Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Wanneer komt burgerparticipatie
Categories: Zonder rubriek

Burgerparticipatie

Het is een van de toverwoorden van dit college van burgemeester en wethouders: burgerparticipatie. Zoals in het collegeprogramma stond: “Het college is inmiddels met kracht begonnen in de uitwerking van het coalitieakkoord”. Maar burgerparticipatie moet van twee kanten komen, zowel de gemeente zal de handen uit de zakken moeten halen als ook de inwoners. Daarnaast zal de gemeente een bepaalde soepelheid dienen te laten zien om de burgerparticipatie op gang te krijgen. Het kan niet zo zijn dat de gemeente een bijdrage van de inwoners vraagt maar de faciliteiten daarvoor niet beschikbaar stelt. Goede ideeën van de inwoners worden afgeserveerd onder het motto dat er geen geld voor is, zelfs initiatieven die de gemeente slechts minimaal geld kosten of zelfs helemaal niets.

Om de contacten tussen de gemeenteraad als geheel en de inwoners van Almelo nog eens extra te verstevigen werd enkele jaren geleden een heuse werkgroep burgerparticipatie opgericht. Deze werkgroep is inmiddels alweer ter ziele want om goede besluiten te kunnen nemen is het belangrijk dat de raad weet wat er leeft bij de bevolking. De individuele raadsleden en de politieke fracties moeten natuurlijk ook hun oor te luister leggen bij de burgers. De raadsleden zijn immers de gekozen vertegenwoordigers van de inwoners.


Het moet Almeloërs betrekken bij wat er in hun gemeente gebeurt. Prima, zou je zeggen. Maar lees u dan even de Schriftelijke vragen PVA aan het college B&W van Almelo over de bouw van een nieuwe moskee in hun buurt.

Maar: omwonenden, Daar gaat het juist om. Ze willen betrokken worden, meepraten (burgerparticipatie) over de locatie. Maar dat kan niet, zegt het college, omdat het al besloten is. Als het college een keuze maakt zonder alternatieven, mag je dus niet meepraten. Is burgerparticipatie dan geen wassen neus?

We komen dit vaak tegen in de praktijk. Het enige redmiddel is aandachtig luisteren naar de frustratie van de bewoners en de gemeente vriendelijk confronteren met de gang van zaken in het proces. Hebben bewoners inderdaad echte inspraak of is hier toch sprake van een verborgen agenda dat bewoners eigenlijk alleen maar willen informeren? Als het alleen informeren betreft, noem het dan een informatieavond en geen brainstormavond. Dat voorkomt verwarring en verkeerde verwachtingen bij je bewoners.

VASTSTELLING BESTEMMINGSPLAN MOSKEE BELLAVISTA-TERREIN CORRECTIEVE HERZIENING

Als de bewoner eenmaal het gevoel heeft dat hij niet serieus wordt genomen, dan daalt het vertrouwen en actiebereidheid voor toekomstige acties tot een vriespunt.

Er is op verschillende manieren geprobeerd het vertrouwen in de gemeente te vergroten. Dat uit zich bijvoorbeeld in het wijkgericht werken, betrekken van de inwoners bij besluitvorming van de gemeente. Dat je goed moet luisteren naar je bewoners lijkt ons niet meer dan normaal. Politiek is geen spel dat 1x in de vier jaar voor de kiezer geldt maar houdt altijd je achterban tevreden met de gedane verkiezingsbelofte. 

Wanneer komt burgerparticipatie. 

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.