Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Ratten komen via verouderde rioleringsbuizen Almelose huizen in

 

Inwoners van meerdere straten in de Almelose wijken doen meldingen van rattenoverlast. De beesten zouden naar boven kruipen door gaten in verouderde rioleringsbuizen. 

 

Dat er meer ratten rondsnuffelen in de Almelose wijken dan gebruikelijk, staat vast. We merken dat de overlast van ratten een groeiend probleem is. Misschien heeft het met het klimaat te maken – we hebben niet zo’n strenge winter gehad. Of wordt de overlast veroorzaakt door rondslingerend afval in tuinen en op straat? De gemeente zou dan meer moeten controleren op zwerfafval. Het blijft koffiedik kijken, maar we noteren meer rattenoverlast dan gebruikelijk. Bij een bewoner was de overlast wel heel extreem: ratten liepen door het huis. We zijn bij de bewoner op bezoek geweest naar wat het kon zijn. Toen bleek dat de riolering in de tuin van de woning kapot was. De riolering is intussen gerepareerd, maar de ratten verdwijnen niet.

Ratten vormen een aanzienlijk gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren. Ziekten die ze over kunnen brengen zijn onder meer salmonella, de ziekte van Weil, E-coli en TBC. Ratten dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich en kunnen acute allergische reacties veroorzaken. Landelijk neemt het aantal meldingen van rattenoverlast toe, (zie beantwoording Kamervragen over het bericht “overheid is de regie kwijt in het bestrijden van overlast ratten”). Rattenoverlast leidt tot Kamervragen 

Mensen zullen zich meestal direct bij de gemeente melden als ze een rat zien en niet bij een politieke partij nemen wij aan. Dan is het toch wel typerend dat we geluiden binnenkrijgen van rattenoverlast. Dan leeft er iets.

Onlangs kreeg de Partij Vrij Almelo een melding binnen van overlast van ratten in de wijk Schelfhorst.

 

In verband hiermee hebben wij de volgende vragen aan het (demissionair) college.

 

Vraag 1.

Bewoners hebben dit jaar reeds de ongediertebestrijdingdienst erbij gehaald voor de rattenoverlast, ondanks dat er 40 ratten werden gevangen blijkt dit niet afdoende te werken.

Is het college bekend met de problemen met ratten in (dit deel van) de wijk?

 

Vraag 2.

Zijn er elders in de gemeente eveneens problemen met ratten in woonwijken?

 

Vraag 3.

Wat is het beleid van de gemeente in het kader van overlast door ratten aldaar (tot nu toe geweest)? En met welk effect?

 

Vraag 4.

Het vermoeden bestaat dat het onderhoud en de ligging van het riool een van de oorzaken zijn van de problemen met ratten in en nabij de genoemde locatie. Is het college van burgemeester en wethouders bereid het riool door een professioneel bedrijf te laten inspecteren?

 

Vraag 5.

 

In het kader van de volksgezondheid is het in ieders belang dat waar er een probleem is met ratten, dit wordt opgelost. Welke acties gaat de gemeente ondernemen om de rattenoverlast in de openbare ruimte te bestrijden?

 

Zou u deze vragen op korte termijn kunnen beantwoorden?

 

Namens de fractie van de Partij Vrij Almelo (PVA)

Harry de Olde

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply