Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Activiteiten 2014

 

08-01-2015

Nieuwjaarsreceptie Stichting Huurdersbelangen Beter Wonen

 

Tradities moet je koesteren, zeker de altijd gezellige nieuwjaarsrecepties van Beter Wonen. Woensdagavond 7 januari vormde hierop geen uitzondering. Gezellig was het en gezellig bleef het in de volle kantine van Beter Wonen aan de Klimopstraat 2 a te Almelo. Er werden vele handen geschud en getoast op het nieuwe jaar.

Voorzitter Anne Lambeek hield een prachtige toespraak en blikte terug op het afgelopen jaar en nam alvast de aanwezigen mee naar wat 2015 allemaal in petto heeft. De Almelose woningcorporatie Beter Wonen wil zich, de komende tijd vooral inzetten voor de eigen stad.

Een stad waar het bruist en goed toeven is als het aan directeur Peter van der Hout ligt. Zoals elk jaar bezoeken ook leden van de gemeenteraad waaronder de Partij Vrij Almelo de nieuwjaarsreceptie van de SHBW. Zelfs wethouder Claudio Bruggink kwam langs en proostte vrolijk mee op het nieuwe jaar 2015.

 

00006

00007

 

 

Nieuwjaarsreceptie MFH Centrum ’t Dok

 

Vandaag, zaterdag 3 januari werd er in MFA Centrum ‘t Dok een gezellige Nieuwjaarsreceptie gehouden van 16.00 tot 18.00 uur.

Bij de receptie die bedoeld was voor bewoners en winkeliers van de Almelose binnenstad waren ook leden van de Partij Vrij Almelo aanwezig.

dok3

dok10

 

 

17-12-2014

Kerstpakket voor Poko en Hope

veronica2

Willey van de stichting steunpunt voor dieren neemt de tas met kerstpakketjes in ontvangst

 

 

De Partij Vrij Almelo verleent steun aan instellingen en organisaties die tot doel hebben dieren in Nederland een dierwaardig bestaan te geven. Dieren, die op welke wijze dan ook zwerven, verwaarloosd en/of gewond zijn geraakt, verdienen onze steun. Er is wereldwijd nog heel veel gruwelijk dierenleed. Misstanden op gebied van dierenleed moeten stoppen. Ook internationaal, waar landelijke wetgeving niet voldoende is. Wij zijn van mening dat de overheid instantie’s niet genoeg ondernemen en nog steeds veel fouten maken.

Steunpuntvoordieren.nl is zo’n organisatie. Deze stichting stelt zich ten doel met behulp van voornamelijk vrijwilligers om dieren in Nederland een dierwaardig bestaan te geven, hulp te verlenen aan zieke en oude dieren, het beschermen van de rechten van dieren, het onder aandacht brengen van de wrede behandeling van dieren. De strijd tegen mishandeling, verwaarlozing en het broodfokken van dieren aangaan, geen euthanasie voor een ouder en/of gezond dier toepassen, dieren socialiseren en ze een nieuwe thuis bezorgen, ook oudjes.

De doelstelling van de stichting is ook  voorlichting te geven over de positieve effecten die huisdieren hebben op het leven en welzijn van mensen. Die positieve effecten zijn er, dat is wel gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Daarbij werd aangetoond dat het bezit van een huisdier een gunstige invloed heeft op de gezondheid van de eigenaar. Het betreft hier zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid.

Als blijk van waardering voor hun tomeloze inzet om dierenleed te bestrijden overhandigde de Partij Vrij Almelo speciaal met het oog op de dagen van bezinning een kerstpakket voor de honden Poco en Hope.

 

http://www.steunpuntvoordieren.nl/

10822622_1513738755552850_654542628_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07-11-2014

PVA regelt dankzij sponsor aan Voedselbank koel- en- vriescel

Stadsbezoek Armoedepact Almelo 12-10-2013- 12

De voedselbank is er voor de mensen die tijdelijk niet over financiële middelen van enige omvang beschikken. Deze mensen worden geholpen door middel van het verstrekken van een gratis voedselpakket

 

Dankzij de inbreng van de PVA en een sponsor heeft de voedselbank Beuningen-Wijchen een vrij nieuwe koel- en vriescel in gebruik genomen. Door regelmatige leveringen van koelgoederen was de behoefte naar een koelcel erg groot. De grote vriescel is een welkome aanvulling op het onderbrengen van de pallets met vriesgoederen die regelmatig aangeboden worden. Externe opslag is voor hen dus niet meer nodig, alles is door de vrijwilligers zelf op te slaan. Een belangrijk punt is ook dat de voedselbank zich ook aan de eisen moet houden die fabrikanten en leveranciers maar ook de Warenautoriteit stellen. Deze eisen zijn dezelfde die ook door de winkelketens gehanteerd moeten worden.

Bij het overhandigen van een bloemetje (door de stichting help nieuw dieren zorgcentrum) aan de voedselbank Almelo zagen we de noodzaak  van de aanschaf van een vriezer in. De organisatie zet zich namelijk niet alleen in voor mensen maar ook voor hulp aan huisdieren want een sociaal samen zijn van mensen hebben vaak  twee dingen gemeen, hun financiële problemen en de liefde voor hun huisdieren en voor sommige is het zelfs het enige uitje dat ze hebben.

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk dan toch gevonden, onze zoektocht naar een vriescel. Gratis beschikbaar gesteld door een bedrijf, voor het goede doel. Inmiddels zijn er na het artikel in de TCTubantia een groot aantal mailtjes en telefoontjes bij ons binnen gekomen van voedselbanken en hulporganisaties die ook graag een vriescel willen aanschaffen.

Het bedrijf die aan ons de vriescel beschikbaar stelde heeft de vriezer nu aan de voedselbank Beuningen-Wijchen geschonken omdat de Almelose voedselbank intussen al is voorzien en er voor een tweede cel geen plaats meer is. Met de geleverde vriescel heeft de voedselbank Beuningen-Wijchen nu voldoende capaciteit om brood, vlees en andere diepvriesproducten veilig te bewaren.

Dat geeft ons een prettig gevoel maar aan de andere kant ook een schande dat voedselbanken in een welvarend land als Nederland nodig zijn.

 

06-10-2014

RAADSLEDEN EN BETROKKEN AMBTENAREN OP BEZOEK IN DE STAD EN DE WIJK

Opening van beleef en beweegtuin bij het Meester Siebelinkhuis

20141001_161153

20141001_161702

20141001_161922

Bezoek stationsomgeving  i.v.m. de stadsvernieuwing (Appelstraat, Dijkstraat, Parallelweg)

20141004_102202

Bezoek woonvoorziening verstandelijk gehandicapten ‘t Brock/Avelijn

20141004_111026

20141004_111040

Bezoek Hoog Schuilenburg en contact bewoners

024

025

De beide dames op de foto lieten ons nog even weten dat ze het naar hun zin hadden en blij zijn met het bezoek van betrokken raadsleden.

 

20-09-2014

WIJKCENTRUM ‘T DOK OFFICIEEL GEOPEND

20140919_160123

 

Vrijdagmiddag 19 september werd wijkcentrum ’t Dok officieel door wethouder Claudio Bruggink geopend. Het bestaande centrum werd grondig verbouwd en uitgebreid om in de toekomst als wijkcentrum voor de gehele binnenstad te kunnen fungeren. Het lot van wijkcentrum De Kolk is daarmee bezegeld en verliest definitief haar functie als wijkaccommodatie.Buurthuis ‘t Dok en wijkcentrum De Kolk gaan nu samen verder aan het Sumatraplein in MFA Centrum ‘t Dok. Beide besturen van de centra die eerst met elkaar in de clinch lagen over de precieze invulling van een toekomstige samenwerking zijn dit na bemiddeling door oud wethouder Mieke Kuik overeengekomen.

De Partij Vrij Almelo was bij de opening aanwezig en schoot enkele foto’s.

20140919_161027

20140919_161616

20140919_161729

20140919_162136

 

30-08-2014

BUITEN IN ALMELO (RAADSTOUR BUITENGEBIED)

ai

 

Vandaag 30 augustus gingen Almelose raadsleden, raadsvolgers, wethouders, ambtenaren en mensen van het PD en WGL op excursie die georganiseerd werd door LTO-Noord afd. Almelo en SPOA. De ontvangst was bij het Natuurhuis aan de deldensestraat vanwaar wij ook vertrokken met een touringcar richting het buitengebied van Almelo. Het eerste deel van van de rondtour ging door het Tusveld met aandacht voor De Doorbraak, permanente bewoning van de recreatiewoningen, niet-agrarische bedrijvigheid, fietspaden, Azelerbeek, Mariakapel en nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied die binnenkort opgestart worden of ter besluitvorming aangeboden worden aan de raad.

 

ad

 Melkveehouderij van de fam. Loohuis

 

Daarna brachten we een bezoek aan de melkveehouderij van de familie Loohuis waar wij hartelijk werden ontvangen met een kopje koffie of thee. De heer Jan Bolscher, voorzitter van LTO-Almelo sprak over de actuele ontwikkelingen in de landbouw waarna de fam. Loohuis ons een rondleiding gaf over hun bedrijf, een modern agrarisch gezinsbedrijf. De koeien worden hier gemolken met een melkrobot.

 

ac

In het tweede deel van de tour werd aandacht besteed aan de plaatsing van de wijkers voor het XL-park, ontwikkeling Rood voor Rood, de aanleg van een stuk Doorbraak inclusief de ruil van gronden (huiskavels) met een boerderij verplaatsing en de aanleg van fietspaden.

 

ae

Melkveebedrijf van fam. Schuttenbelt

 

Vervolgens reden we langs de Leemslagen weer richting SPOA/Natuurhuis.

 

af

De Doorbraak

 

Daar aangekomen werd in een doorlopende presentatie uitleg gegeven over de nieuwbouw van het uiteindelijke Natuurhuis en de activiteiten die er momenteel plaatsvinden.

Tot slot was er gelegenheid tot napraten met de vrijwilligers van het Natuurhuis onder het genot van een soepje en een broodje.

 

ah

 Het Natuurhuis aan de Deldensestraat

 

 

14-08-2014

HERDENKING GESNEUVELDE ALMELOSE MILITAIREN IN VOORMALIG NEDERLANDS-INDIË
0109

 

Donderdag 14 augustus 2014 om 16.00 uur vond de regionale herdenking van gevallenen en slachtoffers  in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indiëmonument in het Hagenpark aan de Hagenborgh. De Partij Vrij Almelo was bij de herdenking aanwezig van de gesneuvelde Almelose militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

0089

0039

0139

0179

Raadsvolger PVA Gerald Jonker

 

Herdenking Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië is een  jaarlijkse terugkerende  herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië.

Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten.

De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter.

De geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond is echter zó anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep blijken aan te sluiten.

Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Dit betekende echter nog niet dat er sprake kon zijn van een echte bevrijding. Toen Japan zich overgaf, waren er nog geen geallieerde troepen Indië binnengetrokken. De Japanse militairen kregen de opdracht de orde en rust te bewaren totdat de geallieerde troepen de macht konden overnemen.

Maar twee dagen na de capitulatie van Japan op 17 augustus 1945 besloot een invloedrijke groep Indonesiërs onder druk van hun jonge achterban Indonesië onafhankelijk te verklaren zowel van Nederland als van Japan. Als gevolg daarvan begonnen Indonesische strijdgroepen alles in het werk te stellen om wapens van het Japanse leger te bemachtigen om te voorkomen dat de Nederlanders hun voormalige machtspositie zouden terugkrijgen. Het begin van de onafhankelijkheidsoorlog was een feit en ging met veel geweld gepaard.

Velen, ex-kampers en buitenkampers, waaronder Indo-Europeanen en Chinezen, belandden in een concentratiekamp nu onder het regime van Indonesische “vrijheidsstrijders”.

Onafhankelijkheid Deze oorlog leidt uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949. Als gevolg daarvan worden velen gedwongen te kiezen tussen Nederland en Indonesië. Keuze tussen blijven en vertrekken. Honderdduizenden worden daarom in de jaren na 1945 (nood)gedwongen naar Nederland verscheept. Dit betekent dat tot in de jaren zestig zo’n 300.000 personen vanuit Indonesië naar Nederland komen. Velen zijn nog nooit in Nederland geweest en hebben op de een of andere manier hun wortels in Indië. Hollanders, Indo-europeanen (“Indo’s”) en de groep Ambonezen / Molukkers en Chinezen.

Ondanks hun eigen (vaak dramatische) oorlogsgeschiedenis, wordt hen duidelijk gemaakt dat in Nederland een “eigen” oorlog is geweest waardoor er geen ruimte blijkt te zijn voor de verhalen over die “verre Aziatische” oorlog.

Dit heeft onder andere tot gevolg dat het einde van de Tweede Wereldoorlog voor veel Indische mensen niet een periode van herstel inluidt, maar eerder een markering blijkt te zijn van voortschrijdend verlies: van have en goed, status en geboorteland. Soms zelfs van identiteit. Kortom, compleet verlies van een manier van leven.

Er rest de betrokkenen niets anders dan het zich zo geruisloos mogelijk aanpassen aan de in het nieuwe vaderland heersende cultuur. Onder andere door het hanteren van een eigen “Indische” arbeidsethos: extra hard werken.

De 15e augustus is elk jaar de dag waarop al die ingrijpende gebeurtenissen kunnen worden herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde “Indische” achtergrond.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter