Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Chippen van kat kan hoop leed voorkomen

 

 

Gedumpte katten

Opvangcentra en dierenasielen luidden de afgelopen jaren herhaaldelijk de noodklok over het groeiend aantal katten dat op straat wordt gedumpt en in asielen belandt of verwildert.

Net als voor honden zal voor katten identificatie en registratie (I&R) verplicht moeten worden. Zo kan er beter gecontroleerd worden op fokkerij en handel en wordt het makkelijker om de eigenaar te achterhalen van dieren die op straat gevonden worden.

Als je kat gechipt is, en je hebt de chip ook geregistreerd in een databank, is de kans groter dat je hem terugvindt als hij zoek is. Deze registratie dient voorzien te zijn van de actuele contactgegevens van de eigenaren.

In steeds meer landen gaan er stemmen op om dit verplicht te krijgen, zoals onlangs nog in Finland. Raskatten, verzekerde katten en asielkatten zijn meestal wel gechipt. Echter het merendeel van de katten is geen raskat, niet verzekerd en daarmee ook niet gechipt.
In België is het chippen van katten wel verplicht, net als in Frankrijk, Griekenland, en in Spaans Andalucía, Asturias, Canarias, Cantabria, Cataluña, La Rioja, en Madrid moeten katten ook verplicht gechipt worden. In Italië moeten vrij levende zwerfkatten gechipt zijn.

Het zou veel kattenleed en mensenverdriet voorkomen als katten wel verplicht gechipt en geregistreerd zouden worden. De duizenden katten die per jaar zoek raken zouden weer herenigd worden met hun eigenaren. Bovendien komen deze katten dan niet in de asielen en opvangen terecht, die daardoor weer meer plek hebben voor afstandskatten bijvoorbeeld.
Nederland zou voorop moeten staan om het kattenleed te voorkomen door chippen verplicht te stellen. Neem een voorbeeld aan landen als Griekenland, Italië en Frankrijk. Landen die niet zo’n prettige reputatie waar het gaat om dierenwelzijn, maar ondertussen zijn de regeringen daar vooruitstrevender dan de Nederlandse wat het verplicht chippen aangaat.

 

Burgemeesters en wethouders

Burgemeesters en Wethouders met de portefeuille Dierenwelzijn van 35 gemeenten hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin ze vragen om meer bevoegdheden en duidelijkheid om het dierenwelzijn in hun gemeenten te kunnen verbeteren. De Dierenbescherming juicht dit initiatief toe en zou graag aanschuiven bij eventueel overleg tussen de betrokkenen. In hun brief benoemen de gemeenten een aantal specifieke punten waar ze veel mee te maken hebben. Zo vragen ze om het chippen en registreren van katten verplicht te stellen om de aanwas van zwerfkatten in te dammen en willen ze de mogelijkheid om evenementen met dieren te kunnen verbieden. Verder pleiten ze o.a. voor meer informatie en bedenktijd bij de verkoop van dieren om impulsaankopen te voorkomen

 

Gemeenten

De brief is ondertekend door portefeuillehouders uit de volgende gemeenten: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Bergen, Beverwijk, Bodegraven-Reeuwijk, Breda, Castricum, Drimmelen, Ede, Eemnes, Eindhoven, Emmen, Groningen, Haaksbergen, Heemskerk, Heiloo, Hilversum, Huizen, Lansingerland, Noordwijk, Rotterdam, Son en Breugel, Stichtse Vecht, Tiel, Tilburg, Uden, Utrecht, Velsen, Vlissingen, Waalwijk, Wageningen, Waterland, Werkendam, Woerden en Zuidhorn.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “Chippen van kat kan hoop leed voorkomen”

  1. Ricardo schreef:

    Goed plan. Als je kat gechipt is, krijg je hem altijd terug als hij in een asiel of bij een dierenarts belandt.

Leave a Reply