Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Hondenbezitter: U maakt toch zeker ook bezwaar?
 
Graag willen wij alle hondenbezitters in Almelo oproepen een bezwaarschrift in te dienen tegen de door de gemeente Almelo opgelegde hondenbelasting. In de bijlage treft u de motivatie hiervan aan en een voorbeeld om een bezwaarschrift in te dienen!
 
dog-potty-training-routine 
Mijn baas heeft een bezwaarschrift klaarliggen! U maakt toch zeker ook bezwaar????

 

Het is plotseling onzeker of een gemeente hondenbelasting mag heffen.
Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde vorige maand dat dit niet mag als de opbrengst van de belasting naar de algemene middelen vloeit.

De fractie van de Partij Vrij Almelo is een campagne begonnen om hondenbezitters te helpen bezwaar te maken. 
Iedere hondenbezitter betaalt in Almelo 67,32  eurobelasting voor zijn of haar viervoeter.

De opbrengst in deze gemeente is zo’n 300.000 euro. Dat geld wordt lang niet volledig besteed aan de uitvoering van het hondenbeleid.

Ook in Almelo komt de opbrengst van de hondenbelasting in de algemene pot, zo heeft de wethouder van Financiën eerder gezegd.

Het gerechtshof van Den Bosch heeft daar vorige maand een stokje voor gestoken. De raadsheren van het hof vinden het onrechtvaardig dat hondenbezitters meer moeten betalen aan de algemene gemeentekas als de opbrengst van de hondenbelasting niet geheel ten goede komt aan het hondenbeleid. De gemeenten zijn in beroep gegaan tegen deze uitspraak. Daarom is de uiteindelijke beslissing in deze kwestie aan de Hoge Raad. Tot die tijd blijft het voorlopig onzeker of hondenbelasting nu wel mag of toch niet.

De fractie van de Partij Vrij Almelo wil in elk geval zo lang niet wachten.

Op de website van de partij staat een voorbeeld van een bezwaarschrift, die hondenbezitters kunnen insturen als ze hun belastingaanslag voor hun hond willen opschorten.
Wat de gemeente doet, kan natuurlijk niet. Nee, we willen niet wachten op het oordeel van de Hoge Raad. We moeten nu in actie komen.”

 

Betreft: aanslag nr. (HIER AANSLAGNUMMER INVULLEN!)

Geachte mevrouw/mijnheer,

Bij deze maak ik bezwaar tegen de hondenbelasting als zodanig en tegen het feit dat de gemeente meent dat deze hoort bij de algemene middelen.

De volgende argumenten liggen ten grondslag aan mijn bezwaar:

Willekeur

U hebt als de gemeente de keuze om wel of geen hondenbelasting te heffen. Echter, gezien het feit dat over bijvoorbeeld katten-, duiven- of paardenbezit geen belasting wordt geheven, is het onbegrijpelijk dat hondenbezitters wel belasting krijgen opgelegd. Daarbij worden de laatsten ook nog onevenredig beperkt in hun gebruik van de openbare ruimte. Uw keuze om aan hondenbezitters wel belasting op te leggen getuigt daarom van een onacceptabele willekeur.

Gebrek aan motivering

U hebt als gemeente geen enkel deugdelijk argument voor het heffen van hondenbelasting, behalve dat deze ten goede komt aan de algemene middelen. Niet valt in te zien waarom hondenbezitters meer dan andere inwoners dienen bij te dragen aan uw gemeentekas. Mocht u zich beroepen op de inzet van straatveegapparatuur, dan wijs ik u erop dat alle andere vormen van vervuiling, zoals bijvoorbeeld dagelijks straatvuil, onachtzaam weggeworpen blikjes en andere verpakkingen en vuurwerkafval, zonder extra belasting voor de veroorzaker worden opgeruimd.

Misbruik van macht en wettelijke mogelijkheden

Het is mij bekend dat hondenbelasting geen doelbelasting hoeft te zijn. Desondanks hebt u daar als gemeente voor gekozen. U maakt de keuze om uw algemene kas aan te vullen ten koste van hondenbezitters. Mijns inziens is dat misbruik van macht ten opzichte van een makkelijk te identificeren groep. Als gemeente bent u er verantwoordelijk voor om uw besluiten zodanig te nemen dat zij in redelijkheid worden benut voor het welzijn van alle inwoners.

Misbruik van het oorspronkelijke doel van hondenbelasting

De bedoeling van hondenbelasting was ooit het bestrijden van rabiës. Voor zover daar heden ten dage al een noodzaak voor bestaat, worden de kosten hiervan door hondenbezitters zelf gedragen. Hondenbezitters krijgen tenslotte zelf de rekening wanneer zij hun huisdier tegen rabiës laten inenten.

Onrechtvaardigheid

Het zou u als gemeente sieren als u zou inzien hoezeer hondenbezitters behoefte hebben aan (en recht hebben op) voldoende ruimte. Het is tenslotte een wettelijk vastgelegde plicht om een dier naar behoren te verzorgen. Iedere gedragsdeskundige kan u vertellen dat voldoende beweging daar onderdeel van uit maakt. Gezien het algemene aanlijngebod binnen de bebouwde kom bemoeilijkt u als gemeente verantwoord hondenbezit. De groep hondenbezitters is –daarentegen- aan geboden en verboden onderworpen, terwijl zij de enige gebruikers van de openbare ruimte zijn aan wie een extra belasting wordt opgelegd.

Onredelijkheid van het tarief

U heeft niet onderbouwd hoe u tot uw tariefstelling bent gekomen. Ook is het tarief onredelijk hoog in verhouding met andere zaken. Het bezitten van 2 honden wordt bijna even zwaar belast als het rioolrecht van een heel gezin. Ik acht dat onredelijk en onwenselijk.

Al met al concludeer ik dat u in redelijkheid niet tot de aanslag hondenbelasting heeft kunnen komen. Ik ga ervan uit dat u deze zult vernietigen.

Met vriendelijke groet,

(UW NAAM)

BEZWAARSCHRIFT HONDENBELASTING


Ondergetekende maakt bezwaar tegen de aanslag(en) hondenbelasting

Aanslagnummer(s):

Naam:

BSN:

Straat en huisnummer:

Postcode en plaats:

Mailadres:

Telefoonnummer:

Mijn bezwaar is gebaseerd op de schending van het principe dat een bestuurder dient te handelen overeenkomstig de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zoals deze uit jurisprudentie is ontstaan en waarin geregeld wordt hoe de overheid zich dient te gedragen richting burgers.Ik verzoek voorts uitstel van betaling voor de bovengenoemde aanslag(en) hondenbelasting totdat op mijn bezwaarschrift is beslist.

Plaats:

Datum:

Handtekening

Formulier zenden aan:

Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT)
Postbus 845
7550 AV Hengelo (Ov)


Let op!

Dit formulier alleen gebruiken om bezwaar in te dienen tegen aanslagen hondenbelasting. Alle gegevens invullen én het formulier ondertekenen. Insturen binnen 6 weken na dagtekening van het biljet.

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

14 Comments to “Hondenbezitter: U maakt toch zeker ook bezwaar?”

 1. Furr schreef:

  Let op: zorg voor een verzendbewijs of ontvangstbewijs, en stel de gemeente na 6 weken na het verstrijken van de beslistermijn in gebreke. Daarna zal de Wet Dwangsom actief worden. Zo kunt u van de gemeente een financiele tegemoetkoming krijgen vanwege te laat beslissen (dwangsom!)

 2. Maja schreef:

  Heel goed PVA en natuurlijk ga ik bezwaar maken. @Furr, bedankt voor de tip!

 3. Furr schreef:

  Dat heeft mij al de nodige dwangsommen opgeleverd, ieder bezwaar en of verzoek valt onder de Wet Dwangsom. Gemeente Almelo is zoooo dom bezig! 🙂

  *Beslistermijn Wob bv: 4 weken
  *Beslistermijn bezwaar: 6 weken
  *Overige: 8 weken

 4. Maja schreef:

  Nog even iets over het bezwaarschrift: degenen die dat willen mogen hun bezwaarschrift naar mijn adres sturen (even een email naar Hr. de Olde), dan verzamel ik die en stuur ze in 1x AANGETEKEND naar Hengelo. Bij tien bezwaarschriften scheelt dat al 63 euro aan portokosten!
  Ik wil de bezwaarschriften ook wel bij geinteresseerden komen ophalen. Wel zelf een kopietje bewaren.

  Nou makkelijker kan ik het toch niet maken dus hondenbezitters, KOM OP met die bezwaarschriften!

 5. Furr schreef:

  Ik zou (ivm bovenstaande) de bezwaren PER STUK versturen, of per stuk afgeven, zodat je van ieder bezwaar een OVB krijgt. 😉 ieder bezwaar dient dan ook APART beslist over te worden.

 6. Maja schreef:

  Furr, volgens mij maakt het niet uit hoe e.e.a. wordt aangeleverd, er staat op elk bezwaarschrift een naam, adres en aanslagnummer dus MOET iedereen persoonlijk een OVB krijgen.

  Maar goed, gezien het aantal reacties tot nu toe – nul komma nul dus – verwacht ik helaas dat er slechts weinigen een bezwaarschrift zullen indienen. Hopelijk heb ik het mis….

 7. Furr schreef:

  Je weet toch hoe dat hier (helaas) gaat in dit land, altijd klagen, maar nooit wat doen.

  “ah nee ik doe geen bezwaar, te veel werk” Maar wel klagen als een gek. Lastig volkje.

 8. Marla Boersbroek schreef:

  @Maja en @Furr

  Het kan ook zijn dat er verhoudingsgewijs weinig hondenbezitters op deze site de artikelen lezen.
  Je moet er niet zomaar van uit gaan dat iedereen in Almelo de site kent, of regelmatig bezoekt.

  Wat je zou kunnen doen is b.v. even een link over dit artikel of de tekst van dit artikel naar een aantal hondenverenigingen sturen. Daarmee wijs je mensen op iets waarvan ze het bestaan misschien niet kennen. En daar bereik je de mensen die belang hebben bij dit artikel.

  Daarom is facebook ook zo een mooi medium. Dit is nu typisch zo een bericht waarmee je heel Nederland kunt bereiken omdat dit veel mensen aan spreekt.

  Even ngkoegelen en je vindt zo;
  http://www.hsvalmelo.nl
  http://www.dts-almelo.nl/
  http://www.kcalmelo.com/
  http://www.humphreyshondenschool.nl/

  En jullie zijn druk met het dierenassiel, misschien daar even een briefje ophangen of een facebook berichtje versturen?

  Als je vroeger een winkel in de stad had, kon je de deur open doen en klanten kwamen wel. Tegenwoordig denken veel mensen “ik heb een website de mensen komen wel”. En zo is het dus niet. Je moet er helaas wat voor doen.
  De doelgroep opzoeken.

  Groetjes en succes,
  Marla.

 9. Marla Boersbroek schreef:

  Oh ja, dan vergeet ik nog de hondenbezitters die het wel op jullie site hebben gelezen en zelf zonder jullie daarvan op de hoogte te stellen, wel actie ondernemen. 🙂

 10. Maja schreef:

  Hallo Marla, hartelijk dank voor je inbreng. Ik zal zeker deze verenigingen benaderen.
  Wat je 2e bericht betreft, tja het zou best kunnen dat mensen hier lezen en geruisloos een bezwaarschrift hebben ingediend.

  vriendelijke groet,

  Maja

 11. cindy schreef:

  Bij deze heb ik het formulier geprint…. en zal deze in mijn wijk verspreiden.
  ((heb deze ink ontvangen via D.T.S Almelo))

 12. harry de olde schreef:

  Fantastisch Cindy, Marla en anderen. De hondenbelasting is niet meer van deze tijd. Ook wij zijn ervan doordrongen dat het college voor een lastige opgave staat in deze tijden van bezuinigingen. Maar wij zijn er ook van overtuigd dat investeren in mensen, dieren, natuur, milieu zich eerder en beter zal terugbetalen dan investeren in stenen. En alleen investeren in ECHTE waarden is pas investeren in de toekomst.

 13. Maja schreef:

  Geweldig, Cindy!!

 14. Bert Witteveen schreef:

  Voor degene die het nog niet weten. Landelijk is er een actie tegen de hondenbelasting. We hebben 40.000 getekende petities nodig, de teller staat nu op ruim 16.000. Daarom s.v.p. de petitie tekenen: http://petities.nl/petitie/burgerinitiatief—afschaffen-van-hondenbelasting

  Voor meer informatie: https://www.facebook.com/ActieTegenDeHondenbelastingalmelo?fref=ts
  en
  https://www.facebook.com/Stophondenbelasting?fref=ts

Leave a Reply