Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Dierenwelzijn

 

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen heeft de Partij Vrij Almelo (PVA) het dierenwelzijn in haar verkiezingsprogramma een belangrijke plek gegeven.

 

Om u een indruk te geven hebben wij hieronder de belangrijkste punten op een rij gezet. Deze kunnen enorm bijdragen aan verbetering van het dierenwelzijn in onze gemeente:

  • de gemeente is verantwoordelijk voor de bescherming van dieren binnen haar grenzen. Het is daarom belangrijk dat zij een gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid formuleert. In de gemeentegids worden relevante gegevens (zoals gegevens van dierenambulances, opvangcentra, 144 meldnummer dierenmishandeling) met betrekking tot dierenwelzijn duidelijk en geclusterd vermeld. Verantwoordelijk voor de uitvoering van dit beleid is een wethouder met de portefeuille dierenwelzijn
  • de gemeente is op grond van de wet verplicht om zwervend aangetroffen dieren op te vangen en twee weken t.b.v. een eventuele eigenaar te verzorgen. De gemeente maakt hierover afspraken met professionele organisaties als de dierenambulance, het dierenasiel en andere dierenopvangcentra. Die krijgen daarvoor voldoende kostendekkende steun om de wettelijke verplichting van de gemeente op een adequate manier uit te voeren. Het door de Dierenbescherming ontwikkelde Basisarrangement is hierbij leidend. Ook aan de opvang van gewonde en zieke dieren moet de gemeente financieel bijdragen
  • om te voorkomen dat dieren onnodig in de opvangcentra terechtkomen wil de Partij Vrij Almelo (PVA) katten in Almelo verplicht laten chippen. Het chippen van honden is in 2013 reeds bij wet verplicht gesteld. Gechipte dieren zijn sneller te herenigen met hun eigenaar. Niet alleen wordt hiermee dieren- en mensenleed voorkomen, maar ook wordt de gemeente niet onnodig geconfronteerd met extra kosten
  • de Partij Vrij Almelo (PVA) wil dat ook de Stichting Dieren – Ambulance en Taxi Twente West met haar vrijwilligers een vast onderdeel wordt het Dierenwelzijnsbeleid van de Gemeente Almelo. Deze stichting is met haar dierenambulance naast de aanvulling op het basisarrangement ook actief met het chippen van huisdieren, het geven van informatie op scholen, extra aandacht voor de senioren met huisdieren en ondersteuning van de minima met de Dierenvoedselbank Almelo. De Partij Vrij Almelo (PVA) wil (zoals al eerder is aangegeven) een verdere verbetering van de opvang van dieren in Almelo bijzondere aandacht geven c.q. ondersteunen
  • in het gemeentelijk beleid wordt de biologische veehouderij gestimuleerd. De gemeente ondersteunt boeren die zo diervriendelijk mogelijk werken op diverse terreinen en neemt belemmeringen bij omschakeling naar een diervriendelijker veehouderij weg op grond van vigerende wetgeving heeft eenieder zorgplicht jegens hulpbehoevende dieren. In lijn met de bedoeling van de wetgever worden wilde dieren in nood, zoveel als nodig en mogelijk is, geholpen. De gemeente ondersteunt en faciliteert particuliere initiatieven (zoals bijvoorbeeld een lokale opvang)
  • de gemeente maakt hondenbeleid dat gedragen wordt door de inwoners en dat bijdraagt aan het welzijn van honden. Overlast door hondenpoep wordt bestreden met voldoende uitlaatplaatsen en plaatsen waar honden los kunnen lopen. Opruimen wordt gestimuleerd, onder andere door middel van voorlichting, het plaatsen van automaten met hondenpoepzakjes en meer afvalbakken
  • er wordt geen vergunning gegeven voor vermaak met dieren, omdat dit indruist tegen de erkenning van de eigenwaarde van het dier. Denk aan circussen met dieren, kamelenraces, zwijntje-tik of kerststallen met levende dieren
  • de gemeente stimuleert de diervriendelijke veehouderij door zelf het goede voorbeeld te geven. Haar eigen catering serveert uitsluitend scharrel en/of biologische gerechten, welke voldoen aan de criteria van het Beter Leven Kenmerk. Ook is er aanbod van vegetarische voeding aanwezig. Een en ander wordt gekoppeld aan voorlichting over het belang van vegetarische, scharrel- en biologische producten
  • bij kinderboerderijen dient de nadruk te liggen op hun educatieve taak. De dieren dienen op een zo natuurlijk en ongestoord mogelijke manier te worden gehouden. Het beleid ten aanzien van de oprichting van kinder- en stadsboerderijen en hertenkampen bevat strikte voorwaarden om het dierenwelzijn zo goed mogelijk te waarborgen.

 

Stichting Dieren – Ambulance en Taxi Twente West

 

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply