Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ondanks daling werkloosheid steeds meer mensen in de bijstand
Categories: Sociaal

Gemeenten moeten een grotere groep mensen aan het werk helpen met minder budget. Mensen met een arbeidsbeperking en bijstandsontvangers moeten worden begeleid in de zoektocht naar werk. In veel de gemeenten is er een discussie gaande om bij aanbestedingen bedrijven te gaan voortrekken die langdurig werklozen aannemen. Toch hebben veel bedrijven daar moeite mee.

Vooral weg- en waterbouwers of bedrijven die rioleringen aanleggen ervaren daarbij problemen. Zij zijn voor bijna al hun werk afhankelijk van gemeenten. Bij aanbestedingen stellen die vaak de eis dat een deel van het werk wordt verricht door werklozen uit de kaartenbak van het eigen UWV. Het gaat om de zogenoemde social return of investment-regeling (SROI): lokale investeringen moeten ook de lokale gemeenschap baten.

Omdat gemeenten ingrijpend moeten bezuinigen, hebben de meeste aannemers toch al te weinig werk om hun personeel aan de gang te houden. Maar wanneer ze ook nog eens gesubsidieerd mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk moeten helpen, zullen er alleen maar meer ontslagen vallen, vrezen ze.

Ondanks de opgekikkerde economie zit een recordaantal mensen in de bijstand. Eind maart waren er 474 duizend bijstandsgerechtigden, 15 duizend meer dan een jaar eerder. De stijging is te verklaren doordat Syriërs, Eritreeërs en andere asielzoekers (statushouders) die een verblijfsvergunning hebben gekregen, massaal een beroep doen op de bijstand.

Gemeenten schatten dat zo’n 60% van de vluchtelingen pas kans op werk heeft na het volgen van een aanvullende opleiding of het doen van vrijwilligerswerk. Daarbovenop is dertig procent volgens gemeenten niet bemiddelbaar naar werk.

Volgens het kabinet zijn die mensen immers stuk voor stuk tandartsen, wetenschappers, en gynaecologen. Zij zouden dus linea recta aan het werk moeten kunnen gaan bij aankomst. Maar nee, niets is minder waar want achteraf blijken dit vaak laagopgeleide mensen te zijn. De gemeente moet bij aanbestedingen van bedrijven eisen dat zij een bepaald percentage mensen aan nemen die anders moeilijk aan een baan komen.

De gemeente moet bij aanbestedingen van bedrijven eisen dat zij een bepaald percentage mensen aan nemen die anders moeilijk aan een baan komen.

 

Aantal bijstandsontvangers stijgt verder – CBS

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply