Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
College loopt achter in uitvoeren motie PVA

 

 

Wat als u binnen 5 minuten een toilet nodig heeft, maar u kunt er geen vinden of u wordt geweigerd bij een winkel of restaurant? Deze ervaring weerhoudt 1 op de 4 buikpatiënten er regelmatig van om de deur uit te gaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 3700 patiënten met maag-, darm of incontinentieproblemen, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en patiëntenorganisaties.

Volgens de belangenorganisatie gaat het om een groot probleem voor 2 miljoen buikpatiënten en mensen met incontinentie. De helft van hen heeft bij aandrang binnen 5 minuten een toilet nodig, terwijl slechts 1 op de 6 binnen die tijd een toilet vindt. Bovendien worden 4 op de 10 patiënten bij hoge nood weleens geweigerd bij een openbaar toilet. Dit gebeurt vooral in winkels, maar ook bij cafés en restaurants. Zo’n 4 procent wordt wel eens geweigerd bij overheidsgebouwen. Wij vinden dat in stadscentra elke 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet komen. Liefst rolstoeltoeganklijk, schoon en met een prullenbakje”, aldus MLDS. De MLDS en patiëntenverenigingen maken zich sterk om in gesprek te gaan met overheden en ondernemers om het probleem gezamenlijk aan te pakken.

De app Hoge Nood

Organisaties die hun w.c. open willen stellen, kunnen dat al wel aanmelden voor de app Hoge Nood, waardoor belangstellenden dit sanitair kunnen vinden via hun smartphone. Er zijn al zo’n 5.000 voorzieningen te vinden via de app.

 

MOTIE

 

Initiatiefnemer(s):  Partij Vrij Almelo

Titel Motie: openbare toiletten

 

De gemeenteraad van Almelo bijeen op donderdag 3 november 2016 ter bespreking van de begroting 2017

 

Constaterende dat:

.  De Almelose ambitie is om meer bezoekers naar de stad te trekken;

.  Er in het centrum geen toegankelijke en herkenbare openbare toiletten zijn.

 

Overwegende dat:

.  We als stad Almelo een gastvrije stad willen zijn;

.  Er een groeiende groep mensen aan aandrangincontinentie lijdt en dikwijls twintig tot dertig keer per dag naar het toilet moet. Dit kan leiden tot isolement bij deze groep mensen;

.  Er een constructie bestaat waarbij een bedrijf gratis een openbaar toilet plaatst in ruil voor reclame op de zijkanten van deze voorziening.

 

Is van mening dat:

.  Openbare toiletten behoren tot de basisvoorzieningen in een stad;

.  Een aantrekkelijke/gastvrije stad deze toiletvoorzieningen biedt voor bezoekers en inwoners.

 

Verzoekt het college om:

.  Het komende jaar onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor het plaatsen van één of meerdere openbare toiletten in het stadscentrum waarbij gebruik wordt gemaakt van bovengenoemde constructie,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

Noot: Diverse Nederlandse steden ( onder meer Utrecht, Venlo, Amsterdam, Amersfoort en Breda) hebben één of meerdere zogeheten “sanisettes” van de firma /JC Decaux. In ruil voor de reclameruimte aan de buitenkant van de wc-hokken plaatst het bedrijf een aantal afsluitbare openbare toiletten – dus ook voor vrouwen geschikt.

Je wilt niet dat mensen op straat plassen, dan moet je zorgen dat ze ergens terechtkunnen en dat niet afschuiven op de hereca. Bovendien stapt niet iedereen zomaar een café in om naar het toilet te gaan. Het is een basisbehoefte en heeft ook met je gastvrije stad te maken.

 

Uitslag:

Motie werd aangenomen met 30 stemmen voor en 4 stemmen tegen.

Tegen stemden: Voltallige fractie VVD.

 

REACTIE:

Juridisch gezien hoeft een motie niet door bestuurders te worden uitgevoerd. Maar vanuit het democratische oogpunt zou het wel degelijk moeten. In de gemeentewet staat immers ook dat het primaat bij de gemeenteraad ligt en dat het college dienend is aan de raad.

Ik ben gewoon bezig om de motie uit te voeren, die de raad heeft aangenomen, beloofd de wethouder. 

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply