Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Investeren in een bruisende binnenstad

 

Helmond

 

Op 17 februari 2015 heeft de gemeenteraad eindelijk besloten tot herontwikkeling van een deel van de binnenstad. Sinds het aantreden van de Partij Vrij Almelo (PVA) in 2010 hebben wij ons altijd bezig gehouden met het ‘ontwikkelen van de stad’ en dan in het bijzonder met het economisch ontwikkelen van de stad. Stadsontwikkeling is nu (jaren later) bezig met een omslag.

Van een organisatie die zelf doet en zelf bepaalt, naar een organisatie die samenwerkt met partners en die inspeelt op en gebruik maakt van initiatieven van anderen. Dat vraagt een andere werkwijze en een andere rolopvatting. Een opvatting die meer uitgaat van kaderstellen en faciliteren en minder van zelf initiëren. Hoe vergelijken we een centrum van onze gemeente met centra in soortelijke plaatsen? 

Water is altijd van groot belang geweest voor de economische ontwikkeling van steden. De nabijheid van water maakte handel, nijverheid en transport mogelijk. Daarom bouwden onze voorouders hun nederzettingen het liefst in de buurt van een meer, rivier of kuststrook. Maar de betekenis van water voor steden gaat verder dan economie en bedrijvigheid. Want water staat voor leven. De mens kan dagenlang zonder voedsel, maar zonder water houden we het niet lang vol. Water in de stad is niet alleen noodzakelijk, maar ook prettig. Net zoals alle natuurlijke elementen draagt water in de openbare ruimte bij aan een vergroting van de ruimtelijke kwaliteit en beleving. Water werkt als een magneet op bewoners en bezoekers. We kijken graag naar water en genieten van de stroming en de glinstering ervan. Water maakt kleuren intensiever, geeft glans aan de omgeving. Het geluid van water verveelt bovendien nooit. Water in de stad is niet alleen noodzakelijk, maar ook prettig. Net zoals alle natuurlijke elementen draagt water in de openbare ruimte bij aan een vergroting van de ruimtelijke kwaliteit en beleving. Water werkt als een magneet op bewoners en bezoekers.

Almelo ligt in een laag punt waardoor er in het verleden altijd veel waterlopen aanwezig waren. Lang is er scheepvaart geweest en al vroeg was er een haven. Water was historisch gezien altijd belangrijk, ook toen de textielindustrie er bloeide. Zoals in vele steden, is door stedelijke vernieuwing en ontwikkeling in de 20’ste eeuw veel water uit het Almelose stadsbeeld verdwenen. In 1960 wordt de Havenkom, waar thans C&A is gevestigd gedempt en de markt wordt verplaatst naar de Haven NZ/ZZ. In 1985 werd de “Werkgroep Water Weg Terug” actief, deze bestond uit een groep Almelose burgers die bij de stad betrokken waren.

Steden met water in en rond hun centrum, zeker als het historisch water betreft, hebben altijd een streepje voor. Ze zijn aantrekkelijker en ogen authentieker, wat in de tegenwoordig alom aanwezige citymarketing mooi meegenomen is. Helmond, Breda, Den Bosch, Leiden, Utrecht, Rotterdam, Amsterdam: water met een historisch karakter is ook daar een belangrijke sfeerbepaler voor de stad. Singels, grachten, bruggen en kades zijn een onmisbaar onderdeel van het urbane erfgoed en refereren aan de geschiedenis van stedelijke bebouwing, bevolking en economische groei. Steden “zonder water” hebben het daardoor relatief iets minder makkelijk als het om het creëeren van een levendige sfeer gaat dan hun met grachten of singels gezegende concurrenten.

Eten en drinken hoort bij een gezellig sociaal leven. In een stadshart hoort horeca. Dit geeft Almelo ook meteen ook meer allure en meer gezelligheid. De nieuwe oude haven is een prachtige plek en uitermate geschikt voor een avond uit of een gezellig terrasje. Het uitzicht op de haven zoals wij ons dit voorstellen geeft het geheel een romantische sfeer aan een bezoek.

De PVA heeft dit beleid al jaren, of het nu gaat om sociale woningbouw, dierenwelzijn of het parkeerprobleem. Overal zijn wij aanwezig om te kijken waarom het daar wel goed gaat..!!!

De visie van de Partij Vrij Almelo (onderzoek Herijking Masterplan 

Op 19 februari 2016 (weliswaar vijf jaar te laat) nodigde de gemeente Almelo raadsleden en raadsvolgers uit voor een informele raadsexcursie. De reis ging naar Helmond, waar raadsleden zich gingen oriënteren op het kanaal, de bruggen en de binnenstadsontwikkeling.

Er was eens een prima ambtenaar 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply