Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hergebruiken of toch maar (liever) slopen?

 

??????????????

PVA zet (weer) in voor sloop oude stadhuis

 

In de jaren 70 was het motto: oud = lelijk en moet vernieuwd worden. Helaas waar, er is in de jaren 70 meer cultureel erfgoed verloren gegaan, dan in welk ander decennium dan ook. Complete historische binnensteden zijn gesloopt. En wat kregen we er voor terug? Lelijke betonnen bunkers en vierkante blokkendozen.

Achteraf gezien natuurlijk enorm zonde en hebben we er ook flink spijt van. De vraag rest dan: wat doe je vervolgens met die verschrikkelijk jaren 70 architectuur zoals ons oude gemeentehuis? Gaan we dit nog steeds mooi vinden en ons voor de kop slaan als we besluiten dit te slopen of zal deze architectuur niet worden gemist?

In de jaren 70 werden onze historische steden vol gebouwd met de meest lelijke gebouwen die, en dat is nog belangrijker, helemaal niet passen in hun omgeving. Van mij mag je moderne gebouwen bouwen, dus laat het college lekker zijn  gang gaan, maar bouw het ergens waar het niet vloekt met wat er om heen staat! De gewoonte van vroeger om te veel  erfgoed te slopen, lijkt nu plaats te gaan maken om te veel te laten staan. Het is alsof alles maar moet worden behouden, ook als het de moeite niet waard is.

Een groot aantal in onze raad zittende politieke partijen bepleiten meer aandacht bij het zoeken van een nieuwe bestemming voor (hun zelf toebedachte) monumenten. Niet alleen de architectonische waarde moet duidelijk zijn voordat wordt begonnen met de verbouwing van een monument, maar ook de vraag of het financieel de moeite waard is.

Zo hebben in 2014 drie maatschappijen plannen ingediend voor de herontwikkeling van de oude stadhuislocatie met zowel sloop als ook hergebruik. Een van hen was Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ). Vaak zijn ze jaren op zoek naar een geschikte bouwlocatie, de opdrachtgevers in de zorg zoals instellingen in de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de revalidatie. Bouwgrond is schaars en kostbaar, dus wie een plekje in een stedelijke omgeving wil zoeken moet zijn best doen iets te vinden. De eerste is een checklist waarmee in een paar dagen duidelijk is of een leegstaand pand ruimtelijk en technisch gezien geschikt is te maken is voor een zorg/woonvoorziening. Het rekeninstrument geeft inzicht in de financiële haalbaarheid en kwaliteit.

Met de kwaliteit van een pand wordt gedoeld op de technische staat en de uitstraling van het pand. De technische staat kan een knelpunt vormen voor hergebruik door de verouderde indeling en/of aankleding of een slechte staat van onderhoud. Niet alle soorten panden zijn geschikt voor omvorming. Redenen hiervoor zitten niet alleen in regelgeving maar met name in praktische zaken. Grote gebouwen (vaak van na de jaren zeventig) zijn moeilijker om te vormen tot woningen. Ook het plaatsen van natte cellen (bad- of doucheruimte) en keukenvoorzieningen is niet altijd mogelijk of zeer kostbaar. Er moet in een gebouw ook ruimte zijn voor bekabeling van de woningen of om bijvoorbeeld een separaat verwarmingssysteem per woning aan te leggen. Tot slot is in veel verouderde panden asbest verwerkt, hetgeen ook een groot (financieel) knelpunt kan vormen bij hergebruik of herbestemming.

De zorginstelling heeft uitvoerig bestudeerd of het verbouwen van het stadhuis tot huisvesting voor 40 tot 50 verpleeghuispatiënten mogelijk is. Het antwoord was nee en werd door vertegenwoordigers van TMZ  uitvoerig toegelicht. Het levert niet de kwaliteit op die we willen vandaar dat we het gebouw volledig moeten gaan slopen aldus de zorginstelling.

Op donderdag 13 maart  2014 was een TV ploeg van de Telegraaf in Almelo om twee raadsleden die nadrukkelijk bij het debat aanwezig waren (een voor- en tegenstander van sloop) te interviewen over hun standpunten inzake het oude stadhuis. De politieke partij die een uitgesproken mening heeft over de bestemming van het oude stadhuis in Almelo is de PVA. Duidelijk is dat de Partij Vrij Almelo nooit een nieuw gemeentehuis wilde hebben, maar nu het toch zover is gekomen zijn we voor sloop van het oude stadhuis.

De PVA koos voor het TMZ plan om op de plaats van het oude stadhuis een wooncomplex te bouwen voor mensen met een lichamelijke beperking. Zodat mensen met een rolstoel gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die Almelo te bieden heeft. Eenvoudig naar het centrum van de stad kunnen gaan. Bijvoorbeeld de bibliotheek, markt en mooie terrasjes binnen handbereik. Deze mensen kunnen door een beperking vaak geen gebruik maken van het openbaar vervoer. “Wij willen mensen uit hun isolement halen en ervoor zorgen dat ze deel blijven uitmaken van de maatschappij”. In onze ogen werkt zo’n uitje als medicijn.

Maar door lang te treuzelen zijn wij (het college en de raad) er de afgelopen jaren niet in geslaagd een goed beleid te voeren en zijn we weer terug bij af…..

 

Harry de Olde

 

Almelo zet in opspraak geraakt vastgoedbedrijf aan de kant bij ontwikkeling oud stadhuis

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply