Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Plan windmolens nieuwe college op losse schroeven?
Categories: Zonder rubriek

Windmolens in en om Almelo slecht plan

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen (een energieneutrale regio in 2050) hebben de gemeenten in de regio de Regionale Energie Strategie opgesteld (RES). Daarin staat een kaartje met plekken waar mogelijk windmolens komen. Maar dat ‘accepteren’ lijkt er moeilijk in te gaan bij de mensen rondom de zoekgebieden.

Het ziet er naar uit dat D66 Almelo zal toetreden tot de coalitie van VVD, CDA en LAS. Voorman Wiertz van D66 liet weten bereid te zijn om mee te doen als er ook iets te halen zou zijn dat tot het gedachtengoed van de Democraten behoort. Wat zijn de plannen van de Almelose D66? Maar willen ze ook ruimte bieden aan windenergie? 

Klimaatminister Rob Jetten (D66) is er heel duidelijk over: er moeten meer windmolens komen. Toch denken meerdere lokale afdelingen van zijn partij daar heel anders over. Maar hoe zit dat met D66 Almelo? In het verkiezingsprogramma van de Almelose D66 lees je weinig over windmolens en dat terwijl er bij D66 in Den Haag geen twijfel over bestaat: grootschalige windprojecten op land zijn belangrijk”, zo staat te lezen in het partijprogramma. We stimuleren de ontwikkeling van grote windmolenparken. Ook D66 Hengelo denkt er zo over want volgens de partij gaat het allemaal te traag en spoort aan om snel windmolens te plaatsen.

D66 Deventer komt er niet helemaal uit en wil een referendum over de komst van windmolens. En zo noemt D66 in het Brabantse Veldhoven de geluidsoverlast van windmolens als reden om tegen te zijn. Ook zouden windmolens niet bij Veldhoven passen. In het verder gelegen Bernheze speelt mee dat het in de gemeente niet zo hard zou waaien en de molens dus minder opleveren. Ook in Steenbergen, Waalre en Breda is D66 geen voorstander van windmolens.

Bij navraag laat de landelijke afdeling van D66 weten dat de weerstand in verschillende gemeenten geen verrassing is: Afdelingen gaan over hun eigen verkiezingsprogramma, zo’n partij zijn wij. Het zou eerder raar zijn als iedereen windmolens zou willen”, aldus een woordvoerder.

Stem of voeg toe aan:

Comments are closed.