Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Activiteiten 2019

 

13 april 2019

LEEGSTAND AANPAKKEN DOE JE SAMEN (RAADSEXCURSIE 12 APRIL 2019)

Mannes de hond wacht de Assenaren op die na een lange dag thuiskomen met de trein. Als alles mis gaat in het leven, kun je altijd nog terecht bij een hond

 

Op vrijdag 12 april 2019 ging de Almelose Raad op bezoek in Assen. Centraal stond de visie en uitvoeringsagenda ‘Samen werken aan een krachtige binnenstad’. We bezochten diverse locaties in de binnenstad zoals de Brink, het Koopmansplein, de markt en de kop van de Vaart. Ter afsluiting waren we informeel te gast bij het TT circuit Assen en live bij de WK Superbike.

Wat mij, mijn raadsvolger en waarschijnlijk iedereen, opviel waren de vele te huur/te koop borden in de binnenstad. Er zou een stimuleringsfonds moeten komen om het kernwinkelgebied een nieuwe impuls te geven. Door dit fonds kunnen winkeliers een subsidie krijgen als ze naar de binnenstad verhuizen of hun gevel laten opknappen. Maar sommige Assense raadsfracties twijfelden aan het door de verantwoordelijke wethouder (ChristenUnie) voorgespiegelde succes. 

Leegstand is een hardnekkig probleem voor de Nederlandse steden. De ene stad gaat slagvaardiger de strijd aan dan de andere. Er is geen wondermiddel dat voor alle steden werkt. Wat wel werkt is een beleid waarin de samenwerking van gemeente met winkeliers, onroerendgoedeigenaren en bewoners een nadrukkelijke plaats heeft.

De gemeente Assen lanceerde onlangs samen met ondernemers en vastgoedeigenaren de Binnenstadsvisie. Het centrum van Assen moet onder meer compacter en aantrekkelijker worden. Het deels switchen van winkels naar wonen en horeca speelt daarbij een belangrijke rol, waarmee ook de leegstand tegen moet worden gegaan.

In onze rondgang spraken we met een tweetal Assense raadsleden, Henk Santing (fractievoorzitter) van de Stadspartij en Tjerk Medemblik raadslid van de ChristenUnie. Een bruisende binnenstad met waarde voor cultuur en historie is wat Henk Santing van de Stadspartij (Plop) graag ziet. Bij vlagen waarneembaar tijdens mooie zomerdagen in voor- en najaar. Met diverse al bestaande pareltjes zoals de Bluesnight, het Preuvenement en het steeds mooier wordende Kunst aan de Vaart.

Voor Henk is het in deze tijd belangrijk dat we de menselijke maat behouden, kinderen en volwassenen hun talenten laten ontwikkelen en inzetten, elkaar helpen waar nodig is, verschillen waarderen en respecteren, een gemeente die spreekt met inwoners over plannen, toegankelijk is, regeldruk verminderd en eenvoudiger maakt, veiligheid voorop plaatst, nieuwe economische ontwikkeling stimuleert en bestaande faciliteert. De stadpartij zet zich hier al jaren voor in, als ogen en oren van de stad. Het klinkt de Partij Vrij Almelo allemaal als muziek in de oren.

Evenals zijn collega van de Stadspartij zet Tjerk Medemblik (ChristenUnie) zich in op meer culturele activiteiten in de binnenstad. Bandjes, culturele instellingen, (muziek)verenigingen en orkesten, dans-, musical- en theatergroepen worden actief benaderd om zich in de binnenstad te presenteren op dagen waarop veel publiek wordt verwacht in de stad. Dat komt de levendigheid in de binnenstad ten goede en voor de verenigingen is het een mooie kans om zich te promoten. Ook hij wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van het erfgoed in Assen.

Opvallend is dat het college van burgemeester en wethouders geen van onze aanbevelingen overneemt en ze als ‘overbodig’ kwalificeert.

Het is een verworven recht, zelfs grondrecht in de democratie, dat een volksvertegenwoordiger alles kan zeggen wat nodig is om zijn controlerende rol en het zijn van een goede volksvertegenwoordiger te vervullen.

 

11 april 2019

ONORTHODOXE AANPAK WERKT BIJ AANPAK CRIMINELE JONGEREN

PVA staat achter Niel Brinkhuis 

 

 

Er zijn in ons land en zeker in Almelo veel jongeren die zijn ontspoord. En het spreekwoord: Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden is nog steeds actueel. Deze jongeren lachen om de softe aanpak van een groot aantal sociaal werkers. De enige taal waar ze naar luisteren is die van een standvastige begeleider die niet met zich laat spotten maar de doelgroep weet duidelijk te maken dat ze moeten stoppen met asociaal en crimineel gedrag.

Niel Brinkhuis is een jongen met een verleden en was vroeger crimineel. Dat is hij al lang niet meer en toen hij uit diepe overtuiging besloot om jongeren te gaan helpen werd hij vrijwel direct succesvol. Als Ervaringsdeskundige sprak hij de taal van de doelgroep en had hij veel overwicht op zijn cliënten. Dat viel niet goed bij de gevestigde sociaal werkers. Die zagen hem als concurrent en begonnen hem verdacht te maken. Helaas zijn er nu veertien Twentse gemeenten die betwijfelen of Niel wel de juiste persoon is om in te schakelen.

Criminoloog Frank Weerman van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) deed onderzoek naar ervaringsdeskundige ex-gedetineerden. In Nederland vind je die vooral in de forensische gezondheidszorg, bij voorlichtingsprogramma’s op scholen en − op kleine schaal − als persoonlijk coach van risicojongeren. Volgens Weerman wordt verondersteld dat er een afschrikwekkende werking uitgaat van hun ‘levensechte’ verhalen, maar dat is nooit wetenschappelijk onderzocht. Uit buitenlandse boters ad sisters-projecten blijkt wel dat persoonlijke begeleiding van rolmodellen op de lange termijn een positief effect kan sorteren.

De cliënten van Brinkhuis leggen zich niet zomaar bij het besluit neer. Ze zijn een petitie begonnen om zijn hulp wel vergoed te krijgen. Die is inmiddels bijna 1.600 keer ondertekend.

Partij Vrij Almelo is ervan overtuigd dat Niel nog heel veel goed werk kan doen en zeker een eerlijke kans verdiend. Wij steunen dan ook de petitie en maken ons in het openbaar sterk voor zijn rechtvaardige strijd.

 

30 maart 2019

JONGERENWERKER NIEL BRINKHUIS BENADERD ZIJN JONGEREN SERIEUS EN RESPECTVOL

Niel Brinkhuis

 

Jongerenwerkers, wat zijn ze belangrijk voor de stad. Ze inspireren, corrigeren, sturen bij en voeden op. Ze bieden jongeren handvatten. Vooral aan hen die thuis om verschillende redenen wat minder mee kunnen krijgen. Er zijn terechte zorgen over jeugdcriminaliteit in bepaalde wijken, en dat schept de verplichting voor politici om met reële oplossingen te komen. We hebben niks aan waanzinnige voorstellen van politici die de buurten niet kennen, die zogenaamd bikkelhard de criminaliteit willen aanpakken en waar uiteindelijk niets van terecht komt. In plaats van proefballonnen oplaten geloven wij in het jongerenwerk, dat zoveel meer is dan problemen oplossen. Een jongerenwerker biedt houvast en kansen voor jongeren, ook voor ­degenen die niet in de problemen zitten.

Een groot voorbeeld is jongerenwerker Niel Brinkhuis die als ervaringsdeskundige weet hoe de wereld van de kleine en grotere criminaliteit functioneert en hoe het daar reilt en zeilt. Vanuit zijn eigen opgedane ervaringen snapt hij de risico’s die er toe leiden dat jongeren verzeild raken in de problemen. Dat dit niet makkelijk is en veelal met vallen en opstaan gepaard gaat hoeven wij dan ook niet verder uit te leggen. Niel legt contact met jongeren op straat, op school, in het winkelcentrum en op andere plekken waar jongeren (samen)komen. Vandaaruit maakt hij verbinding met de samenleving (bijvoorbeeld ouders, buurtbewoners et cetera.

Niel heeft dus als jongerenwerker een unieke publieke pedagogische functie. Hij kan zich als ervaringsdeskundige makkelijk verplaatsen en als geen ander weet wat iemand heeft meegemaakt of waar iemand tegenaan loopt. Als jongerenwerker onderscheid hij zich van een jeugdzorgwerker door zijn primair ontwikkelingsgerichte benadering en van een sociaal werker door zijn specialistische kennis met ervaring met jeugdigen in hun leefwereld.

De brief die op 7 februari naar NieL Brinkhuis verzonden is en aangeeft dat de samenwerking tussen de 14 gemeentes en Niel beëindigd is zonder dat de gemeenteraad daarvan voldoende  in kennis is gesteld kunnen wij dan ook niet zomaar accepteren.

Wij zouden graag zien dat Niel als jongerenwerker weer die spil in de buurt wordt waar je terecht kunt met problemen, maar óók met je dromen. De plek waar je perspectief wordt geboden als je het zelf even niet meer ziet. Dat betekent een plek in de buurt creëren waar hij de jongeren kan helpen met hun toekomst.

Het levert misschien niet de stoerste krantenkoppen op, maar wij zijn ervan overtuigd dat hij de potentie heeft om dat ook echt uit te laten komen, kansen en hoop zijn de sterkste wapens.

 

Vertrouwen moet je winnen en respect moet je verdienen: Niel Brinkhuis kan dat als geen ander…

 

Namens Partij Vrij Almelo

Harry de Olde (fractievoorzitter)

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter