Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Groene speeltuinen of veilige kindvriendelijke speeltuinen?

 

De veilige kindvriendelijk speeltuin aan de Pelikaan 

 

Almelo, 12-04-2017,

Aan mevrouw van Wijk, wethouder gemeente Almelo.

 

Geachte mevrouw van Wijk,

Afgelopen maandag las ik in het blad Tubantia een artikel over het vervangen van houtsnippers door zand op de kinderspeelplaats aan de Pelikaan te Almelo

Dat is zeer verheugend nieuws en ik hoop dat dit ook spoedig op de kinderspeelplaats aan de Koperwiek, waar ik naast woon, zal gaan plaatsvinden.

Een jaar geleden is zonder enige vorm van communicatie het zand vervangen door houtsnippers.

Bij navraag werden de volgende argumenten naar voren gebracht:

 • Katten en andere huisdieren doen hun behoefte in het speelzand.
 • Het zand hoeft niet frequent te worden gereinigd

Verder werd naar voren gebracht dat de gemeente niet voornemens was op het besluit terug te komen.

Het precedent is geschapen en middels mijn brief wil ik het besluit om de houtsnippers te vervangen graag kracht bij zetten.

Ik wil graag de volgende argumenten onder de aandacht brengen:

 • Kinderen spelen niet met houtsnippers. Dat past niet op hun schepjes, zeefjes en emmertjes en daar kun je geen kastelen en ander zandvormen mee bouwen. Iets wat kinderen heel graag doen.
 • Kinderen kunnen niets met houtsnippers. Dat geeft geen uitdaging.
 • De afgeleverde houtsnippers zijn fors en het bevat veel scherpe kanten. Kinderen hebben zich, al spelend, hieraan verwond. Volgens raadslid Harry de Olde, die ik hierover gisteren sprak, zijn verkeerde houtsnippers, die niet aan de eis met betrekking tot de afmetingen voldeden, in de zandbakken afgeleverd. De nieuw geleverde houtsnippers zijn door een andere leverancier geleverd. Kennelijk is het mogelijk dat dit is gebeurd. Er is dus geen toezicht op de kwaliteit en de herkomst van de geleverde snippers. Dat ze grof zijn heb ik intussen zelf kunnen constateren.
 • Als er geen toezicht is op de afmetingen van de snippers, dan begin ik te twijfelen aan de concentratie van de chemische samentelling van de gebruikte kleurstoffen. Is dat wel gecontroleerd?
 • Is de gemeente van plan om de rekening te betalen als een kind voor haar verwondingen naar een arts of andere medische hulpdienst moet? Mevrouw Landulsi, wonende aan de Koperwiek is al diverse keren naar het ziekenhuis geweest omdat haar dochter verwondingen had opgelopen aan haar voeten ten gevolge van de houtsnippers. Uw verantwoordelijke ambtenaar is hiervan op de hoogte gesteld.
 • Waarom zouden katten en andere huisdieren hun behoefte wel in zand doen en niet in houtsnippers?
 • De kans is groot dan kleine dieren zoals muizen zich gaan nestelen in houtsnippers. Deze dieren zullen hun behoefte daarin achterlaten.
 • Het speelzand in de zandbakken van de kinderspeelplaatsen is vervangen door houtsnippers. Echter het zand in de zandbakken bij de scholen aan de Kolibrie is niet vervangen. Kennelijk doen katten daar niet hun behoefte???
 • In het voornoemde artikel gaf de leverancier aan dat de kinderen niet op hun blote voeten in de snippers moeten gaan spelen. Dit is het advies aan kinderen en aan de ouders. Dit geeft aan dat de leverancier en dus de gemeente geen idee heeft waarom kinderen graag op hun blote voeten in het zand willen spelen. Er is kennelijk geen voorstellingsvermogen waarom kinderen dit graag doen.

Kortom, houtsnippers zijn zeer kind onvriendelijk.

Graag zie ik dat de gemeente terugkomt op haar besluit om de snippers niet te vervangen en dat de door mij genoemde argumenten om dat wel te doen zeer ter harte worden genomen.

Met vriendelijke groet,

 

TCTubantia

 

Groene speeltuinen of veilige kindvriendelijke speeltuinen?

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Groene speeltuinen of veilige kindvriendelijke speeltuinen?”

 1. […] Groene speeltuinen of veilige kindvriendelijke … – Partij vrij Almelo […]

Leave a Reply