Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Activiteiten 2023

ONTPLOOJ FACILITEERT PASSENDE WERKPLEK VOOR IEDEREEN

Medewerkers van Onplooj

Bij werkontwikkelbedrijf Ontplooj draait het om de medewerker: het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om zichzelf te ‘ontploojen’. Zodat zij hun weg (terug)vinden naar werk. Ontplooj is het werkontwikkelbedrijf voor Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden en begeleidt mensen naar zo regulier mogelijk werk in samenwerking met werkgevers. Voor mensen die dat (nog) niet kunnen, biedt Ontplooj ontwikkelingsmogelijkheden en passend werk.

We werden op 13 maart 2023 hartelijk ontvangen door Maud van Geel. Als Manager Ontplooj draagt zij de eindverantwoording voor alle dagelijkse- en bestuurlijke processen. Voor haar en haar collega’s is het belangrijk om medewerkers en deelnemers uit de Participatiewet hun weg te helpen vinden naar werk. Je vereerd voelen om deze mensen te kunnen helpen, en dankbaar dat zij ons helpen. Naast het werk dat ze verrichten, valt er veel te leren van mensen die een compleet ander leven hebben dan wij of de mensen om ons heen. Het is inspirerend om ieders verhalen te horen en te zien hoe ver ze zijn gekomen, en hoe hard ze elke dag groeien. Daar doen we het voor!”

Voordat wij met de rondleiding begonnen kregen we een heerlijk kopje koffie of thee met (huisgemaakt)gebak aangeboden.

We genoten van een bijzondere middag. Fantastisch om te zien dat er op deze manier aandacht besteed wordt aan de mooie missie en mensen van Onplooj en dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt al doende, een ambacht leren. Er is een grote groep die aan de zijkant staat. Als je kijkt naar wat zij kunnen, is er keus genoeg. En dat ze zich hier op een fantastische manier kunnen ontwikkelen en ontplooien. Zo wint iedereen.

Hartelijk dank aan het team van Onplooj dat zij ons een kijkje achter de schermen bieden. Bij veel mensen bestaat het idee dat dagbesteding als deze weinig om het lijf heeft. Maar het levert de maatschappij juist veel op. Zowel voor de opdrachtgevers als voor de mensen die hier werken. Want dat is voor het grootste deel: gewoon werk. Het is meer dan dagbesteding. Het is een sociale werkplek in de breedste zin van het woord.

Partij Vrij Almelo

Manager Maud van Geel

Foto’s Partij Vrij Almelo

Bijeenkomst armoedepact Almelo

Bijeenkomst armoedepact

Op woensdag 8 maart 2023 waren wij te gast bij de openbare basisschool Step!, J. van Kampenstraat 2 7606 TW Almelo. Vanaf 15.30 uur werden wij ontvangen voor een kop koffie of thee en om 16.00 uur werd het programma geopend met een toespraak van Gert Mensink, Platformlid Armoedepact Almelo. Daarna kwam de directeur van de basisschool Rob Rijnbeek met een Introductie Step!

Armoedepact verbindt verschillende organisaties die zich bezig houden met het bestrijden van armoede in Almelo. Als Almelose organisaties gaan deze aan de slag met het opzetten, uitvoeren van een gezamenlijk actieprogramma gericht op de voorkoming en bestrijding van armoede.

Het Armoedepact voert geen directe activiteiten uit in het kader van armoedebestrijding, dit doen de partners van het Armoedepact Almelo zelf. Partners van het Armoedepact zijn organisaties die een actieve bijdrage leveren binnen de netwerkorganisatie.

Armoedepactpartners kunnen elkaar aanspreken over uitvoering van elkaars activiteiten met de bedoeling om de bestrijding van armoede te verbeteren.

Vanuit het Armoedepact kunnen pactpartners gezamenlijk optreden naar overheid, organisaties en publiek om thema’s aan de orde te stellen en informatie uit te wisselen.

Gezamenlijk optreden om armoedebestrijding te verbeteren.

Op deze bijeenkomst werden nieuwe Armoedepact partners voorgesteld:
Stichting Wopit, Linda Baars
Voskamp Groep, Hans van Es

Daarna werd er in zeven pitches nagedacht over de beste manier om de groeiende armoede te bestrijden in de stad.

  1. ROZ, Silke Eiting
  2. Energiearmoede, Margo Abba
  3. Vier het leven, Daphne Meerdink-Veldboom
  4. Kom Erbij Almelo, Gert Mensink
  5. Regiobank, Jeroen Oomens
  6. De Slingerbeurs, Platformlid Armoedepact Almelo
  7. Site De Verbinding, Marvin Oude Avenhuis

Er is weinig discussie voor nodig. De aanpak van armoede en schulden staat bij velen al jaren hoog op de agenda. En dat is hard nodig! Ook in Almelo.

Partij Vrij Almelo

Gert Mensink platformlid Armoedepact Almelo

Directeur van basisschool Step Rob Rijnbeek

Stichting Wopit, Linda Baars

Daphne van stichting vier het leven

Jochem Essink – Coöperatief Directeur – Rabobank 

Silke Eiting van ROZ

Jeroen Oomen van de Regiobank

Energiearmoede, Margo Abba

De Verbinding, Marvin Oude Avenhuis

De Verbinding

Ronald Groothedde van Party Vrij Almelo

Harrie Korte van Partij Vrij Almelo

(Foto’s Partij Vrij Almelo)

INFORMATIEVE AVOND IN WIJKCENTRUM DE DRIEHOEK

Wethouder Jan Martin van Rees

Op woensdag 18 januari 2023 was er weer een wijkplatform avond in het wijkcentrum De Driehoek aan de Jan Tooropstraat voor de wijken Beeklust Groeneveld en Ossenkoppelerhoek.

De voorzitter Hans Bijker opende de vergadering, heet de aanwezigen welkom en doet enkele mededelingen.

Als eerste spreker is wethouder Jan Martin van Rees aan het woord. Hij is de wijkwethouder van deze 3 wijken. De gemoederen liepen erg ook hoog op tijdens discussie met de wethouder. Geen wonder want het heet hangijzer deze avond was de bouw van 10 woningen op het voormalig schoolterrein aan de Ary Schefferstraat. Het veldje waar de bouw moet plaatsvinden heeft op dit moment een heel belangrijke sociale functie (voor jong en oud) in de wijk. Het aanhouden van een speel- en ontmoetingsplek is volgens het grote aantal mensen die op deze bijeenkomst aanwezig waren goed voor de leefbaarheid en de sociale samenhang in de buurt. Zij begrijpen dat de gemeente tegemoet moet komen aan de zorgen voor de woningnood maar dit moet niet ten koste gaan van kleine kinderen die er kunnen spelen en ouderen die daar hun hond uitlaten en een praatje maken.

Volgende spreker is de sociaal wijkbeheerder van Beter Wonen Sylvia Schuite. Zij gaf een overzicht van de problemen in de wijken betreffende overlast en veiligheid dat al lang aanwezig is. De gemeente heeft tal van informele instrumenten tot haar beschikking om overlast tot een einde te brengen. Een gemeente kan bijvoorbeeld het gesprek aangaan met een verwarde overlastgever. Ook kan de gemeente mediation of buurtbemiddeling inzetten.

Als derde kwam Petra ter Keurs aan het woord, zij heeft het initiatief genomen om een tuin aan te leggen
met de bedoeling om er fruitbomen en een moestuin (en later ook) kruiden te laten groeien. Door de droge zomer was het nog niet zo goed van de grond gekomen. Deze eet en pluktuin is opengesteld voor jong en oud. Op de website plukgeluk-almelo.nl is er meer informatie te vinden hierover.

Aansluitend werd iedereen uitgenodigd om gezellig na te praten onder het genot van een drankje en een hapje, waarbij tevens het glas zal worden geheven op het nieuwe jaar.

Ronald Groothedde,
Partij Vrij Almelo.

Volle zaal

Hans Bijker

Petra ter Keurs

Sylvia Schuite

Stem of voeg toe aan: