Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De opvang van zwerfdieren wordt in Nederland twee weken door de gemeente betaald

 

Wethouder dierenwelzijn Joost Eerdmans bij de introductie van de eerste Dierenpolitie in Nederland (foto PVA)

 

Dierenwethouder Joost Eerdmans, zelf katteneigenaar, is groot voorstander van het laten chippen van Rotterdamse katten. Niet alleen voor de kat zelf, maar ook voor de inwoners van de stad is het van groot belang. Een kat terugvinden gaat met een chip een stuk sneller. Sommige katten worden ver van huis teruggevonden. Zonder chip zitten ze onnodig lang in het asiel. Maar ook de gezondheid is er bij gebaat. Zwervende katten kunnen ziektes oplopen en overdragen. Door ze te laten chippen voorkom je dergelijke risico’s.

De gratis chipactie die de gemeente Rotterdam en de Dierenbescherming eind vorig jaar hebben opgestart liep storm. Binnen een week waren al meer dan 300 katten van een chip voorzien. Een goede zaak, want op die manier kunnen katten direct met hun eigenaar herenigd worden indien ze onverhoopt de weg kwijt raken.

Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht zwerfdieren en gevonden dieren twee weken op te vangen en te verzorgen. De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren eist dat een dergelijk dier medische verzorging krijgt en dat de gemeente een inspanningsverplichting heeft de dieren te herplaatsen.

Gemeenten onderschatten deze toenemende zwerfdierenproblematiek, die hen voor stijgende kosten zal plaatsen: zij betalen per zwerfdier en krijgen dit geld alleen terug als de eigenaar het dier ophaalt.

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “De opvang van zwerfdieren wordt in Nederland twee weken door de gemeente betaald”

 1. Harrie Wiesemann schreef:

  Bij de volgende Raadvergadering moet er gepleit worden voor het chippen van katten, dit moet een verplichting zijn!!!!.
  Elk huisdier moet een eigenaar hebben om het terug te brengen en wanneer die een ongeval veroorzaakt de schade te verhalen daar hoeft de Gemeenschap niet voor op te komen.
  Bij elke reisvolder voor vakanties zou ook een verblijfsvolder moeten zijn, om de huisdieren die de mensen hebben onder te kunnen brengen. Dat zou een corebusiness kunnen zijn voor REISBUREAUS.
  Het was dit jaar weer een drama voor de dieren opvang. De verantwoordelijken lagen heerlijk in de ZON.

  Het kan verkeren

Leave a Reply