Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Aandacht voor dierenwelzijn in Almelose begroting

 

De gemeente Capelle aan den IJssel begon als eerste gemeente in Nederland met een ‘dierenpolitie’ De Partij Vrij Almelo liep in Capelle aan den IJssel een ronde mee met de Agenten van de dierenpolitie 

 

 

Gelukkig krijgt dierenwelzijn steeds meer aandacht. Ernstige gevallen van dierenleed halen het nieuws en veroorzaken grote publieke verontwaardiging. Toch gebeurt er over het algemeen nog te weinig om dieren een goed leven te bezorgen. Sterker nog, de intensieve veehouderij neemt toe. In Nederland komen steeds minder boerenbedrijven, die tegelijkertijd steeds groter worden. Ze verdringen de familiebedrijven. Megastallen zorgen voor stankoverlast, een lelijk landschap, grootschalige mestfabrieken en veel dierenleed. Ook beperken ze landbouwdieren in hun natuurlijke behoeften. De dieren hebben nauwelijks bewegingsruimte, komen nooit buiten en de kans op het uitbreken van dierziekten in megastallen is groot.

In onze maatschappij leven dieren nog nauwelijks in hun natuurlijke omgeving. Zij moeten zich aanpassen aan de leefomgeving die de mens voor hen heeft gecreëerd. En hoewel veel dieren meesters zijn in aanpassing, heeft ieder dier basale behoeften die hij nooit kwijt zal raken. Voorbeelden zijn behoefte aan beweging, sociaal contact met soortgenoten, aan passend voedsel, enzovoort. Voeding, verzorging, huisvesting en de manier van omgaan hebben een enorme impact op hoe het dier zich voelt. Een dier dat een groot deel van zijn basale behoeften niet kan vervullen, kan geen prettig leven hebben. Het raakt in de stress, daardoor vermindert de levensverwachting en krijgt het dier gezondheidsproblemen, reeds vanaf jonge leeftijd.

Vaak worden dieren beschouwd als productiefactoren of op zijn best wezens voor het plezier van de eigenaar. Ieder dier heeft echter een eigen, individueel bewustzijn. Een dier heeft emoties, ervaart pijn, kan zich vervelen of gefrustreerd raken. Of juist lekker in zijn vel zitten. Los van de vraag of dieren recht hebben op een prettig leven, is een kwalitatief goed leven ook essentieel voor de vitaliteit van de voedingsmiddelen die dieren produceren. Slechte leefomstandigheden, stress en ziekte hebben hun weerslag op het energiesysteem en dus op de vitaliteit van bijvoorbeeld het vlees en de melk. Huisdieren, klein of groot, ontwikkelen vaak ziekten en gedragsproblemen als hun levensomstandigheden niet goed zijn.

De ambities  van de Partij Vrij Almelo zijn groot en gaan verder dan de landelijk wettelijk vastgestelde taken. Van het voorkomen van onnodig dierenleed, tot een dierenarts voor mensen met een laag inkomen, van een dringend verzoek aan verzorgingstehuizen om meer ouderen hun huisdier mee te kunnen laten nemen tot een hardere aanpak van dierenbeulen.

Ondanks alle aandacht voor dierenleed gaat het nog niet de goede kant op. Individuele gevallen leiden tot veel verontwaardiging in de media, maar ondertussen groeit de intensieve veehouderij gewoon door, net als het leed onder de landbouwhuisdieren. Bovendien ontstaat er bijna ongemerkt een competitie tussen dierenwelzijn en milieu, met enkele zorgelijke ontwikkelingen die veel dierenleed veroorzaken als gevolg.

 

Aandacht voor dierenwelzijn in Almelose begroting

In geen enkele Almelose  begroting wordt aandacht besteedt aan dierenwelzijn. De Partij Vrij Almelo is van mening dat dierenwelzijn geen ondergeschoven kindje in een begroting mag zijn. Net als bij andere begrotingsposten, horen daar niet alleen kosten maar ook doelstellingen en baten bij. De stad profiteert van een goed dierenwelzijnsbeleid.

De baten (doelstellingen) moeten verwoord worden in de begroting: ‘Verbetering van dierenwelzijn in de stad, reductie van de zwerfkattenpopulatie, diervriendelijk en duurzaam populatiebeheer van vrij levende dieren, een groter maatschappelijk bewustzijn van belangen en welzijn van dieren in de stad’.

De gemeente zal het volgende moeten doen om deze baten te verwezenlijken: ‘Kwalitatieve en kwantitatieve prestatieafspraken maken met de dierenwelzijnsorganisaties in Almelo over hoe zij de wettelijke taken en de zorgplicht van de gemeente uitvoeren, professionalisering van de dierenwelzijnsketen, realisatie van goede opvang voor alle diersoorten, verbetering van de noodhulp aan dieren, voorkomen van gedwongen afstand, afremmen van impulsaankopen.’

Dierenwelzijn in begroting 2018 – Partij vrij Almelo

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply