Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Spelen met zand, zo gewoon en zo bijzonder!

 

Berichtje op de wijksite van Windmolenbroek Almelo

 

In steeds meer Nederlandse gemeenten (waaronder Almelo) komt men terug op de “verkeerde beslissing” houtsnippers te gebruiken op kinderspeelplaatsen en gaat men de houtsnippers weer (mondjesmaat) vervangen door zand. In de zomer, wanneer de kinderen op blote voeten, sandalen of teenslippers lopen, kunnen houtsnippers zorgen voor de nodige splinters. Volgens de bezwaarmakers, waaronder de Partij van Almelo, kunnen de houtsnippers splinters en kleine wondjes veroorzaken op de blote voeten van kinderen.

Jantje Beton, de belangenbehartiger van het spelende kind, hoorde de klachten aan van diverse bewoners van de wijk Windmolenbroek en schreef een brief aan het gemeentebestuur van Almelo. “Er zijn enkele ongelukjes gebeurd. De kinderen zijn daar gewend om met de blote voeten in het zand te spelen”, verklaart woordvoerster Pauline van der Loo van Jantje Beton. In de brief roept de stichting de gemeente op in gesprek te gaan met bewoners.

 

Spelen met zand is voor veel kinderen gelukkig heel gewoon. Spelen met zand doet ontzettend veel in de ontwikkeling van een kind. Het is voor alle zintuigen en zelfs voor de sociaal emotionele ontwikkeling van belang dat een kind alle mogelijkheden krijgt om met zand te spelen. Wat maakt nu dat kinderen zienderogen zo gelukkig om met zand te kunnen spelen?

Zand is allereerst een natuurlijk materiaal dat vele vormen kan aannemen en dat door de structuur uitdaagt om te ontdekken. Zo is er droog zand, mul zand, warm zand, koud zand, nat zand en kleddernat zand. Zand is een belangrijk materiaal waarmee een kind vrij is in wat hij er mee doet en van kan maken. Er is namelijk heel eenvoudig een vorm aan te geven. Het ongevormde materiaal geeft hem enerzijds de macht om te maken wat hij wil en anderzijds de veiligheid van hun bestendigheid: dit materiaal kan nooit stuk en je kan telkens weer opnieuw beginnen.

 

Ook uit bevindingen van de GGD kunnen we concluderen, dat de inrichting met houtsnippers op speelplekken niet echt wordt aangeraden. Mogelijk was het destijds een verkeerde of ongelukkige beslissing. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders of houtsnippers zullen we maar zeggen.

 

Intussen zijn de houtsnippers uit de kinderspeelplaatsen aan zowel de Pelikaan als aan de Koperwiek door de gemeente Almelo verwijderd. Het verwijderen van de houtsnippers uit de kinderspeelplaats aan de Valk zal (volgens de wethouder) na de reces plaatsvinden.

 

Verwondingen opgelopen door houtsnippers kinderspeelplaats aan de Pelikaan (Windmolenbroek)

 

Weer veilig kunnen spelen in de met zand gevulde kinderspeelplaats aan de Pelikaan (Windmolenbroek)

 

Ook aan de Koperwiek willen omwonenden hun (speel) zand terug

 

De gemeente Almelo besluit na klachten van bewoners de houtsnippers weer te verwijderen

 

Een (te lange) gevaarlijk uitziende houtsnipper (de Koperwiek)

 

Het resultaat is een kinderspeelplaats met veilig speelzand die door omwonenden goed wordt onderhouden

 

Ook van buurtbewoners wonende aan de Valk kregen wij klachten binnen dat ook hun kinderspeelplaats niet veilig is

 

De maximale lengte van houtsnippers of boomschors mogen volgens de wettelijke veiligheidseisen 20-80 mm zijn (de Valk)

 

Spelen met zand, zo gewoon en zo bijzonder!

 

Almelo stuurt gevaarlijke lading houtsnippers terug naar leverancier 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Spelen met zand, zo gewoon en zo bijzonder!”

  1. Harrie Wiesemann schreef:

    In arme landen mogen of moeten kinderen spelen en werken op onveilige plekken, waar zij een risico lopen op verwonding of ziektes.
    Hier in zo’n welvarend Nederland ,Almelo wil men dat hier ook creëren: schaam je. De PVA wil dat voorkomen roept de bevolking op om hiertegen in verzet te gaan. Als er een ongeluk hieruit voortkomt ga de Gemeente aansprakelijk stellen, zij hebben dat zonder U mede weten veranderd.(Kostenbesparing)

    Het kan verkeren

Leave a Reply