Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Integraal Veiligheidsbeleid 2017-2020

 

Huiskamer bijeenkomst met buurtbewoners over veiligheid

 

Iedere vier jaar stelt de Raad een integraal veiligheidsbeleid vast voor het veiligheidsdomein. Deels is het integrale veiligheidsbeleid 2017-2020 een actualisatie van het beleid 2014-2017, maar ontwikkelingen in de samenleving vragen om nieuwe afwegingen en verschuivingen van prioriteiten. Deze nota laat zien welke keuzes de gemeente Almelo maakt om de veiligheid en de veiligheidsgevoelens van haar inwoners te vergroten. Het beleid is tot stand gekomen met behulp van verschillende lokale en regionale veiligheidspartners en inwoners van Almelo. Dat versterkt het integrale karakter van het veiligheidsbeleid en doet recht aan de titel : samen sterk voor een veilige en leefbare stad”.

 

 

Reactie PVA:

Voorzitter, wij kunnen ons goed vinden in het Integraal Veiligheidsbeleid wat voor ligt. De gemeente treedt op als dit nodig is. Ook bij het naleven van Wet- en Regelgeving in algemene zin moeten inwoners kunnen rekenen op hun gemeente.

Voor de PVA betekent dit dat eerst misdrijven, grove overtredingen en veel voorkomende ergernissen worden aangepakt. Voor bijna alle ergernissen is het belangrijk dat je ze, zodra je ze hebt, uit de weg ruimt. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter je de ergernis kunt aanpakken. 

Al in oktober 2011 stelde de PVA schriftelijke vragen met als doel in Almelo het landelijk zo succesvolle “buurtbemiddeling” van de grond te krijgen, want ook in onze stad verharden burenruzies. 

Burenruzies in Almelo (reactie B&W) | Partij Vrij Almelo

 

Elke inwoner van Almelo heeft behoefte aan woonruimte, woongenot, voorzieningen in een leefbare en veilige leefomgeving. Daar betalen zij tenslotte belasting voor. Wij zijn blij dat “buurtbemiddeling” eindelijk (6 jaar later) met succes van de grond is gekomen.
 
Voor criminaliteit geldt dat voorkomen beter is dan genezen. maar in het laatste geval moet recht worden gedaan. Voor verbetering van dienstverlening en handhaving is samenwerking met doelgroepen en belangengroepen van groot belang. PVA wil dat inwoners kunnen ervaren dat de gemeente en haar ambtenaren voor een ieder klaar staan.
 
Op maandagavond 10 juli organiseerden wij samen met burgemeester Arjen Gerritsen een (druk bezocht) huiskamergesprek over het onderwerp “veiligheid bij u in de buurt”. De bijeenkomst vond plaats bij een familie, woonachtig in de Nieuwstraat die zijn/haar woonkamer beschikbaar stelde. Hieruit is gebleken dat veel mensen niet bekend zijn met bewonersavonden. Het zijn dus meestal dezelfde mensen die naar deze avonden gaan en er wordt niet altijd een grotere groep in de wijk bereikt. Overigens werd de inzet en betrokkenheid van de burgemeester zeer gewaardeerd door de aanwezigen. 
 
Hoe kan je de betrokkenheid van bewoners voor een leefbare en veilige wijk vergroten? Dat kan door ze heel gericht te benaderen. Met huisbezoeken bijvoorbeeld. En als de problemen worden aangepakt, zoals het ruimen van een hennepplantage hoeven alleen bewoners in de directe omgeving dat te horen. Want daar is het probleembesef het hoogst.
 
In het verlengde hiervan vinden we dat bewoners voor een deel moeten kunnen bepalen wat de prioriteit van de politie is. Inspraak vanuit de buurt moeten we in beleid verankeren. Op deze manier krijgen buurtbewoners regie over wat er op het gebied van veiligheid in hun buurt belangrijk is.
 
Dit is voor de PVA het belangrijkste voor het vanavond vast te stellen veiligheidsbeleid van de gemeente Almelo. Verder zijn wij het eens met de andere prioriteiten die in het vast te stellen beleid worden genoemd zoals risicojongeren en huiselijk geweld.

 

 
Tot zover onze bijdrage.
 

 

Integraal Veiligheidsbeleid 2017-2020 – Bijlage – Integraal Veiligheidsbeleid 2017-2020

 

 
Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply