Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Gebruik roundup is gevaar voor volksgezondheid
Categories: Zonder rubriek

Vragen aan het college B&W van Almelo

Voorzitter,

Zembla heeft afgelopen donderdag een documentaire uitgezonden over Roundup. Roundup en 400 andere bestrijdingsmiddelen die Roundup als bestanddeel bevatten is een gif dat veelvuldig als onkruidbestrijding wordt ingezet. De volksgezondheid is ernstig in gevaar gebracht. Glyfosaat is het bestanddeel van Roundup. Het gif wordt gebruikt door boeren, burgers maar ook vaak door gemeenten.

Nu blijkt dat de Toelatingscommissie om de tuin is geleid. De wettelijke commissie die belast is met het verstrekken van goedkeurings-certificaten aan gifstoffen. Alleen bestrijdingsmiddelen die niet voor de mens schadelijk zijn, mogen een dergelijke goedkeuring krijgen. Onderzoekers zijn omgekocht. Onderzoeksresultaten zijn vervalst. Op basis van de valse onderzoeksresultaten heeft de Toelatingscommissie Roundup/glysofaat toegestaan.

Uit de uitzending van Zembla komt naar voren dat Roundup wel degelijk kankerverwekkend blijkt te zijn. Een persoon heeft in America 78 miljoen schadevergoeding van de rechter gekregen om reden dat Roundup kanker bij die persoon heeft veroorzaakt. Jarenlang is Roundup verkocht en wordt het nog steeds verkocht.

Volgens de Partij Vrij Almelo heeft de gemeente Almelo ook veel Roundup ingekocht en gebruikt.

Wij hebben hierover de volgende vragen:

  1. Klopt het dat de gemeente Almelo Roundup/glysofaat (en daarop gebaseerde producten ervan) heeft gekocht en gebruikt?
  2. Hoe vaak en hoeveel liter en kilo’s heeft de gemeente Almelo dat gif ingekocht? Graag een overzicht van elk jaar vanaf het jaar 2000.
  3. Hoeveel gemeentelijke werknemers hebben met dit gif gewerkt? En zo ja vanaf wanneer tot en met wanneer?
  4. Wat is de kans dat deze werknemers daar ziek van kunnen worden? Ingeval u onbekend antwoordt? Waarom weet u dat als werkgever niet?
  5. Zijn ook kinderspeelplaatsen met dit gif behandel geweest? Zo ja waar en hoeveel en hoe vaak?
  6. De PVA wil graag een kopie van elke factuur die de gemeente heeft ontvangen wegens levering van Roundup/glysofaat (en daarop gebaseerde producten ervan).
  7. Op welke plaatsen in de gemeente Almelo heeft de gemeente Roundup/glysofaat (en daarop gebaseerde producten ervan) ingezet en gebruikt. Dus graag van elke plek het straatadres voorzien van het dichtstbijzijnde huisnummer.
  8. Sinds wanneer is de gemeente gestopt met het gebruik van Roundup/glysofaat (en daarop gebaseerde producten ervan)?

Alvast dank voor uw beantwoording

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.