Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Per 1.000 inwoners heeft Almelo in Overijssel de meeste leegstand

In oktober 2013 werd een enquete uitgezet onder het Omnibus panel. Van de bijna 3000 leden heeft 66 procent de vragenlijst ingevuld. Het belangrijkste politiek onderwerp heeft met de binnenstad te maken en vooral de leegstand die door de helft van de panelleden is genoemd en die de gemeente direct moet aanpakken.

De Partij Vrij Almelo diende een motie in om het college opdracht te geven op korte termijn in overleg te treden met verhuurders. Grote leegstaande panden zouden bijvoorbeeld na een kleine verbouwing in kleinere units kunnen worden opgedeeld zoals dat in Groningen is gebeurt.

Tot op heden (vier jaar verder) heeft het college met de door de raad aangenomen motie niets gedaan.

 

De Motie uit 2013

Motie PVA inzake leegstand binnenstad Almelo

Constaterende dat de leegstand in de winkelstraten landelijk gemiddeld 6,5% bedraagt en de komende jaren door vergrijzing, ontvolking en toenemend internetgebruik naar alle waarschijnlijkheid zal gaan oplopen tot 9 à 10%

Dat de gemeente Almelo als één van de 415 gemeenten al geruime tijd in de top staat qua leegstand van winkels in de binnenstad.

Dat Almelo landelijk nu zelfs de kroon spant met 25% leegstand.

Overwegende dat langdurige leegstand niet alleen verloedering en criminaliteit in de hand werkt en slecht is voor het imago van Almelo maar ook schadelijk is voor verhuurders qua rendement en marktwaarde.

Overwegende dat juist kleinschaligheid en pluriformiteit een absolute voorwaarde is voor een levendige, aantrekkelijke binnenstad.

Overwegende dat ook Steven Brakman, hoogleraar Economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen eveneens van mening is dat huren niet marktconform zijn  en juist leegstand en verloedering in de hand werkt.

Verzoekt het College op korte termijn in overleg te treden met verhuurders over meer marktconforme huren dan nu het geval is.

En gaat over tot de orde van de dag.

IMG_0002

De Motie is met ruime meerderheid van 23 stemmen voor en 12 stemmen tegen aangenomen

 

 

Politiek beraad 29 maart 2017 (hoofdopgave binnenstad met herwonnen identiteit)

Voorzitter: Per 1.000 inwoners heeft Almelo in Overijssel de meeste leegstand. Dat is dus een zeer verontrustende gedachte want leegstaande panden zijn natuurlijk niet aantrekkelijk voor de stad.
Ik wil u zo even een filmpje laten zien hoe ze in Groningen de leegstand met succes hebben aangepakt. JOP, dat staat voor het Jonge Ondernemers Plan die in samenwerking met de gemeente Groningen is opgezet en bemiddelaar is tussen jonge ondernemers en makelaars die ervoor zorgen dat leegstaande winkelpanden in het hartje van Groningen gevuld worden met de culturele initiatieven. Voor 10 procent van de huurprijs kunnen ondernemende creatievelingen bijvoorbeeld een galerie of winkel beginnen.
 
Het filmpje:

 

Maar zover kwam het niet:

Het bovenstaande filmpje mochten wij niet laten zien vanwege (zo werd gezegd) dit mijn spreektijd zou overschrijden. De oplossing is gewoon ervoor te zorgen dat het college hun zaakjes meer op orde hebben. Dat is lang niet het geval. Maar als je fouten maakt, dan moet je er ook tegen kunnen dat je daarop kritiek krijgt. Het beperken van spreektijd is niet anders dan een poging om tegenstanders de mond te snoeren. Zo hoort de politiek niet met andere meningen om te gaan. Dit even vooraf. Uiteraard kwam wel een externe aan het woord die een onderzoek deed  naar “de nieuwe winkelstraat van Almelo” Of  het langdurige betoog van Nienke van Gerwen van dit platform het beoogde doel zal bereiken valt sterk te betwijfelen.

Wordt vervolgd uiteraard.

 

De Partij Vrij Almelo zet (al jaren) in op structurele aanpak van leegstand. Er moet een leegstandverordening worden opgesteld die eigenaren moet stimuleren bij het aanpakken van deze leegstand.

Opvallend is dat het college van burgemeester en wethouders geen van onze aanbevelingen overneemt en ze als ‘overbodig’ kwalificeert.

 

Het is een verworven recht, zelfs grondrecht in de democratie, dat een volksvertegenwoordiger alles kan zeggen wat nodig is om zijn controlerende rol en het zijn van een goede volksvertegenwoordiger te vervullen.

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Per 1.000 inwoners heeft Almelo in Overijssel de meeste leegstand”

  1. Ronald Lubach schreef:

    Als jong jochie zei ik al dat je de leegstand heel eenvoudig kunt aanpakken. Een extra belasting als het leeg staat een belasting voordeel als er wat in zit. (Uiteraard wel goed nadenken over de regels wat er dan wel en wat er dan niet in moet)

Leave a Reply