Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
Coronacrisis leidt tot meer problematische schulden
Categories: Zonder rubriek

1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden

Nederland staat op plek 14 van de rijkste landen ter wereld. Desondanks hebben naar schatting 1,4 miljoen huishoudens risicovolle schulden, problematische schulden of zitten in een hulpverleningstraject. Er is veel aandacht voor het oplossen van de steeds groter wordende schuldenproblematiek in Nederland. Deze aandacht is ook van belang voor ouderen met schulden.

De gemiddeld uitstaande schuld is 42.000 euro. Tweederde hiervan bestaat veelal uit rente en incassokosten. 540.000 huishoudens hebben problematische schulden. De gemiddelde schuld waarmee zo’n 94.000 huishoudens zich jaarlijks bij de schuldhulpverleng aan melden is 42.100 euro.

Het grootste deel hiervan bestaat uit belasingschuld, huurachterstand, achterstallig energie- en ziektekostenverzekering betalingen en restschulden van hypotheken. Maar ook bij criditcardmaatschappy ICS van ABN AMRO konden zo’n 600.000 klanten te gemakkelijk doorlopende kredieten afsluiten, tot wel 2,500 euro. ICS leende 15% meer uit dan de eigen normen toestonden.

Door de coronacrisis raken steeds meer Nederlanders in de schulden. Inmiddels heeft ruim één op de vijf huishoudens moeite om rekeningen te betalen en dat aantal zal waarschijnlijk vooral in het najaar flink oplopen. Het gaat ook vaak om mensen die eerder geen schulden hadden. Op dit moment zitten er in Nederland meer werkende- dan werkloze mensen in de schuldsanering. Het klinkt gek, maar het is de huidige situatie van deze crisis. Met name ouderen, zzp’ers en huizenbezitters komen financieel in de problemen.

Op basis van uitgebreid onderzoek met bestaande registerdata heeft het CBS in beeld gebracht hoeveel Nederlandse huishoudens in de periode van 1 januari 2015 tot en met 1 januari 2018 te maken hadden met geregistreerde problematische schulden. Het dashboard behorende bij dit onderzoek bevat de gedetailleerde cijfermatige resultaten. In het rapport wordt nader ingegaan op de belangrijkste resultaten. Bekostigd door: ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) ziet het aantal hulpvragen door Nederlanders met geldproblemen steeds meer stijgen. Volgens de NSR komt dit deels door de coronacrisis.

Sinds januari van dit jaar hebben al ruim 100.000 mensen hulp gezocht via de test op Geldfit.nl. In 2019 ging het om 54.000 mensen over dezelfde periode; dit aantal is dus bijna verdubbeld. Deze test biedt iemand gepaste hulp om zijn of haar geldzaken op orde te krijgen of te houden.

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.