Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Op 4 oktober is het werelddierendag

 

animal-day

 

Op 4 oktober is het werelddierendag, de dag waarop overal ter wereld wordt stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving. 4 oktober is ook de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181-1226), de grondlegger van de kloosterorde der Franciscanen. Uit de verhalen over het leven van deze heilige zijn vooral die over zijn liefde voor de natuur en de dieren tot de verbeelding gaan spreken zowel bij katholieken als bij protestanten. Met name de uit de geschiedschrijving bekende preek van Franciscus tot de vogels heeft steeds opnieuw inspiratie gegeven. In de twintigste eeuw ontstond er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend. Die belangstelling heeft zeker meegespeeld toen in 1929 tijdens een internationaal congres van verenigingen voor dierenbescherming in Wenen de sterfdag van de heilige Franciscus werd uitgeroepen tot internationale dag van het dier.

Maar nog steeds worden er wereldwijd miljoenen dieren mishandeld en uitgebuit door de mens. Toch delen de mens en het dier dezelfde basis gevoelens, behoeften en emoties. Alle dieren – niet alleen de mens – hebben het recht niet te worden gepijnigd en vermoord.

In Nederland is het aantal meldingen over dierenleed sinds de dierenpolitie en meldpunt 144 fors toegenomen. Dat is schrikbarend. In het eerste jaar na de introductie steeg het aantal meldingen met 38 procent, van 46.000 in 2011 naar 64.000 in 2012. Daarna schommelde het aantal registraties tot 2016 rond de 65.000 per jaar.

Dat is dus veel vaker dan in het begin toen de dierenpolitie haar intrede deed. Daardoor kunnen meer dieren in nood worden gered, zeggen onderzoekers. De dierenpolitie kan door de meldingen de bazen van mishandelde of verwaarloosde dieren aanpakken. Vaak gaat het om dieren die te weinig voer krijgen en ziek zijn. Of dieren die in te kleine en smerige hokken zitten. Het meldpunt is dus een groot succes. Toch zouden er volgens dierenbeschermers meer agenten moeten komen om alle baasjes van verwaarloosde dieren aan te pakken.  Nu zijn er 180 speciaal opgeleide agenten die dit werk doen, maar dat is volgens de dierenbeschermers dus niet genoeg.

Veel dierenliefhebbers zetten op 4 oktober hun huisdier in het zonnetje. Geven hem of haar een extra bot, lange wandeling of bijvoorbeeld dierensnoepje. Omdat het dierendag is.

Dierendag moet dus eigenlijk een groot feest zijn wat in het teken staat van de dieren. Nou als we eens wisten wat er nog allemaal voor de dieren gedaan MOET worden, kan je elke dag wel tot dierendag uitroepen. 

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply