Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Schriftelijke vragen PVA aan het college van B&W Almelo

 

Huisvesting asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders)

 

Geacht college,

In 2015 hebben het kabinet en de decentrale overheden afspraken gemaakt om de problemen die voortvloeien uit de asielstroom, gezamenlijk op te lossen. Uitgangspunt van dit akkoord is een sluitende aanpak voor de hele keten (opvang, huisvesting, integratie en werk).

Het Rijk heeft miljoenen beschikbaar gesteld om wat er is afgesproken in het Bestuursakkoord uit te kunnen voeren. Er is dus geld voor de gemeenten. De gemeente moet zich wel houden aan de voorschriften van het Rijk om van dat geld gebruik te mogen maken. We ontvangen minder geld als we minder statushouders huisvesten dan onze taakstelling. Aan de andere kant maken we, of we de taakstelling halen of niet, sowieso kosten voor huisvesting en het verstrekken van uitkeringen.

Er vestigden zich vanaf 2014 meer vergunninghouders dan op basis van de taakstelling verplicht was voor de gemeente Almelo.

 

De PVA heeft de volgende vragen:

Vraag 1.

Hoeveel statushouders telt de gemeente Almelo op dit moment?

 

Vraag 2.

Wat is de taakstelling voor de gemeente Almelo in 2017? Hoeveel statushouders zijn er in 2016 gehuisvest?

 

Vraag 3.

Wie is verantwoordelijk voor de huisvesting van statushouders en hoeveel  worden er op dit moment geholpen aan woonruimte?

 

Vraag 4.

Zet het gemeentebestuur zich in voor de huisvesting van extra statushouders? Heeft de gemeente ooit ergens uitgesproken dat zij vindt dat zij teveel statushouders moet huisvesten en dat dat beter elders kan gebeuren?

 

Vraag 5.

Hoeveel (procenten) van het aantal statushouders zijn moslim en hoeveel zijn er christen? Zijn er signalen dat er spanningen zijn tussen christenen en moslims?

 

Vraag 6.

Wat doet de gemeente om een langere wachtlijst voor andere woningzoekenden te voorkomen? Krijgen statushouders voorrang bij toewijzing sociale huurwoning op mensen die al langer ingeschreven staan?

 

Vraag 7.

Hoe worden de woningen toegewezen? En hoe gaat het verder als de statushouder een woning toegewezen heeft gekregen?

 

Vraag 8.

Hoeveel (Euro) krijgt een vluchtelingengezin (alleenstaande) om hun/zijn toegewezen huis in te richten? Gaat het om een lening?

 

Vraag 9.

Hoe verloopt de integratie van de statushouders? Wat wordt er voor statushouders geregeld op gebied van werk, onderwijs, zinvolle dagbesteding etc.?

 

Vraag 10.

Wat zijn de totale kosten voor de gemeente Almelo betreft de vluchtelingenproblematiek?(dus ook t.b.v. asielzoekers en ongewenste vreemdelingen) Gaan de gemeentelijke belastingen omhoog om alle kosten te kunnen blijven betalen?

 

Graag zouden wij deze vragen beantwoord willen zien,

Namens PVA, Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply