Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De mythe van de lokale democratie

 

Als het aan de Partij Vrij Almelo ligt worden er korte metten gemaakt met zetelrovers in de gemeenteraad. Wij vinden dat raadsleden die ervoor kiezen hun partij te verlaten, maar wel hun zetel houden verraad pleegt aan de burger die op deze partij gestemd heeft. Heel veel burgers begrijpen niet meer dat ze op een bepaalde partij stemmen, nu er zoveel kleine fracties in de raad zitten.

Eigenlijk zijn de afsplitsers raadsleden, die de knellende band van de fractie van zich afschudden. Als je niet meegaat met de lijn van de partijtop, ben je een dissident. Raadsleden moeten mee met de kudde, anders krijgen ze een minnetje en komen ze niet meer op de lijst. Zo worden kritische medewerkers kaltgestellt. De meeste raadsleden gehoorzamen doorgaans braaf. Bovendien gebeurt het regelmatig dat fracties die deelnemen aan het bestuur van hun gemeente unaniem instemmen met een amendement of motie die haaks staat op het eigen partijprogramma. Maar dat verklaart nog niet de dictatoriale omvang van de fractiediscipline. Kennelijk is het in sommige gemeenteraadsfracties niet gebruikelijk van mening te verschillen over politieke keuzes en daar openlijk en met respect voor elkaars opvattingen over te spreken.

Op dit moment kent de gemeenteraad van Almelo maar liefst 14 fracties waarvan 6 raadsleden die bij aanvang van het college nog gewoon onderdeel uitmaakten van een andere partij. Dat juist zij er de brui aan gaven, is extra teleurstellend voor die mensen aan wie zij destijds om ‘vertrouwen’ vroegen. In de praktijk resulteert dat in een gemeenteraad, die een andere raad is dan de raad die de kiezer destijds samenstelde. Géén reclame voor de politiek… erger nog, ordinair kiezersbedrog, simpelweg omdat er kiezers belazerd zijn. Je geeft je stem af en je moet maar zien wat ermee gebeurt. 

De komende gemeenteraadsverkiezing verschijnt er weer een nieuwe lichting politici, die evenals de vorige weer van alles beloven om maatschappelijke problemen op te lossen. De problemen zullen worden opgelost als we de kloof tussen burger en politiek verkleinen en door de burger meer invloed te geven en beter te luisteren dan ooit naar de bezorgde burger. Maar wat zeggen hun verkiezingsprogramma’s? Krijgen zij nu heus meer inspraak? Niet voor niets diende de PVA in deze raadsperiode een motie in, waarin werd gevraagd burgers via burgerinitiatieven meer inspraak te geven. Juridisch gezien hoeft een motie niet door bestuurders te worden uitgevoerd maar vanuit het democratische oogpunt zou het wel degelijk moeten.

Maar misschien faalt de democratie wel juist doordat we te veel vertrouwen in de democratie hebben en te weinig in het individu. Het begrip democratie bevat namelijk een fundamentele tegenstrijdigheid: hoe meer macht voor de democratische overheid, hoe minder macht voor de burger. Hoewel het ideaal van de democratie is dat de burger de macht heeft, heeft de democratie er juist toe geleid dat de burger steeds meer macht over zijn eigen leven heeft moeten afstaan aan de overheid. 

Alle partijen zeggen burgerparticipatie belangrijk te vinden. De dagelijkse realiteit is echter dat externen en ambtenaren veel meer invloed hebben op de politieke agenda. Als gewone burger is het lastig zich daar tussen te wringen, laat staan om een punt voor lange tijd in de aandacht te houden. Maar zijn het dan niet de gekozen raadsleden die de macht hebben in de gemeente? Daar lijkt het niet op, om eerlijk te zijn. Het zijn vaak andere spelers die bepalen wat er gebeurt.

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “De mythe van de lokale democratie”

  1. J.H schreef:

    Mooi geschreven, klopt als een bus..!!!!

Leave a Reply