Partij Vrij Almelo
Dicht bij de burger
SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN COLLEGE B&W ALMELO – 5G ZENDMASTEN
Categories: Zonder rubriek

5G zendmast Foto: Hans van der Burg

Schriftelijke vragen aan B&W

Onderwerp: toch verhoogd gezondheidsrisico’s door 5G zendmasten

Almelo 28 december 2020

Geacht college

Op 18 december 2020 heeft de rechter voor het eerst in Nederland bepaald dat bewoners op 650 ! meter afstand van een 5G zendmast wel als belanghebbende aangemerkt hadden moeten worden. De verhoogde gezondheidsrisico als gevolg van het elektromagnetische veld (EMV) rond de bouw van een 5G zendmast kan aanwezig zijn, ook als deze zou lager zijn dan 1 V/m. Vast staat dat ElektroMagnetisch Velden lichamelijke klachten kunnen veroorzaken.

In die uitspraak lezen wij het volgende: ’’Naar het oordeel van de rechtbank is het, onder verwijzing naar wetenschappelijke literatuur, niet uitgesloten dat ook bij een veldsterkte die lager is dan 1 V/m, sprake van verhoogde gezondheidsrisico’s. De rechtbank merkt eisers daarom aan als belanghebbende. Het beroep is gegrond.

Voor die conclusie acht de rechtbank mede van belang dat voortschrijdend wetenschappelijk inzicht over de gezondheidseffecten van EMV’s maken dat niet langer kan worden uitgegaan van de conclusies uit het deskundigenbericht van de StAB dat centraal stond in de uitspraak van de Raad van State van 14 januari 2009. Ook is van belang dat een instantie als de Gezondheidsraad, van wie de adviezen een belangrijke rol spelen in de oordeelsvorming in zaken als deze, in haar laatste rapport in wezen bevestigt dat bij 5G nog niet duidelijk is welke gezondheidseffecten optreden en ook dat, hoe onwaarschijnlijk mogelijk ook, er verbanden bestaan tussen EMV’s en bepaalde ziektes. De Gezondheidsraad wijst ook op de samenhang tussen blootstelling aan EMV’s en bepaalde biologische processen.

De Partij Vrij Almelo vraagt zich af of Almelose inwoners gezondheidsrisico’s lopen door de aanwezigheid van 5G zendmasten in Almelo en nabij de buiten-gemeentegrens van Almelo.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:

Vraag 1
De Partij Vrij Almelo vraagt zich af welke beleid het college hanteert in Almelo inzake 5G zendmasten ter voorkoming van gezondheidsrisico’s door ElektroMagnetisch Velden.

Vraag 2
Zijn er al meerdere 5G zendmasten geplaatst in Almelo en zo ja waar?

Vraag 3
Zijn er al toestemmingsbesluiten voor 5G zendmasten in Almelo en buiten Almelo op 650 meter afstand of minder van de buitenkant van de gemeentegrens genomen dan wel aangevraagd?
Zo ja, welke data was dat en op welke wijze zijn omwonenden op de meeste passende wijze daarover geïnformeerd?

Vraag 4
Zijn er 5G zendmasten geplaatst op minder 650 meter afstand van inwoners van Almelo? Zo ja waar?

Vraag 5
Welke minimale afstandseisen tussen een G5 zendmast en inwoners van Almelo hanteert het college en kunt u de raad hierover meer uitleg geven hoe het gezondheidsrisico in relatie met de Almelose 5G zendmasten in elkaar steekt. En welke garantie het college geeft dat gezondheidsrisico’s zich niet zullen voordoen bij inwoners van de gemeente Almelo bij 5G zendmasten.

Vraag 6
De blootstellingslimieten variëren dan tussen de 39 V/m en 61 V/m.
Zijn er inwoners van Almelo die blootgesteld worden aan waarden die liggen tussen de 0,5 en de 39 V/m? Zo ja, welke adressen en of straten betreft het?

Graag zouden wij deze vragen beantwoord willen zien.

Namens fractie Partij Vrij Almelo,

Harry de Olde

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op GeenRedactie Plaatsen/stemmen op Digg Toevoegen aan Symbaloo Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Voeg toe aan je Facebook-profiel Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Plaats dit bericht op Twitter

Comments are closed.