Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Activiteiten 2020

ALMELOSE GIF-TRACTOR DOODT ALLE INSECTEN

De blauwe gif-tractor met gifblazer

Almelo, 29 April 2020

Geacht college,

De Partij Vrij Almelo krijgt ineens veel vragen van verontrustende burgers, zij maken zich ernstig zorgen over de rondrijdende blauwe gif-tractor met gifblazer. De blauwe giftractor bestrijdt de eikenprosessierups met Xantari.

Al zoekend komt de Partij Vrij Almelo de volgende opmerkingen tegen; Xentari, een veelgebruikt bestrijdingsmiddel tegen de eikenprosessierups, is zo agressief dat het alle rupssoorten uitroeit. Dat zegt de vlinderstichting. “Alle insecten die met Xentarie in aanmerking komen, gaan dood”, zegt de boomconsulent die de gemeente Hengelo adviseert.

Joost Rikhof, bomenconsulent bij de gemeente Oldenzaal , sluit zich daarbij aan; ” Alsof je met een kanon op een mug schiet.” Xentari doodt ook de rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders die op hun beurt weer een belangrijke voedelbron zijn voor de vogels, De vlinderstichting roept gemeenten op om per direct Xentari te minimaliseren en te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom.

De Partij Vrij Almelo schrikt hier enorm van en heeft de volgende vragen:

1. Waarom gebruikt de gemeente nog steeds Xentari. Zijn er niet andere technieken beschikbaar die ook een redelijk mooi resultaat geven in de strijd tegen de eikenprocessierups?

2. Hoeveel klachten zijn er elk jaar ingediend over overlast door de eikenprocessierups?

3. Insecten worden vergiftigt en gaan doodt door Xentari. Vogels eten de insecten op. De vele betonnen vogelkastjes die recent in eikenbomen zijn opgehangen, hoeveel zijn die door vogels gebruikt en hoeveel ervan niet?

4. Is het college bekend met de nadelen voor de vogelstand en de gehele keten van dieren en planten. Zo nee, waarom blijft het college dan toch Xentari gebruiken?

5. Wil de gemeente onderzoek doen naar altenatieven in overleg met gemeenten die bestrijding zonder Xentari ter hand nemen. Zo nee, waarom niet?

6. Al het biologisch insectenleven hangt samen met vogels en gronddieren dat via Xentari ernstig in onderbalans kan brengen. Is het college zich daarvan bewust? Zo ja, hoe ziet die onbalans er dan uit en wat zijn de nadelen daarvan op langere termijn?

7. Wordt er ook gesproeid in wijken waar beschermde vlindersoorten voorkomen? Zo nee, waar blijkt dat dan uit?

8. De Partij Vrij Almelo wil graag dat de precieze processiebrandhaart-plekken in kaart wordt gebracht. Is B&W hiertoe bereidt? Zo nee, waarom niet?

9. Xentari wordt onder andere door Bayer gemaakt en geleverd. Bayer is een discutabel bedrijf die mens en dier schade toebrengt en veel rechtszaken voert tegen burgers. Is het college bereid te stoppen met het afnemen van producten van Bayer. Zo nee, waarom niet?

Graag zouden wij deze vragen beantwoord willen zien.

Partij Vrij Almelo (PVA)

IN NEDERLAND SPUITEN WE RUSTIG DOOR

Weilanden die bespoten zijn met glyfosaat

27 april 2020

Menig bewoner en bezoeker van het Nederlandse platteland fronst dezer dagen zijn wenkbrauwen: overal verschijnen weer de jaarlijkse geel-oranje weilanden, kapotgespoten met roundup glyfosaat. Roundup is een chemisch middel dat glyfosaat bevat. Het doodt de grassen en gewassen op landbouwpercelen. Het gebruik van Roundup is nogal zichtbaar. Percelen die zijn behandeld kleuren geel. 

Terwijl ik op mijn brommer aan het rijden ben (ik was op weg van Almelo naar den Ham) kwam ik op de Hexelseweg een groot geel weideveld tegen. Naar mijn mening was deze weide helemaal doodgespoten met roundup glyfosaat.

Tot mijn grote verbazing liepen in dat grote weiland paarden te grazen. Dit kan en mag niet! Ik heb dan ook direct foto’s gemaakt.

De gevolgen van roundup zijn bekent want diverse media hebben hier al uitvoerig over geschreven. Glyfosaat is een omstreden bestrijdingsmiddel.

Waarom wordt hier niets mee gedaan? Ondanks dat ik vind dat hier een strafbaar feit wordt gepleegt wil de politie niet reageren.

Ik maak mij ernstige zorgen over de mogelijke effecten van Roundup op bloemen, planten, insecten, vogels en veel andere dieren.

Hans van der Burg

PVA STEEKT HANDEN UIT DE MOUWEN

Gisteren, zaterdag 28 maart onze handen uit de mouwen gestoken (met gepaste afstand) en de bewoners van de Grotestraat Zuid geholpen iets prachtigs te realiseren.

Partij Vrij Almelo plaatst de door de firma Falco gesponsorde bank


OPENING VAN HET REPAIR CAFÉ WINDMOLENBROEK

28 februari 2020

Noaberhoes Windmolenbroek

Noaberhoes Windmolenbroek

Vandaag was de Partij Vrij Almelo op uitnodiging van de Stichting Noaberhoes Windmolenbroek aanwezig bij de opening van het “Repair Café Windmolenbroek”. Hier kun je terecht voor het repareren van huishoudelijke apparaten, gebruiksvoorwerpen en kleding.

In een Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen brengen om ze tegen een kleine vergoeding door andere buurtbewoners te laten maken. Het motto van het Repair Café is ‘Weggooien? Mooi niet’.

Veel spullen die nu achteloos in de prullenbak verdwijnen zijn vaak door middel van kleine ingrepen nog prima te gebruiken. Weggooien is zonde. De (in overleg) te vervangen onderdelen zijn uiteraard voor rekening van de klant.

Vanaf 28 februari is er nu op elke vrijdagmiddag de mogelijkheid om een Repair Café te bezoeken van 12.30-15.30 uur in de wijk de Riet in de even weken en in het Windmolenbroek in de oneven weken.

NIEUWJAARSRECEPTIE MFA CENTRUM ‘T DOK

Op vrijdag 10 januari 2020 was de PVA bij de nieuwjaarsreceptie van  MFA Centrum ’t Dok. Het is een mooi buurthuis met de grote en lichte ruimtes, mooie bar, een prachtige professioneel ogende keuken, vergrote biljartzaal en het wijkkantoor. Vouwwanden maken het mogelijk om van één grote ruimte, drie wat kleinere te maken.

De bezoekers vinden het buurthuis gezellig, laagdrempelig en gemoedelijk. Ze voelen zich er thuis. De beheerders zijn heel vriendelijk en hebben de zaakjes goed op orde. Het buurthuis is een fijne plek in de buurt om in een ongedwongen sfeer gezellig onder de mensen te zijn.
Een zeer betrouwbaar en vriendelijk buurtcentrum dus.


Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter