Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gemeente Almelo moet meer over haar eigen grenzen heen kijken

 

00

Leegstad in Almelo schrikbarend

 

MOTIE  PVA INZAKE LEEGSTAND BINNENSTAD

Constaterende dat de leegstand in de winkelstraten landelijk gemiddeld 6,5% bedraagt en de komende jaren door vergrijzing, ontvolking en toenemend internetgebruik naar alle waarschijnlijkheid zal gaan oplopen tot 9 à 10%

Dat de gemeente Almelo als één van de 415 gemeenten al geruime tijd in de top staat qua leegstand van winkels in de binnenstad.

Dat Almelo landelijk nu zelfs de kroon spant met 25% leegstand.

Overwegende dat langdurige leegstand niet alleen verloedering en criminaliteit in de hand werkt en slecht is voor het imago van Almelo maar ook schadelijk is voor verhuurders qua rendement en marktwaarde.

Overwegende dat juist kleinschaligheid en pluriformiteit een absolute voorwaarde is voor een levendige, aantrekkelijke binnenstad.

Overwegende dat ook Steven Brakman, hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen eveneens van mening is dat huren niet marktconform zijn  en juist leegstand en verloedering in de hand werkt.

Verzoekt het College op korte termijn in overleg te treden met verhuurders over meer marktconforme huren dan nu het geval is.

En gaat over tot de orde van de dag.

IMG_0002

De Motie is met ruime meerderheid van 23 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen.

 

Investeren in een bruisende binnenstad (Grotestraat) | Partij Vrij Almelo

 

Maar helaas…….tot op heden is er niets tot weinig gebeurt met deze Motie (aangenomen in het jaar 2013) die het college opdracht gaf om iets aan de leegstand te doen.

Het PVA initiatief om de leegstand in de binnenstad aan te pakken met een proef van startende ondernemers was in Groningen al jaren een groot succes. Via de Motie riepen wij het college op om met eigenaren van panden te praten hun huren aan te passen. “De actie lijkt kleinschalig, maar kan een groot effect hebben”, gezien het succes in Groningen met het Jonge Ondernemers Plan (JOP “Beginnende ondernemers krijgen ervaring met zakendoen.

Wellicht worden jonge collega’s geïnspireerd door hun voorbeeld. Daarnaast zouden verhuurders van het vastgoed eens moeten nadenken over schappelijke bedragen. Leegstand levert hen immers niets op.

 

JOP Groningen in Groningen – Nieuw Nederland – Steden in transitie

????????????????????????????????????????????????????????????

 

Een van de mogelijkheden is herverkavelen. Zo kan een groot winkelpand worden opgesplitst in drie of vier units. Naast herverkavelen zijn er nog diverse andere kansen om de winkelstraat aantrekkelijker te maken. En daarbij moet niet teveel geleund worden op investeringen van de gemeente. Ondernemers en eigenaren moeten wat vaker met elkaar praten en beter gaan samenwerken en dan valt er zeker nog verbetering te verwachten.

De winkelstraat zal dan niet meteen positief kleuren maar door goede ingrepen kunnen de huidige winkels blijven zitten en er goede nieuwe functies worden toegevoegd. Alleen kleinschalige winkels hebben volgens ons toekomst in een bruisende binnenstad.

Ons bestuurslid (wet en regelgeving) Hans van der Burg stapte op zijn fiets om de leegstand op de gevoelige plaat vast te leggen…..schrikt u niet..

 

 Lege winkels Grotestraat Centrum

1grotestraat-4

2grotestraat-2d

3grotestraat-8

4grotestraat-12-16

5grotestraat-15

6grotestraat-21

7grotestraat-41a

8grotestraat-48-50

9grotestraat-62

10grotestraat-65

11grotestraat-66-leeg

12grotestraat-66

13grotestraat-69

14grotestraat-78

15grotestraat-94

16grotestraat-99

17grotestraat-153

18grotestraat-167

19grotestraat-170

20grotestraat-leeg-pand-4

21grotestraat-leeg-pand1

22grotestraat-leeg-pand2

23grotestraat-leeg-pand3

Leegstand Grotestraat Zuid

24grotestraat-zuid-leeg1

25grotestraat-zuid-leeg5

26grotestraat-zuid

27grotestraat-zuid6

Leegstand Oranjestraat

29oranjestraat-21

30oranjestraat-36

31oranjestraat-leeg-oand5

32oranjestraat-leeg-pand

33oranjestraat-leeg-pand1

34oranjestraat-leeg-pand2

35oranjestraat-videotheek

36oranjestraat

Helaas kunnen we niet alle leegstaande Almelose winkelpanden op onze site zetten want dat zou wat eentonig worden en de ellende alleen maar vergroten. Maar volgens onze fractiemedewerker Hans van der Burg kwam hij (tot zijn grote verdriet) op 69 leegstaande winkelpanden.

 

Partij Vrij Almelo (PVA)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply