Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Trend mislukking burgerparticipatie zet door in Almelo

 

burgerparticipatie

Horen, zien en zwijgen…

 

Betrokken burgers zijn belangrijk voor een levende democratie. Ze houden volksvertegenwoordigers en overheidsinstanties scherp en spelen een belangrijke rol in de inkleuring van de maatschappij; ze verschaffen het draagvlak voor het uitvoeren van beleid, vullen het in door hun alledaagse handelen, en zorgen voor maatschappelijke vernieuwing door het inbrengen van ideeën, onderwerpen en aanpakken. Burgers moeten echter wel betrokken kunnen en willen zijn.

De afgelopen jaren hebben onze beleidsmakers zich vele inspanningen getroost om het betrokkenheidsaanbod aantrekkelijker te maken, maar de resultaten zijn zeer teleurstellend. Voortdurend is het een verhaal van veel projecten, weinig leren en onvoldoende structurele inbedding; vooral de aansluiting op onze samenleving is zoek. En juist die samenleving verandert, snel en onvoorspelbaar. Ook de wijze waarop burgers betrokken zijn verandert. Niet langer gebeurt dat alleen op uitnodiging van beleidsmakers, maar steeds vaker op eigen initiatief, via directere kanalen en voorbijgaand aan het traditionele middenveld.

 

Toch hebben onze wethouders en ambtenaren de mond vol van burgerparticipatie. Bewoners moeten in de kracht worden gezet en vooral zelf initiatief nemen. Maar bewoners voelen zich daarentegen vaak tekortgedaan door hun gemeente.

“We mogen meepraten, terwijl de beslissing achter de schermen allang is genomen”

“Ze (gemeente) huren maar professionals in, want die domme wijkbewoners weten het toch niet?!”

 

Wij, de PVA komen dit vaak tegen in de praktijk. Het enige redmiddel is aandachtig luisteren naar de frustratie van de bewoners en de gemeente vriendelijk confronteren met de gang van zaken in het proces. Hebben bewoners inderdaad echte inspraak of is hier toch sprake van een verborgen agenda dat bewoners eigenlijk alleen maar willen informeren? Als het alleen informeren betreft, noem het dan een informatieavond en geen brainstormavond. Dat voorkomt verwarring en verkeerde verwachtingen bij je bewoners.

Bewoners worden niet serieus genomen

Als de bewoner eenmaal het gevoel heeft dat hij niet serieus wordt genomen, dan daalt het vertrouwen en actiebereidheid voor toekomstige acties tot een vriespunt.

 

(Tweede) onderzoek Partij Vrij Almelo onder inwoners van Almelo

De gemeente betrekt burgers in voldoende mate bij totstandkoming van beleid:

 

Oordeel:

1.  Betrekken burgers bij totstandkoming plannen 5,0

2.  Interesse gemeente in mening burgers 4,3

3. Voldoende inspraakmogelijkheden plannen 4,8

 

Dit betekent dat de negatieve trend wat onze gemeente betreft zichtbaar voortzet.

 

Wanneer gaat onze gemeente nu eens echt met de burgers praten? Die continue met de burgers in overleg wil?
Over anderhalf jaar en er zijn weer gemeenteraadsverkiezingen.  Durft onze gemeente het de komende tijd aan om de burgers echt mee te laten praten en denken over alles wat hun gemeente aangaat?  En niet die burgers maar eens in de vier jaar de mogelijkheid te geven om te stemmen.

Democratie is meer dan alleen stemmen.

 

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply