Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Omdat de burger dat van ons verwacht

 

 

Ze zijn er om de leefbaarheid te bewaken en het gevoel van veiligheid in de wijk te vergroten. De handhaver is in veel gemeenten allang geen veredelde stadswacht meer, maar een gerespecteerde toezichthouder die de wijk en de inwoners kent. Op straat zijn zij de oren en ogen van de gemeente en de natuurlijke partner van de politie.

Een veilige en leefbare woonomgeving is belangrijk voor inwoners. Toezichthouders in openbare ruimte hebben daarbij een steeds belangrijkere rol. Zij zijn zichtbaar op straat en treden zo nodig op om buurten en wijken veilig en leefbaar te maken én te houden. Werken aan leefbaarheid en tegengaan van verloedering betekent werken aan veiligheid. De lokale prioriteiten voor veiligheid liggen onder meer op dit gebied. Toezichthouders zijn uitermate geschikt om daaraan een bijdrage te leveren via de aanpak van bijvoorbeeld woonoverlast of overlast door groepen jongeren. De politie beperkt zich meer tot kerntaken en komt (gevoelsmatig) op grotere afstand van gemeenten te staan. Het werkgebied van de toezichthouder is de openbare ruimte. Maar ook in situaties die niet direct van invloed zijn op de leefbaarheid in de openbare ruimte, kunnen toezichthouders van meerwaarde zijn. Zij kennen hun buurt goed en kunnen signaleren dat ‘achter de voordeur’ hulp nodig is. Zij pakken dit niet zelf op, maar schakelen de juiste gemeentelijke collega’s of instanties in. 

Lang niet alle burgers hebben een duidelijk beeld van het werk van gemeentelijke toezichthouders. Ze zijn een bekend gezicht op straat, maar het is minder duidelijk wat ze precies doen en wat hun bevoegdheden zijn. Dat is jammer, aangezien deze handhavers belangrijk werk verrichten en er dagelijks voor zorgen dat een gemeente veiliger én leefbaarder wordt. Er bestaan veel misverstanden over toezichthouders. Veel mensen denken bij een stadswacht vaak aan een parkeerwacht. Maar gemeentelijke toezichthouders zijn een ander type medewerker. Waar een stadswacht geen bevoegdheden had en een parkeerwacht alleen parkeerbonnetjes schreef, hebben toezichthouders nadrukkelijk wél bevoegdheden. Toezichthouders zijn ambtenaren met toezicht- en opsporingsbevoegdheid.

Gemeentelijke toezichthouders zijn herkenbaar aan hun uniform met een symbool. Aan dit symbool ziet u dat u met een buitengewoon opsporingsambtenaar te maken heeft. Toezichthouders beschikken over bijzondere bevoegdheden. Voor een deel zijn dat dezelfde bevoegdheden als de politie heeft. Zo mogen zij verdachten staande houden en hun identiteit vaststellen, maar ook indien nodig aanhouden, fouilleren en overbrengen naar het politiebureau. 

De toezichthouders hebben een aantal overeenkomsten met politieagenten, maar er zijn vooral ook duidelijke verschillen. De politie zorgt voor de algemene veiligheid in heel Nederland, verleent noodhulp en spoort alle soorten criminaliteit op. Toezichthouders werken vooral aan gemeentelijke prioriteiten op het gebied van leefbaarheid en de aanpak van veelvoorkomende overlast in de wijken. De nadruk ligt op dienstbaarheid, signaleren van problemen in de wijk en deze waar mogelijk samen met burgers proberen op te lossen. 

Veiligheid is een basisbehoefte in een sterke samenleving, waarin mensen zich thuis en geborgen voelen. Dat geldt des te meer voor gezinnen met kinderen en ouderen. Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Geen woorden, maar daden.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply