Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
COLLEGE LOOPT AL DIK TWEE JAAR ACHTER BIJ UITVOEREN MOTIE OPENBARE TOILETTEN

 

 De lokale overheid gaat met het geld van de burger om als was het pleepapier…

Stelt u zich eens voor: u heeft te kampen met een chronische darmaandoening en het kan zomaar zijn dat u plotseling naar het toilet moet. Heel dringend, ophouden is eigenlijk geen optie. Het zweet breekt u uit, want u staat in de binnenstad van Almelo en er is nergens een toilet te bekennen. De aloude V&D is niet meer en het centrale marktplein en winkelstraat zijn niet voorzien van een openbare toiletvoorziening. Op uw vraag aan een winkelmedewerkster van de plaatselijke kledingzaak of u even gebruik mag maken van het toilet volgt een negatief antwoord, want zomaar van het toilet gebruik maken: dat is toch asociaal? Wat nu, de tijd dringt …

Vergis u niet, voor een op de negen Nederlanders is dit scenario dagelijkse praktijk. Volgens de Maag Lever Darm Stichting kampen circa twee miljoen mensen met buikklachten.

 

 Almelo zou zich feitelijk al moeten schamen voor de (weinige) toeristen welke onze stad komen bezoeken.

Ze zijn welkom, maar de boodschap is eigenlijk: poep of plas maar in je broek. Ook veel Almeloërs balen er van dat je vaak nergens naar een toilet kunt. Tijdens winkelopeningstijden kun je nog wel terecht bij grote warenhuizen, maar daarna ben je aangewezen op horeca gelegenheden, waar ze toiletbezoek vaak alleen willen toestaan bij aanschaf van een consumptie. Mogelijk is men bang dat de investering van een openbaar toilet niet snel genoeg wordt terug verdient. Dat zou denkelijk een foute gedachte zijn. Mensen die nodig moeten willen daar best voor betalen.

Veel Nederlandse steden ( onder meer Utrecht, Venlo, Amsterdam, Amersfoort en Breda) hebben één of meerdere zogeheten “sanisettes” van de firma /JC Decaux. In ruil voor de reclameruimte aan de buitenkant van de wc-hokken plaatst het bedrijf een aantal afsluitbare openbare toiletten – dus ook voor vrouwen geschikt.

De gemeente moet  met spoed werk gaan maken van het realiseren van openbare toiletten. Want als dat niet gebeurt, kunnen de gevolgen voor mensen groot zijn. Zo blijven sommigen liever thuis omdat ze bang zijn voor ongelukjes op straat.

U kunt dus begrijpen dat de Partij Vrij Almelo niet tevreden is met de afdoening van de aangenomen Motie PVA openbare toiletten in de Almelose binnenstad. Ondanks dat deze motie tijdens de bespreking van de begroting 2017 met een ruime meerderheid in de raad werd aangenomen (alleen de fractie van de VVD stemde tegen) heeft het college diverse keren beloofd stappen te ondernemen om openbare wc’s te realiseren. Steeds maar weer drong de Partij Vrij Almelo er bij de wethouder op aan een actievere houding aan te nemen en ervoor te zorgen dat er openbare toiletten komen.

 

Omdat wij dit probleem tot vervelends toe hebben aangehaald en kenbaar hebben gemaakt viel dat zelfs de Maag Lever Darm stichting op zodat zij contact met ons zochten: 

 

Beste Harry,

Naar aanleiding van ons telefoongesprek stuur ik je enige informatie over mogelijkheden om toiletvoorzieningen te creëren, zonder direct openbare toiletten te plaatsen (wat natuurlijk ook nog steeds wenselijk is!). Wellicht kan het voor Almelo een manier zijn om op korte termijn al wat te doen aan de het tekort aan toiletvoorzieningen in de binnenstad. In veel gemeenten hebben winkeliers en horecaondernemers hun toiletten opengesteld en maken dit kenbaar via stickers en de HogeNood-app. De stickers zijn te bestellen via de Toiletalliantie (direct bij mij) en aanmelden bij de HogeNood-app is eenvoudig te doen.

Mocht de wethouder hier meer informatie over willen, ben ik graag bereid om eens een afspraak te maken om te bespreken welke kennis wij van de toiletalliantie kunnen inbrengen om meer toiletvoorzieningen in de binnenstad van Almelo mogelijk te maken. Interessant is nog om te weten dat de toename van het aantal toiletten in HogeNood meetelt voor de Prijs voor de Beste Binnenstad 2020-2022.

Met vriendelijke groet,

Sietske van der Vijgh – Dhondt
Projectmedewerker Toiletalliantie

 

Factsheet_MeerwaardeToiletten_HorecaWinkels (2)

Stickers DEF

Stappenplan op naar meer toiletten – samenvatting (1)

Stappenplan op naar meer toiletten

Standaardbrief over HogeNood-app voor aanvragers toiletstickers bij gemeente (1)

Veelgestelde vragen over toiletten (2)

 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

1 Comment to “COLLEGE LOOPT AL DIK TWEE JAAR ACHTER BIJ UITVOEREN MOTIE OPENBARE TOILETTEN”

  1. Avatar Hendrik Jan schreef:

    Eindelijk is er iemand opgestaan, die zich inzet voor meer openbare toiletten. … Het is een schande voor elke beschaafde samenleving, waar niet voldoende openbare toiletten zijn voor winkelende consumenten en toeristen.