Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De diepe kloof tussen de politiek en de gemiddelde Almeloër

 

 

“Veel beleven, weinig geven doet een gek in vreugde leven”. Deze uitspraak kwam ik ergens tegen op het internet. De schrijver dacht met deze spreuk aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Politici beloven veel, maar wat komt er van terecht? 

Onze gemeente steunt op een opkomstpercentage van minder dan vijftig procent, het is daarom moeilijk vol te houden dat het college de burger van Almelo vertegenwoordigd of een democratisch tot stand gekomen beleid uit gaat voeren.

Het is het schokkende bewijs van de diepe kloof tussen de politiek en de gemiddelde Almeloër. De kiezers hebben steeds minder het idee dat ze via verkiezingen invloed kunnen uitoefenen. De gevoelde onmacht, verontwaardiging en onrechtvaardigheid is groot bij deze mensen.

Onrechtvaardigheid komt helaas te vaak voor in onze maatschappij. Een ieder zal hiermee in zijn leven worden geconfronteerd. Op het moment van de confrontatie heeft een ieder de keuze om het te laten gebeuren of om in verweer te komen. Onrecht ondergaan en toestaan of in het verweer komen en het gevecht aangaan, het is een persoonlijke afweging waarna je een besluit neemt.

Naderhand zal blijken of een juiste afweging is gemaakt.

Ik ben zelf opgegroeid met rechtvaardigheid, dat is mij zo aangeleerd! Als sociaal bewogen en politiek gemotiveerd mens besloot ik dat ik daar iets mee wilde doen. Het is een voorwaarde om mij goed te voelen over de dingen die ik doe en dat kan bijvoorbeeld als ik anderen in hun waarde laat, mijzelf niet groter maak dan een ander en respect kan tonen voor de manier waarop iemand naar de wereld kijkt. Met die bril op kijk ik om mij heen, in de verwachting dat ik rechtvaardigheid zal ervaren. Een raadslid moet leren als burger mee te praten. Ikzelf wordt vaak aangesproken op dingen die niet goed gaan. Kan jij dat regelen, vragen ze dan.

Wanneer er sprake van onrecht is, dan gaat mijn bloed sneller stromen, mijn hart harder kloppen en ik krijg het warm. Ik kom in een stemming van boosheid, strijd, weerstand. Vervolgens laat ik alle gevoelens die ik daar bij krijg over mij heen spoelen zodat mijn omgeving mee kan genieten van mijn frustraties, boosheid en onvrede.

Politiek is een “spel” dat moet je leren spelen. Het is belangrijk om samen te werken. Je kunt wel heel hard roepen als je iets persé wilt en het is politiek natuurlijk ook belangrijk om je met je eigen ideeën te profileren. Maar veel belangrijker is dat er een goed beleid komt.

Maar als ik het gevoel heb dat ik moet vechten tegen onrecht, dan vraag ik mij soms wel eens af of dat wel enig effect heeft, behalve dat het mij in een negatieve stemming brengt.

Ik mag overal een mening over hebben maar dat is wat anders dan een oordeel, toch?

 

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply