Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Herdenking gesneuvelde Almelose militairen voormalig Nederlands Indië en Nieuw Guinea

 

?

 

Zaterdag 13 augustus 2016 om 16.00 uur vond de regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers  in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indië monument in het Hagenpark. Het ‘Indië-monument’ in Almelo is opgericht ter nagedachtenis aan zestien militairen uit Almelo die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. De PVA was bij de herdenkingsplechtigheid aanwezig van de gesneuvelde Almelose militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Op 17 augustus 1945, roept Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit. De Nederlandse overheid erkent de onafhankelijkheid niet en stuurt 200.000 soldaten naar Indië om de bevolking te bevrijden van de terreur. Een belangrijke reden voor de regering, om jonge dienstplichtige militairen, naar het toenmalige Nederlands Indië  te sturen. Ook werden vrijwilligers gevraagd, onder de leuze: “Nederlands Indië moet vrij ! In plaats van te gaan werken of studeren en deel te nemen aan de weder­opbouw, moest hij als militair naar Nederlands-Indië.

Na de tweede oorlog werd het politieke klimaat in Nederland getekend in gevoeligheden in de relatie met Indonesië en schaamtegevoel over het koloniaal verleden. Met de nakomelingen had men geen medelijden. Niet gehinderd door enige kennis van zaken, dacht men. “Eigen schuld dikke bult!” Daardoor duurde het lang voordat er enige belangstelling kwam voor de oorlogsslachtoffers uit de voormalige kolonie Nederlands Indië. De terugkeer in Nederland was voor veel militairen een afknapper. Wat kregen ze van de overheid toen ze voet aan wal zetten? Een appel! En vervolgens moesten ze een nieuw bestaan zien op te bouwen. Ondertussen torsten ze Indië mee, levenslang. De politiek faalde.

Dit jaar werd de herdenkingsrede uitgesproken door Paul Geerdink, zoon van oud Indië veteraan die twee maanden voordat zijn dienstplicht was afgelopen naar het toenmalige Nederlands-Indië werd uitgezonden … Het mag gezegd: het was een aangrijpende toespraak waar aandachtig naar werd geluisterd!

 

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

?

 

?

 

?

 

?

 

?

 

?

 

?

 

?

 

?

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply