Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
MEER KLACHTEN JEUGDZORG NA DECENTRALISATIE
Categories: Sociaal

 

 

De PVA merkt dat het aantal klachten binnen de jeugdzorg nog steeds aan het toenemen is vanwege het aantal meldingen dat wij binnenkrijgen. Dus leek het ons verstandig deze informatie nogmaals onder de aandacht te brengen.

Het aantal mensen dat klaagt over de jeugdzorg is sterk gestegen. De groei van het aantal klachten hangt samen met de veranderingen in de jeugdzorg. Die valt sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. 

Sinds de overdracht van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten een feit is, bulkt het van de problemen in de jeugdzorg. Het knelt dus in de toegang tot de jeugdhulp. Dat concludeert de Monitor Transitie Jeugd in haar jaarrapportage 2016. Ouders weten niet waar ze terecht kunnen met hun hulpvraag, benodigde hulp wordt niet op tijd ingezet en er is een gebrek aan passende hulp.

Ook de Kinderombudsman heeft al een paar keer de noodklok geluid over de problemen in de jeugdzorg. Hij constateert dat de toegang en de kwaliteit van de jeugdhulp worden bedreigd, doordat gemeenten omwille van de kosten steeds vaker op de stoel van de hulpverlener gaan zitten. Zij stellen financiële belangen dan boven het belang van het kind.

Kinderen, jongeren en ouders moesten in 2016 soms lang wachten op het krijgen van passende hulp en ondersteuning. In de tussenliggende tijd gebeurde er niets. Ouders en jongeren gaven in verdiepingssessies van de Monitor Transitie Jeugd aan dat het kinderen, jongeren en gezinnen zou helpen als er in de tussenliggende periode iemand is die ondersteunt, meedenkt en in actie kan komen indien nodig en de inzet van essentiële hulp op korte termijn kan organiseren.

Tot slot ervoeren melders dat budgetten in gemeenten op waren waardoor de hulp die nodig was, niet geboden kon worden. Sommige melders gaven aan dat de hulp wel geleverd kon worden als zij de hulp zelf betaalden. Melders geven aan dat zij dit een zeer onwenselijke ontwikkeling vinden. Zij merkten op dat er ongelijkheid ontstaat tussen kinderen uit arme en rijke gezinnen.

Het hele jaarrapport is hier te lezen.

 

Bemiddeling in de jeugdhulp | Ik heb een vraag | Almelo

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply