Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
DIERENWELZIJN IN ALMELO OP EEN ZIJSPOOR GEZET

 

 

Beste mensen,

Zoals u weet staat dierenwelzijn, in de breedste zin van het woord hoog op de actielijst van de Partij Vrij Almelo. Ook van drie andere partijen was dit een aandachtspunt in hun verkiezingsprogramma 2014 – 2018.

Op dinsdag 25 maart 2014 is er (direct na de verkiezingen) een overleg geweest binnen de nieuwe raad van Almelo over de standpunten die de komende 4 jaar op de prioriteitenlijst (raadsprogramma) aan de orde zouden komen. PVA heeft daarbij dierenwelzijn, een dierenwethouder en een nieuw dierenasiel op de agenda geplaatst, daar wij van mening waren dat we eindelijk steun zouden vinden in deze nieuwe raad.

Echter tot onze verbazing hadden de andere 3 partijen die dit hoog op het verkiezingsprogramma hadden staan dit niet opgenomen in hun 5 agendapunten. Sterker nog, toen wij, Partij Vrij Almelo, dit aan de orde stelden werden we door de andere partijen weggehoond met de woorden “dieren horen op de BBQ” en waar maken jullie je druk om, jullie zijn alleen maar bezig met knuffeldieren. Beide stellingen zijn volgens ons niet waar en buiten elke proportie wat ons betreft.

Ondertussen hadden wij contact gehad met een van de kandidaten van een lokale Almelose partij die het volledig met ons eens was. Ik citeer uit zijn mail:

 

U heeft helaas volkomen gelijk:

de sfeer in de gemeenteraad van Almelo is verre van diervriendelijk.

Met lede ogen constateer ik dat ook bij LAS het welzijn van de dieren geen prioriteit blijkt te hebben.

En dat terwijl er in Europees verband afspraken hieromtrent zijn gemaakt:

 

Binnen het verband van de Europese Unie is overeengekomen dat het beleid van dit regelgevend orgaan in dit opzicht gericht is op de bevordering van het welzijn van dieren, door hen de volgende vijf, op grondrechten van mensen lijkende, ‘vrijheden’ toe te kennen:

 • Vrij zijn van dorst, honger en ondervoeding.
 • Vrij zijn van fysiek en fysiologisch ongerief.
 • Vrij zijn van pijn, verwondingen en ziektes.
 • Vrij zijn om het normale gedrag te kunnen uitoefenen.
 • Vrij zijn van angst en chronische stress. 

 

Het is velen misschien (in al die jaren) nog niet eens opgevallen maar sinds de installatie van een nieuw college in 2014 heeft Almelo een wethouder dierenwelzijn. Dat is in de Almelose lokale bestuurlijke geschiedenis niet eerder voorgevallen. Het is Irene ten Zeldam (CDA) die overigens ook andere zaken in haar portefeuille heeft, zoals o.a. Dienstverlening, Volksgezondheid, Plattelandsontwikkeling, Jeugdzorg, Onderwijs, Duurzaamheid en Milieu. Helaas is Dierenwelzijn een onderwerp dat bij het huidig College van Burgemeester en Wethouders Niet hoog op de agenda staat. aanbevelingen voor diervriendelijke gemeentes – Dierencoalitie

Alle punten die in deze aanbeveling zijn opgenomen zijn zaken waar onze wethouder zich niet aan houdt, dan wel de juiste aandacht heeft.

Wij voegen hier nog aan toe:

– actief toezicht op die organisaties die door de gemeente zijn ingeschakeld om onderdelen van het dierenwelzijn uit te voeren.

– openstellen van een centraal meldpunt voor klachten over het dierenwelzijn/organisaties door de burgers om hiermee de kwaliteit te verbeteren.

 

De ambities  van de Partij Vrij Almelo zijn groot en gaan verder dan de landelijk wettelijk vastgestelde taken. Van het voorkomen van onnodig dierenleed bij de bestrijding van ‘plaagdieren’ tot een dierenarts voor mensen met een laag inkomen, van een dringend verzoek aan verzorgingstehuizen om meer ouderen hun huisdier mee te kunnen laten nemen tot een hardere aanpak van dierenbeulen.

 

Aanplakbiljetten, folders, in de krant, de straat op; politiek Almelo probeert onder de aandacht te komen vanwege de aanstaande raadsverkiezingen. Dit alles natuurlijk met de boodschap dat deze mens en partij het allerbeste is voor uw welzijn, woongenot, veiligheid en portemonnee. Alle tactieken worden ingezet: vertellen hoe slecht de andere partij het heeft gedaan, hoe goed men het zelf heeft gedaan, dat die andere partij beloftes doet die ze toch niet waar of zullen maken. In het hele circus dat elke vier jaar opnieuw plaatsvind wordt er weinig of nooit over een andere, veel voorkomende inwoner “het dier” gesproken.

Hoeveel dierenliefhebbers zou Almelo tellen? Gelet op het aantal honden en katten, konijnen en wat dies meer zij, in onze gemeente, plus degenen die zich bekommeren om de dieren, zijn we toch met een fiks aantal. Dan zou je toch kunnen verwachten dat er in de gemeente een structureel dierenwelzijnsbeleid nodig is?

Partij Vrij Almelo zal zich blijven inzetten voor het welzijn van ALLE inwoners van Almelo maar zal zich ook beraden wat wij de komende raadsperiode aan dierenwelzijn naar voren zullen brengen.

 

Met vriendelijke groet,

Namens de Partij Vrij Almelo

Harry de Olde (fractievoorzitter)

 

Aangenomen motie groot succes 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

5 Comments to “DIERENWELZIJN IN ALMELO OP EEN ZIJSPOOR GEZET”

 1. J. Voerman schreef:

  Prima stuk !!!

 2. Harrie Wiesemann schreef:

  Het is een uitstekend stuk en moet hoog blijven staan in het PARTIJ PROGAMMA. Gaarne pleit ik voor dat als onze wethouder hierin nalatig is dat zij/hij kan worden aangeklaagd, niet door 1 persoon maar door een oproep van de gemeenschap.
  Een ieder heeft een zorgplicht ook de bestuurder.

  Het kan verkeren

 3. Jack schreef:

  Ben op u gewezen door vrienden,natuur ligt mij diep aan hart

 4. Jack schreef:

  Volgens mijn ex zwager kan ik lid worden? Eric geeft zelfs hoog op over jou, hij woont hier niet meer ik wel.

 5. Jack schreef:

  Sorry, lui maar wil alles verkennen alvorens beslissing te nemen.

Leave a Reply