Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen PVA aan het college van B&W over niet-natuurlijk overlijden

 

pva_1466085a

 

Geacht college,

Nederland is één van de gelukkigste landen van de wereld, zegt men. Toch stijgt het aantal zelfdodingen in Nederland. In 2015 pleegden 1871 mensen zelfmoord. Op dit moment zijn het er minimaal vijf per dag, voornamelijk twintigers en zestigplussers.

Hoe reageer je op mensen met een ernstige depressie? Of op mensen die grote tegenslagen ervaren? Spreek je zo’n vriend of familielid aan? En wat zeg je dan?

Lang werd gedacht: aan zelfmoord besteed je in het openbaar geen aandacht. Dat brengt mensen op het idee. Maar volgens deskundigen helpt het stellen van nuchtere en betrokken vragen om mensen van hun zelfmoordgedachten af te brengen.

Er is in Almelo sprake van extra kosten lijkbeschouwingen vanwege niet natuurlijk overlijden. Er wordt hierover niets in de begroting toegelicht en ook op onze mondelinge vragen kon men geen antwoord geven. Vandaar deze (schriftelijke) vragen.

 

Vraag 1. 

Is hier sprake van een toenemend aantal gevallen van euthanasie vanwege uitzichtloos medisch lijden of een toenemend aantal zelfmoorden in Almelo?

 

Vraag 2.

Ziet u een verband tussen het aantal zelfdodingen en de economische crisis waarin veel Almeloërs verkeren? (Schulden, betalingsachterstanden, faillissementen, het kwijtraken van je huis, je inkomen).

 

Vraag 3.

Zijn er Almelose cijfers bekend van de incidentie (het aantal nieuwe gevallen) van zelfmoord en zelfmoordpogingen? Zo ja, wil het college de betreffende cijfers geven?

 

Vraag 4.

Is het college op de hoogte van de geluiden uit de jeugdhulpverlening dat zelfdoding, poging daartoe aan het toenemen is? Wat doet het college om de problemen rond zelfdoding tegen te gaan?

 

Vraag 5.

In hoeverre wordt er in Almelo invulling gegeven aan de preventie en nazorg voor groepen mensen in de knel? Welke organisaties houden zich met de geschetste problemen bezig en hoe bereiken deze organisaties deze mensen?

 

De PVA zou bovenstaande vragen graag beantwoord willen zien.

 

Hoogachtend,

Namens de PVA

Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply