Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
ANBO Prinsjesdagreactie: wonen
Categories: Sociaal

 

anbo

 

Geachte (woon)redactie,

Hierbij treft u de reactie van ANBO op de voor ons meest opvallende elementen uit de woonbegroting. Mocht u nadere vragen hebben, schroom dan niet contact met me op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Joeri Veen
Persvoorlichter / Woordvoerder Zorg & Wonen
06-13342127 /  j.veen@anbo.nl

 

20 september 2016

Het kabinetsbeleid is erop gericht mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. “Zowel de woningvoorraad als het woonbeleid van gemeenten is daar nog niet voldoende op toegerust,” vindt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Deze Prinsjesdag presenteerde het kabinet een aantal maatregelen rondom wonen. Om scheefwonen tegen te gaan, handhaaft minister Blok een extra huurverhoging. Dat moet mensen met een hoog inkomen in de sociale huur stimuleren te verhuizen. “Maar ANBO wees er meermaals op dat senioren vaak geen mogelijkheid hebben te verhuizen. Daarom willen we ook dat senioren vrijgesteld blijven worden voor deze huurverhoging. De minister moet gemeenten veel meer aansporen senioren mee te nemen in het woonbeleid.”

Stimulans voor woningbouw

Woningcorporaties worden meer gestimuleerd om te bouwen voor de relatief goedkope sociale sector. Wanner de verhuurder bouwt in een gebied waar veel vraag is naar dit type woning, hoeven ze minder ‘verhuurderheffing’ af te dragen aan het Rijk. “Dat is een begin, maar het pakt een groot probleem onvoldoende aan,” ziet Den Haan. “Senioren die in een ongeschikt huis wonen, kunnen vaak om financiële redenen niet verhuizen naar een geschiktere woning. Vooral woningen die aansluiten op een zorgvraag zijn wat duurder, en senioren met een lager inkomen krijgen die niet ‘toegewezen’. Daar knelt het beleid: ANBO blijft minister Blok en woningcorporaties dan ook oproepen zorgwoningen bereikbaar te houden voor wie dit nodig heeft.”

Huurtoeslag en schenkingsvrijstelling

Tenslotte vindt ANBO het prettig voor de lagere inkomens dat huurtoeslag voor gebruikers ervan met ongeveer 10,50 euro omhoog gaat. Den Haan: “Senioren met een laag inkomen die langer in hun (sociale) woning willen blijven wonen hebben daar steun aan.” Daarnaast blijft de schenkingsvrijstelling gehandhaafd. Daarmee mogen familieleden -vaak ouderen- tot 100.000 euro schenken om een eigen woning mee te kopen. De ontvanger moet wel tussen de 18 en de 40 jaar oud zijn. “Goede zaak dat dit blijft bestaan. Veel senioren helpen hun (klein)kinderen zo met het kopen van een huis en dat komt de doorstroming op de woningmarkt ten goede.”

 

Al 115 jaar ervaren en eigentijds. ANBO is de meest invloedrijke seniorenorganisatie van Nederland. Landelijk, regionaal en lokaal beïnvloedt ANBO de beleids- en opinievorming rond senioren. Op individueel niveau kan ieder lid bij ons terecht voor persoonlijk advies, ondersteuning en heel veel voordeel en korting.

Joeri Veen
Persvoorlichter/Woordvoerder
+31 (0)348 46 66 02
06-13342127
Twitter
ANBO
Houttuinlaan 3
3447 GM Woerden
www.anbo.nl

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “ANBO Prinsjesdagreactie: wonen”

  1. Henk schreef:

    Ben zelf ook lid van de ANBO. Zij geven maandelijks een heel informatief blad uit.

Leave a Reply