gebruikt, tot een stijging van het aantal overnachtingen onder het motto:’ Almelo Gastvrij!, Wij kennen geen toeristenbelasting’. Het Centrum Almelo Aktief, Horeca Nederland afd. Almelo, RECRON, MKB NEDERLAND MKB Almelo hebben middels een brief naar de raad hier jaren geleden al op gewezen.

Toeristenbelasting in Almelo (2)

Terwijl de gemeente Almelo er al (jaren) een potje van maakt wens ik u ondanks deze nare berichten u allen een heel mooie zomervakantie toe, waarin veel tijd is voor uw naasten. En mocht u alsnog thuisblijven bezoek dan uw oude vader of moeder of uw eenzame buurman een keertje extra, u maakt er mensen gelukkig mee.

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply