Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
LAS stelt geen schriftelijke vragen meer

 

Om zijn controlerende taak uit te oefenen, beschikt de gemeenteraad over een aantal middelen

 

De fractie LAS gaat (voorlopig) geen schriftelijke vragen meer stellen. De vragen drukken namelijk teveel op de begroting! Zo kost een setje raadsvragen ongeveer 800 euro en is een ambtenaar er gemiddeld 2 dagen mee bezig. (Overigens kost het beantwoorden van een Kamervraag 3750 euro). Dat roept de vraag op of de interne informatiehuishouding wel aansluit bij de informatiebehoefte.

De roep om minder raadsvragen is opmerkelijk omdat het suggereert dat er eigenlijk maar onnodige vragen worden gesteld. Dat blijkt ook uit het commentaar van een Almelose ambtenaar als hij zegt “Raadsleden kunnen ook meteen een ambtenaar bellen”. Als dat zo is dan kun je je afvragen waarom de afhandeling gemiddeld toch 800 euro kost in het gemeentehuis. Dan zou het geven van een antwoord toch simpel moeten zijn.

De kosten van de afhandeling van de vragen zijn pas relevant als er onzinnige vragen worden gesteld. Daarom moet de discussie over de kwaliteit van de raadsvragen gaan. En een blik op het RIS (gemeentelijke website) leert dat er niet veel mis is met deze vragen. Bovendien worden vragen soms ook gesteld omdat B&W niet altijd even nauwkeurig en transparant antwoord heeft gegeven op eerdere of mondelinge vragen. En dan wordt het drukmiddel van raadsvragen ingezet omdat het college dan gebonden is aan een termijn. Want raadsvragen zijn wel een officieel instrument en een recht voor de gemeenteraad.

Omdat de afhandeling van ‘gewone’ mondelinge vragen ook geld kost is de oproep wellicht om terughoudend te zijn met schriftelijke vragen een doelbewust middel. Dan wordt het leven voor B&W een stuk gemakkelijker, zonder die vervelende pottenkijkers van raadsleden!

 

Harry de Olde

 

TCTubantia 1 augustus 2017

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

4 Comments to “LAS stelt geen schriftelijke vragen meer”

 1. Harrie Wiesemann schreef:

  LAS is een partijvereniging van verschillende pluimage. LAS gaat alleen maar met ideeën van anderen in de publiciteit. LAS schrikt als het kwaad is geschied en dan verliezen ze hun hoedje. LAS hoeft geen antwoorden te krijgen die nemen zij wel van andere partijen over. LAS staat voor “Laat Anderen Strijden”. Dat er vragen moeten worden gesteld is een tekortkoming van antwoorden die de tegenpartij niet kan geven.

  Het kan verkeren.

 2. J.H.L schreef:

  De fractie LAS gaat (voorlopig) geen schriftelijke vragen meer stellen. De vragen drukken namelijk teveel op de begroting. Dat LAS het niet door heeft dat B&W een stelletje incompetente mensen zijn die de gemeente Almelo besturen is toch wel zorgelijk.

 3. John Eire schreef:

  Onbegrijpelijk dat je de zorg voor kosten laat prevaleren boven je kritische stem voor je achterban. Volstrekt verkeerd signaal. LAS degradeert zichzelf tot meeloper(s) op basis van een absoluut belachelijke argumentatie.
  Misschien dat de LAS een vraag durft te stellen op welke wijze de Gemeente tot deze berekening is gekomen. Minder vragen betekent toch ook niet minder ambtenaren?

 4. Ron schreef:

  Belachelijk en geeft gelijk aan waar deze nare club voor staat. Hoop dat ze volgend jaar flink gaan inleveren.

Leave a Reply