Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Herdenking Armeense genocide (Almelo 24 april 2016)

30

Armeniërs overal ter wereld herdenken dat 101 jaar geleden de genocide door de Turken plaatsvond. Circa anderhalf miljoen Armeniërs werden door de Turken vermoord of gedeporteerd naar de woestijn van Syrië om daar te sterven van honger en dorst, of om daar alsnog te worden vermoord. Deze genocide is in Turkije ruim een eeuw na dato nog altijd niet bespreekbaar. De herdenking heeft dan ook de vorm van een protest tegen dit stilzwijgen.

In Nederland sprak Mark Rutte echter van een Armeense kwestie. De kranten schrijven dan: De kwestie van de Armeense genocide. Hoe versluierend dit taalgebruik is, wordt duidelijk als we zouden spreken van de Joodse holocaust-kwestie! De Armeense genocide moet worden verzwegen en de holocaust-kwestie mag niet worden betwijfeld, dus niet naar behoren onderzocht.

Op 24 april 1915 werden honderden tot enkele duizenden leden van de Armeense elite zonder enkele vorm van proces vermoord in Constantinopel (Istanboel). Deze dag wordt nog altijd herdacht door de Armeniërs als het begin van de volkerenmoord. In de Armeense hoofdstad Erevan is een speciaal monument hiervoor opgericht. Ook in andere landen waar Armeniërs wonen worden herdenkingen georganiseerd.

De oprichting van deze monumenten heeft destijds tot felle rellen geleid. Turkse ingezetenen, veelal bijgestaan door rabiate Turks-nationalistische Grijze Wolven, bedreigden in woord en daad plaatselijke politici die sympathiseerden met de Armeense verzoekers. Van tijd tot tijd verzoeken zij het monument te verwijderen, meestentijds met als argument dat het de Turkse ziel verwondt.

Op 1 juni 2014 kwamen naar schatting vierduizend Turkse nationalisten naar Almelo om te protesteren tegen een monument ter nagedachtenis van de Armeense genocide. Het monument was onthuld op 24 april, de dag dat de genocide in 1915 begon, en staat op het privéterrein van de Armeense Apostolische Kerk. Ontkenning van de massamoord is een van de hoekstenen van de Turkse staatsideologie.

Volgens berichten zou de demonstratie zijn gesteund door de Turkse overheid en zouden verschillende Turkse moskeeën betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de demonstratie in Almelo. De PVA vroeg het college van Almelo direct om opheldering na het Turks protest, begin juni bij het Armeense genocide-monument in Almelo. Volgens berichten zou de demonstratie zijn gesteund door de Turkse overheid en zouden verschillende Turkse moskeeën betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de demonstratie.

Beantwoording vragen PVA betreft demonstratie tegen …

Het Nabije Oosten Nabij Twente: Provinciale …

?

?

?

?

?

?

Stem of voeg toe aan:

1 Comment to “Herdenking Armeense genocide (Almelo 24 april 2016)”

  1. […] Herdenking Armeense genocide (Almelo 24 april 2016) […]