Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Is (uitbreiding) camerabewaking een goed idee?
Categories: Zonder rubriek

Het cameratoezicht in de binnenstad wordt uitgebreid van 15 naar 22 camera’s. In het beleidsplan integratie veiligheid 2017 – 2020 “samen sterk voor een veilige en leefbare stad” en het programma Veiligheid is opgenomen dat wij de strijd aangaan met ernstige gewelddelicten en verstoringen van de openbare orde in het uitgaansleven. Eén van de middelen daaroe is cameratoezicht tijdens de stapavonden in de uitgaansgebieden en en aanlooproutes. De camera’s vormen met de aanlooproutes naar de binnenstad straks één sluitend cameragebied, waardoor de functinaliteit van het cameratoezicht in Almelo zal toenemen.

Door cameratoezicht wil het college:

  • verstoringen van de openbare orde en veiligheid (vroegtijdig) opmerken;
  • criminaliteit zoals geweld, overlast en vernielingen verminderen;
  • hulpdiensten beveiligen;
  • het veiligheidsgevoel van de bevolking vergroten;
  • schade door criminaliteit verminderen;

Waarom camerabewaking in openbare ruimtes geen goed idee is:

  • Er is geen enkel bewijs dat bewakingscamera’s ook effectief misdrijven voorkomen.
  • Er is nauwelijks controle op plaatsing en gebruik van bewakingscamera’s.
  • Camerabewaking zet de deur open voor misbruiken.
  • Camerabewaking kost de gemeenschap veel geld.
  • Camerabewaking duwt de samenleving verder in de richting van meer repressie en controle en minder privacy.

Algemeen Plaatselijke Verordening van gemeente Almelo

De gemeenteraad van de gemeente Almelo heeft in al zijn wijsheid in de Algemeen Plaatselijke Verordening opgenomen dat de burgemeester kan besluiten om camera’s in de openbare ruimte te plaatsen. Veel meer staat er niet in de Almelose APV. Echter de burgemeester moet wel een besluit nemen. En besluiten werken alleen als ze openbaar zijn afgekondigd. Daar weet de vorige burgemeester van Almelo nog alles van inzake het verwijderen van PSV supporters van een terras op grond van een noodverordening die niet was afgekondigd en dus een illegale actie volgens de rechtbank Almelo.
Met het plaatsen van de camera’s lijkt het de zelfde weg op te gaan. Daarbij komt dat er in de Gemeentewet onder artikel 151c van deze diverse regels zijn opgenomen. Een belangrijke bepaling daarbij in dit artikel zegt het volgende: “De aanwezigheid van camera’s als bedoeld in het eerste lid is op een duidelijke wijze kenbaar voor een ieder die de desbetreffende openbare plaats betreedt”. En ook dat geeft aan dat de gemeente een duidelijke informatieplicht heeft. Het is zelfs zo dat op alle wegen die toegang geven naar het gebied of de gebieden er borden dienen te staan waarop wordt aangegeven dat er binnen dat gebied sprake is van cameratoezicht. Tevens mogen de beelden niet zo maar worden bekeken maar moeten daarvoor personen zijn aanwezen en moet de wijze van vastlegging zijn geregeld. De beelden vallen onder het begrip register als bedoeld in de Wet politieregisters. En de beelden mogen maximaal vier weken worden bewaard.

In Amsterdam hangen bijvoorbeeld meer dan 200 overheidscamera’s die via de Centrale Cameratoezicht Ruimte bestuurd worden. De camera’s zijn dermate scherp dat je er mee in iemands tas kunt kijken. Dat kost dus belastinggeld en bye bye privacy maar het helpt toch zeker wel tegen de misdaad ? Dat heeft de gemeente onderzocht echter jammer maar helaas…

Er is geen eenduidig effect dat de camera’s overlast of criminaliteit tegengaan. Het aantal aangiften wordt niet significant minder en criminelen trekken zich weinig aan van cameratoezicht. Zelfs over het vage ‘veiligheidsbegrip’ dat burgers door de camera’s moeten krijgen, zijn geen sluitende conclusies te trekken. Met andere woorden; of cameratoezicht wat oplevert, is niet te bewijzen.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.