Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Politiek op vakantie

 

 

De politiek is op vakantie en zij gaan in deze periode alle kanten op om ontspanning te zoeken, meestal naar het buitenland. Een mooi woord voor een heel lange zomervakantie is zomerreces.

Je kunt je afvragen of politici zo’n lange vakantieperiode nodig hebben. Of het wel rechtvaardig is zo’n lange zomervakantie nadat je het hele jaar geplaagd wordt door critici, Facebookers, Twitteraars en andere media. Misschien is een lange rustpauze dan toch wel nodig voor de politieke ambtsdragers. Al weet ik het niet zeker natuurlijk. Het grote voordeel is wel dat zij de komende twee maanden ons belastinggeld niet kunnen verspillen en of onnodige geldverslindende projecten kunnen opstarten. Ach, het zwaarste werk zit er immers al weer op. 1400 miljard aan pensioengeld weggegeven aan Brussel.

Lokaal zit het natuurlijk iets anders al zijn de kopzorgen van deze politici er vaak niet minder om. Ik ga tijdens dit zomerreces mijn tijd besteden over wat er onlangs in de pers verscheen en nog gaat verschijnen ondanks dat ik mijn huisarts heb belooft het tijdens de reces wat rustiger aan te doen. En omdat ik dagelijks toch achter het internet zit om een wat breder beeld te krijgen van de situatie in de wereld heb ik (terwijl online was) een paar t-shirtjes besteld. En dan betrap ik mezelf want een leeglopend stadscentrum vormt het schrikbeeld voor de achterblijvende winkeliers. Maar hoe houdt je het als winkel vol als de helft van je klanten het artikel online bestellen?

Je zult het oude winkelen terug moeten brengen. Aardig zijn, goede producten verkopen. Klanten met een glimlach naar huis sturen. Daarnaast zal het stadscentrum plaats moeten bieden aan winkels waar je al die leuke producten kunt kopen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. De binnenstad van Amsterdam, Groningen, waar veel trends als eerste zichtbaar worden, kent de laatste jaren een opvallende opkomst van winkels waar het heerlijk doelloos shoppen is: speciaalzaken voor alles van olijfolie tot badzout en van bier tot yoghurt. Dalende vastgoedprijzen en leegstand moeten ervoor zorgen dat een groeiend leger aan zzp’ers in de stad werkwinkels, ateliers of tijdelijke pop-up stores kunnen inrichten.

Toen in vanochtend tijdens het ontbijt in een artikel las dat men in Nieuw-Zeeland, openbare toiletten tot een toeristische attractie hebben gemaakt en dat grote groepen toeristen daarvoor speciaal de oversteek maken om ze te kunnen bezichtigen dan wil dat toch wel iets zeggen hoe belangrijk openbare toiletten wel niet zijn. In elk dorp tref je een openbaar toilet, dat door de lokale gemeenschap wordt onderhouden. Dat zit in de welkomstcultuur van de Nieuw-Zeelanders en dat proberen we in Nederland ook steeds beter door te laten dringen en ook te blijven uitleggen dat genoeg, schone openbare toiletten enorm belangrijk zijn in de vriendelijkheid naar toeristen. Tot vervelends toe hebben wij het college opgeroepen en er met klem op gewezen wat te doen aan de leegstand en het probleem van de openbare toiletten aan te pakken. Nu steeds meer toeristen Almelo links laten liggen wordt het er niet veel gezelliger op.

Toeristenbelasting is in het begin van de jaren zeventig ingevoerd om gemeenten die extra kosten moesten maken voor toeristische voorzieningen, in staat te stellen daarvoor middelen in te zamelen via een belastingheffing op verblijfsrecreanten. Gemeenten zijn niet verplicht toeristenbelasting te heffen en zijn vrij om zelf hun tarieven te bepalen. De Gemeentewet stelt ook geen eisen aan de manier waarop gemeenten de belastinggelden kunnen of moeten besteden. Deze belasting is (mede door het ontbreken van openbare toiletten) geen toonbeeld van onze gastvrijheid. Afschaffing van de belasting kan leiden, mits in de marketing goed gebruikt, tot een stijging van het aantal overnachtingen onder het motto:’ Almelo Gastvrij!, Wij kennen geen toeristenbelasting’. Het Centrum Almelo Aktief, Horeca Nederland afd. Almelo, RECRON, MKB NEDERLAND MKB Almelo hebben middels een brief naar de raad hier jaren geleden al op gewezen.

Terwijl de gemeente Almelo er al (jaren) een potje van maakt wens ik u ondanks deze nare berichten u allen een heel mooie zomervakantie toe, waarin veel tijd is voor uw naasten. En mocht u alsnog thuisblijven bezoek dan uw oude vader of moeder of uw eenzame buurman een keertje extra, u maakt er mensen gelukkig mee.

Harry de Olde 

 

Toiletprofessor Johan: Wie nodig moet, is beste af in Nieuw-Zeeland 

Even ter herinnering aan het college van Almelo…!!!!!

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Leave a Reply