Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
De toekomst is aan de kleine winkelier

 

Expositie en verkoop in het centrum van Almelo

 

Door het inzakken van de grote winkelketens is er ruimte geschapen voor de kleine winkelier, de middenstander, de winkel op de hoek. Daarvoor zijn nieuwe concepten nodig. De ondernemers spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook de overheid moet regels loslaten, initiatieven gaan ondersteunen, investeren in de infrastructuur. Wij zien een binnenstad voor ons waarbij de grenzen tussen wonen, werken en recreëren vervagen. Waarbij kunst en cultuur prominent aanwezig is en jong en oud zich amuseren.

Een stadscentrum is er niet alleen voor de detailhandel. Het moet een centrum van activiteiten zijn. En de lokale overheid dient daarin actief te zijn. Volgens de Partij Vrij Almelo (PVA) kan de gemeente instrumenteel zijn in het versterken van bestaande activiteiten en die een potentieel groter verzorgingsgebied hebben. We moeten nadenken over langdurige evenementen voor elk seizoen.

De Partij Vrij Almelo (PVA) ziet graag een of meerdere leegstaande winkels op een goede locatie te gaan gebruiken om kleinschalige vierkante meters te verhuren om een showroom te creëren voor ondernemers die een innovatief product aan het grote publiek wil laten zien. Een beheerder erbij die van alle producten uitleg en demonstraties kan verzorgen. Dit is een eerste oplossing om leegstand aan te pakken waar een paar creatievelingen werk en verkoop combineren. En het oogt aantrekkelijk want deze mensen zouden een pand mooi aan kunnen kleden.

Wel denkt de Partij Vrij Almelo (PVA) dat de eerste moeilijkheid ligt bij de eigenaren van die lege panden, die moeten soepeler worden met betrekking tot huuropzegging, lengte, contract en hoogte huur. De knel zit volgens ons echt in de langdurige (wurg) contracten. Er zijn best mensen die bereid zijn om iets te proberen, maar als je dan na 6 maanden constateert dat het een mislukking is en dan nog 4,5 jaar vast zit aan je contract heeft daar bijna niemand zin in.

Daarmee is op de markt ruimte ontstaan voor kleinschaligheid: winkels met een beperkt, maar gespecialiseerd aanbod. Daar ga je naar toe als je gezellig wilt winkelen. De grote winkelketens zullen zich gaan verplaatsen naar het derde winkelgebied: buiten het centrum met ruime parkeergelegenheid.”

De toekomst tekent zich steeds scherper af: het tijdperk van grootwinkelbedrijven (en van ‘grote winkels’) in de binnenstad is voorbij. De toekomst is aan de kleine winkelier met hart voor de zaak, met tijd voor een praatje én een goed advies.

 

Harry de Olde,

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply