Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid grijpt direct in……
Categories: Sociaal

 

 

Het ministerie van VWS kwam onlangs met voorstellen voor de verbetering van de ouderenzorg in Nederland. ‘Waardigheid en Trots, Liefdevolle zorg voor onze ouderen’, zo heet het verbeterprogramma dat staatssecretaris Van Rijn eerder dit jaar presenteerde.

 

Vele zorgaanbieders willen laten zien dat in de verpleeghuiszorg betrokken professionals werken die elke dag hun best doen voor heel kwetsbare ouderen. Zij willen ook laten zien dat zij de vernieuwing in de praktijk brengen.” aldus de staatssecretaris.

De staatssecretaris van Volksgezondheid wil direct ingrijpen op die plekken waar de grootste zorgen zijn. Daar wordt dan een interventieteam ingezet dat geen enkele maatregel schuwt, zoals vervanging van bestuurders, patiëntenstops en sluiting. Dit team bestaat uit mensen van de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren en het ministerie en werkt samen met de Inspectie.

Ondertussen blijven de ‘zorgwekkende’ instellingen onder permanent toezicht staan. Als de situatie niet verbetert, moeten die mogelijk hun deuren sluiten.

Ook wil Van Rijn dat de zorg transparanter wordt en dat ouderen en hun familie een weloverwogen keuze kunnen maken over waar zij hun laatste jaren doorbrengen. Daarom is afgesproken dat vanaf 2017 per locatie openbaar wordt hoe een verpleeghuis presteert. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatieveiligheid, overleg met familie, het sturen op kwaliteit van zorg en de deskundigheid van het personeel.

 

Mooie woorden maar uitvoering laat vaak te wensen over. Zolang onze overheid nog steeds die idiote waanzin in marktwerking door blijft voeren, waarbij managers en directeuren een flink gevulde portemonnee opstrijken, zal het geldtekort ondanks de extra 200 miljoen die beschikbaar komt aan blijven houden.

Laten we hopen dat het niet bij theorie blijft, maar dat de praktijk ook zo zal zijn, want papier is geduldig.

 

Zorg voor ouderen in verpleeghuizen verbeteren

Inspectie voor de Gezondheidszorg – Lijst 150 verpleegzorginstellingen

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply